Brand en zonnepanelen: BelPV werkt aan oplossingen

De sectorvereniging voor fotovoltaïsche zonne-energie BelPV laat weten dat het aan oplossingen werkt om de gevaren van zonnepanelen bij brand te beperken.


Brand en zonnepanelen: BelPV werkt aan oplossingen
De voorbije weken was er heel wat te doen rond het feit dat zonnepanelen de brandweer hinderen bij bluswerken. BelPV, de federatie van PV-bedrijven, benadrukt dat voorlichting en signalisatie belangrijk zijn.

Al in september 2009 werd op vraag van de Brandweervereniging Vlaanderen een gezamenlijke studiedag georganiseerd over brandveiligheid en zonne-energie. BelPV stelt duidelijk dat als de brandweer goed geïnformeerd is, er al veel risico’s worden uitgeschakeld.

Zo kan electrocutie bij bluswerken alleen maar als een brandweerman beide draden van de gelijkspanning van de zonnepanelen tegelijk vastneemt. Het blussen met water van een dak met zonnepanelen is veilig bij een minimum afstand van 5 meter waterstraal tussen spuit en zonnepaneel. Bij een sproeistraal mag dat zelfs tot 1 meter afstand.

De Nederlandse aanbeveling om de kabels met de gelijkspanning door te knippen is fout, stelt BelPV. Het doorknippen levert een groter risico op extra brandhaarden en stroomschokken op. Trouwens, de kabels zijn moeilijk te bereiken doordat ze zich bevinden tussen de zonnepanelen en de dakpannen.

Daarom zijn fabrikanten van kabels en kabeldozen voor zonnepanelen al een tijdje oplossingen aan het onderzoeken om bij brand door een elektronisch signaal en schakelaar alle contacten tussen de modules onderling te verbreken. De afzonderlijke spanning van één enkel zonnepaneel is immers ongevaarlijk. Er lopen inmiddels diverse patentaanvragen voor de snelle inbouw van deze beveiliging in standaard contactdozen van zonnepanelen.

Gepubliceerd op : 19 augustus 2010 Bron : © bouwzine.be