beursnieuws

Thuisnetwerken op CeBIT: nog veel werk aan de winkel.

Het Connected Home: de afgelopen CeBIT-beurs stond er vol van. Verschillende bedrijven presenteerden er hun oplossingen voor een thuisnetwerk.Op zich een goed teken al is het opzetten van een echt thuisnetwerk met verschillende toestellen nog steeds een hele opgave.

Eigen oplossing van Sony
Zo werkt een oplossing van Sony enkel met Sony-toestellen. Het Japanse bedrijf slaagde er wel in het enige echte thuisnetwerk op de CeBIT-beurs voor te stellen. Het maakte daarbij gebruik van een Vaio desktop computer, Ethernet, eigen software en Network Media Receivers. Bovendien zou de hele opstelling tegen het einde van het jaar op de markt gebracht worden.

Microsoft ziet graten in de woonkamer
Maar de computerfabrikanten laten zich niet onbetuigd. Gigant Microsoft gelooft sterk in de uitbreiding van de PC naar de woonkamer en het ganse huis. Smart Displays zijn draadloze aanraakgevoelige monitoren waarmee je steeds verbinding hebt met de PC en met als voordeel dat je ze overal in huis kan gebruiken. Ideaal dus om foto's die zijn opgeslagen op de PC in de sofa te bekijken, maar nog niet voor degelijke streaming media.

Microsoft XP Media Center

Op de CeBIT gaf Microsoft ook een preview van diens nieuwe XP Media Center Edition. Deze uitgebreide versie van Windows XP werd vorig jaar in oktober in de VS gelanceerd en komt binnenkort in Europa uit. Het bestuurssysteem wordt gebruikt door fabrikanten die een soort van hybride PC's willen ontwikkelen: toestellen die zowel een PC als een mediacentrum voor de woonst trachten te zijn.

Interconnectiviteit?
Niet alleen Microsoft richt zijn blikken op de huiskamer. Ook fabrikanten zoals Intel, met zijn Digital Media Adapter, en HP kijken volgen met argusogen de ontwikkelingen op dit gebied. Zeker is dat de interconnectiviteit en compatibiliteit van de verschillende systemen en apparaten een groot vraagteken blijft. Enkele jaren geleden werd HAVi of Home Audio Video Interoperability nog gezien als de reddende engel. Maar met de komst van Wi-Fi, internet en home PC's verdween HAVi in de vergeetput.

Philips iProntoConnected Home
Daarom bent u als consument vooral aangewezen op de toestellen binnen één merk, die wel interoperabiliteit garanderen. Bij een fabrikant zoals Philips is dat in grote mate nog een filosofie, al beginnen de eerste producten van het 'Connected Home' het daglicht te zien.

Een belangrijk product van de Nederlandse fabrikant is de iPronto, een draadloze afstandsbediening die meer kan dan enkel audio en video aansturen. Philips toonde ook het tweede model van zijn Streamium Internet audioketen, dat werd voorzien van Wi-Fi. Kerngedachte achter dit toestel is dat alle inhoud op het internet wordt bewaard en naar de speler kan worden gestreamed indien nodig.

Thomson
Op de stand van Thomson konden we de Lyra aanschouwen, een eenvoudig apparaatje dat de output van de PC draadloos verbindt met de hifiketen. Het bedrijf demonstreerde eveneens een van de grootste webbrowsers op dit moment. De 70-inch Scenium projectietelevisie heeft een Ethernetaansluiting waardoor de televisie verbinding kan maken met het internet.

TerraTec Lancaster: juweeltje
Een opvallende nieuwigheid op de CeBIT en waar we reeds eerder over berichtten, is de videoserver Lancaster van TerraTec. Dit knappe toestel won overigens een iF design award. Lancaster is een modulair systeem dat bestaat uit verschillende modules waaronder een harde schijf, en een digitale of analoge ontvanger voor televisie- en radiosignalen. De modules kunnen volgens de eigen behoeften in diverse kamers geplaats worden en tot vijf beeldschermen voorzien van beelden.


Meer nieuwigheden:
thuisnetwerk / multimedia
Gepubliceerd op : 20 maart 2003 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (2) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (742)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (2) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (742) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
beursnieuws

laatste nieuws in domotica

meer nieuws in domotica
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor