Dossier domotica : Wat kost domotica?

Wat kost domotica?

Een basis domoticasysteem is niet duur. Een klassiek elektriciteitssysteem neemt ongeveer 3% in van het totale bouwbudget van een woning. Een basis domoticasysteem neemt slechts 5% in.


Wat kost domotica?
Een klassieke elektrische installatie heeft echter het nadeel dat ze vast is. Wil je later de functionaliteiten uitbreiden, dan moet er worden gebroken en extra kabels getrokken worden.

Terugverdienen
De investering is in het begin dus iets hoger, maar wordt in de toekomst op verschillende manieren gerecupereerd. Je bespaart op de elektriciteitsfactuur doordat toestellen zoals wasmachine en vaatwasser beter gebruik maken van het nachttarief. Je bespaart op de kosten voor defecten en bovendien zijn de risico's op brand of diefstal heel wat kleiner geworden.

Hoe meer opties, hoe duurder
De 5% regel geldt voor een basis domoticasysteem. Wie meer opties wil zoals veel dimbare verlichtingskringen, een audioverdeelsysteem, geïntegreerde parlofonie en videofonie, of lcd-displays in huis, zal daar ook een hogere prijs voor betalen. Domotica biedt uiteraard zonder al die duurdere opties veel comfort en gebruiksgemak.

Vergelijken
Wie zich wil wagen aan prijsvergelijkingen weet best het volgende. Het vergelijken van domoticasystemen is een moeilijke opgave omdat elk systeem zijn sterke en minder sterke punten heeft. Sommige systemen bieden meer functionaliteiten, andere domotica-oplossingen hebben meer uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn veel domoticasystemen de laatste jaren van de markt verdwenen, kies dan ook voor een systeem dat toekomstgericht is.

Onthou ook dit: de kostprijs voor een domotica-installatie is soms klein bier in vergelijkingen met de budgetten die besteed worden aan de inrichting van een keuken of badkamer.

Dossier domotica : Wat kost domotica?


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be