tips

Tips voor een correct gebruik van uw beveiligingssysteem

Alles voor de veiligheid, maar kan je je systeem wel correct gebruiken? Verwerf de nodige know-how met deze tips.


Tips voor een correct gebruik van uw beveiligingssysteem
Wanneer wapent u uw systeem?
Schakel de beveiliging telkens in wanneer u afwezig bent, zelfs al is dat voor korte tijd, en zeker 's nachts. De statistieken bewijzen dat er 's nachts meer wordt ingebroken, ook al zijn de bewoners thuis.

Waarom loos alarm vermijden?

Als de alarminstallatie in uw afwezigheid vaak een loos alarm geeft, kan de politie of brandweer de sirene op uw kosten afkoppelen en is het systeem niet meer operationeel.

Voor de herstelling moet u dan weer techniekers inschakelen. Laat daarom de installatie aansluiten op een alarmcentrale die bij problemen een juiste follow-up verzekert: via door u zelf aangeduide personen, beveilingsfirma, ordediensten etcetera.

De meest voorkomende fouten

  • Slecht gesloten deuren en vensters: sluit deze goed af om te voorkomen dat wind hen doet openvliegen of dat ze geopend worden door mensen. Het alarm wordt er door geactiveerd;
  • Dieren: zorg ervoor dat huisdieren geen toegang hebben tot lokalen die zijn uitgerust met aanwezigheidsdetectoren, behalve als ze speciaal zijn aangepast;
  • Stroomonderbrekingen: als uw beveiligingssysteem geen voeding krijgt (230V), gaat er in de centrale een lampje branden of gaat er een akoestisch signaal weerklinken. Langdurige stroomonderbrekingen moeten best vermeden worden. Een noodbatterij werkt slechts een korte tijd. Wanneer deze uitvalt kan het alarm weerklinken.

Andere oorzaken van loos alarm
Alle onderdelen zijn normaliter beveiligd: het doorsnijden of beschadigen van een kabel en het knoeien met de apparaten, activeert automatisch de alarmcentrale, zelfs als ze niet is ingeschakeld. Meestal kan dit alarm worden onderbroken op de inrichting waarmee u de installatie inschakelt.

De aansluiting op een alarmcentrale
Vergeet niet regelmatig de lijst van de gebruikers en de contactpersonen bij te werken. Dit is vooral aangewezen als er medewerkers vertrekken of telefoonnummers veranderen, en tijdens ziekte of vakantie.

Wettelijke bepalingen
De wetgever verplicht elke gebruiker van een beveiligingssysteem een onderhoudscontract te onderschrijven waarin minstens één controle per jaar is voorzien door een erkende installateur. Een systeem dat niet onderhouden wordt, veroorzaakt meer loze alarmen.

Al het materiaal van de installatie moet voldoen aan de geldende wettelijke voorschriften. U moet ook de installatie aangeven bij de lokale politie.

Wanneer moet de alarminstallatie worden getest?
Wettelijk moet deze eenmaal per jaar getest worden door een erkende beveiligingsfirma. Los van dat jaarlijkse bezoek en in uw eigen belang moeten alle functies van uw systeem preventief en regelmatig worden getest.

Vergeet ook niet de alarmcentrale bij tests op de hoogte te brengen! Test de installatie niet net voordat u op vakantie trekt, maar voorzie toch een aantal dagen meer om eventuele herstellingen te laten uitvoeren.

Wanneer een beroep doen op een installateur?
Bij een probleem of storing. Bij een defect wordt u meestal door verklikkerlampjes op de voorzijde van centrale of het klavier of door een akoestisch signaal verwittigd. Noteer de info op een stuk papier en toon ze aan de technicus. Die kan dan sneller en efficiënter te werk gaan. Vergeet uw beveiligingssysteem ook niet te laten aanpassen op basis van bepaalde veranderingen of van de toename van waardevolle stukken in een bepaalde kamer.

Met dank aan Alarm Industrie Associatie vzw (AIA).


Meer nieuwigheden:
inbraakdetectie
Gepubliceerd op : 27 maart 2003 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=8 and a.id not in (759)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=8 and a.id not in (759) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be

laatste nieuws in beveiliging

meer nieuws in beveiliging
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor