sectornieuws

Bouwen en verbouwen: wat verandert er in 2013?

In 2012 zagen we heel wat wijzigingen binnen de uitreiking van premies voor wie van plan is een huis te bouwen of wie graag zou verbouwen. Wij zetten de situatie voor 2013 even op een rijtje.


Bouwen en verbouwen: wat verandert er in 2013?
Geheel naar traditie veranderen er bij het begin van het nieuwe jaar heel wat regels inzake bouwen en verbouwen. Vorig jaar hadden we onder meer de wijziging in de groenestroomcertificaten die heel wat stof deed opwaaien. Maar wat staat er in 2013 zoal te gebeuren in de bouwsector?

Groenestroomcertificaten
Door de snelle afbouw van de groenestroomcertificaten in 2012 kwam de premiewijziging van de zonnepanelen uitgebreid in het nieuws het voorbije jaar. Die trend zal zich hoogstwaarschijnlijk in 2013 verderzetten: het is niet ondenkbaar dat de groenestroomcertificaat het komende jaar niets meer waard zal zijn, althans niet voor nieuwe installaties.

Komt de netvergoeding er?
Nog niet goedgekeurd, mede omdat de zonnepanelensector met juridische stappen dreigt. De netvergoeding zou bestaande installaties van zonnepanelen een som van 200 euro aanrekenen voor het opleveren van groene stroom op het stroomnet.

De nieuwe warmtepomppremie
Ook over deze premie is er nog geen zekerheid, maar het lijkt vast te staan dat er iets staat te gebeuren. Eind 2012 kwam er een voorstel op tafel om meer premies toe te kennen voor een warmtepompinstallatie. Een mogelijkheid is om een totaalpakket aan te bieden, waarbij de premie verhoogd wordt als je je huis ook van een goede isolatie voorziet.

Aanpassing van de onroerende voorheffing
Zij die een energiezuinige nieuwbouw plaatsen, worden ondersteund in de vorm van een hogere korting op de onroerende voorheffing voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2013. Daar tegenover komen wel strengere normen te straan.

Einde van de ‘hernieuwbare verplichting’
Ben je van plan om te gaan bouwen, dan is 2013 wel het laatste jaar waarin je nog kan bouwen zonder te investeren in hernieuwbare energie. Vanaf 2014 moet immers elke nieuwbouw uitgerust zijn met een hernieuwbaar energiesysteem of 10% onder het E-peil duiken.

Zonneboiler wordt gekoppeld aan boilerinhoud
De premies voor zonneboilers werden begin 2012 nog omhooggetrokken van 200 euro per vierkante meter naar 550 euro. Deze stijging hield echter geen rekening met de inhoud van de boiler die met de zonnecollectoren geconnecteerd is. Vele installateurs plaatsten bijgevolg een te grote oppervlakte collectoren per boiler, waardoor ze grotere premies konden opstrijken. Door ook de totale capaciteit van de boiler in rekening te brengen, wordt dit vermeden.

Wat met de energieprijzen?
De eerste dag van 2013 betekent ook meteen het einde van de 'bevriezing' van de energieprijzen. Voorlopig wordt het nog wat afwachten wat het effect op de energiemarkt zal zijn dit jaar, maar onder meer Electrabel en Luminus kondigden al aan hun prijzen te verlagen.

Gepubliceerd op : 1 januari 2013 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (7077)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (7077) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be

laatste nieuws in installatie

meer nieuws in installatie
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor