nieuws

Elektrische Qbus-installatie draadloos en decentraal

Decentraal en draadloos zijn de nieuwe ontwikkelingen waarin domoticaspecialist Qbus sterk gelooft bij monde van Tom Vanden Bussche, algemeen directeur bij Qbus. We kregen een rondleiding tijdens Qbus Markt 2012, een informeel event waar installateurs de nieuwe producten live kunnen ervaren.


Elektrische Qbus-installatie draadloos en decentraal
Draadloos
Nieuw vanaf januari 2013 is een gamma van draadloze HabiTEQ modules, een samenwerking tussen Qbus en GE. Tom Vanden Bussche: “We ontwikkelden een draadloze gateway, die op de bus wordt aangesloten en waarop je een 30-tal draadloze componenten kan connecteren. Deze draadloze modules, op basis van de EnOcean technologie, zijn volledig Qbus-compatibel. We kunnen bijvoorbeeld met elke bedrade bedieningsmodule een draadloze relais gaan schakelen of omgekeerd. Of draadloze stopcontacten gaan sturen. Er zijn verder batterijloze schakelaars, een thermostaat of raam- en deurcontacten met zonnecellen en bewegingsmelders.”

“Persoonlijk geloof ik sterk in de combinatie van bedraad en draadloos. Voor de backbone valt de keuze op bedraad, maar voor een uitbreiding of moeilijk bereikbare plek is draadloos het aangewezen middel. Voor ons was het belangrijk dat onze gateway EnOcean compatibel is en dus in principe met elke EnOcean module overweg kan. En dat aanbod groeit nog elke dag. In een tweede fase gaan we ook Zigbee aanbieden op de gateway. Dat is onder meer het protocol dat men wil gaan gebruiken voor de slimme meters.”

Decentrale modules
Qbus zet ook sterk in op decentrale sturingsmodules buiten de kast. In renovatieprojecten is het een handige troef. Deze stuurmodules sluit men gewoon aan op de bus en ze kunnen heel makkelijk weggewerkt worden, bijvoorbeeld in een inbouwdoos. Voorbeelden zijn een decentrale rolluikmodule (ROL01), relaismodule (REL02) en een analoge dimmermodule (ANA1). Een andere nieuwigheid dit najaar zijn de losse inbouwsensoren (SEN01) die men kan inwerken achter een blinde plaat of een plaatje in metaal die men bij Qbus kan bestellen. Nieuw zijn ook de afdekkaders in het Lithoss-design waar de sensormodules al ingebouwd zitten. Qbus is trouwens nu volledig compatibel met de Lithoss afdekplaatjes, laat Tom weten.

ViZiR Room Controller
Een andere blikvanger tijdens Qbus Markt 2012 is de ViZiR Room Controller (foto), een bedieningspaneel waarmee je de Qbus-installatie aanstuurt. Het paneel is een technisch hoogstandje: het bestaat uit een oled-display met daarrond een capacitieve afdekplaat. Tom Vanden Bussche legt de werking uit: “Door met de vinger een glijdende beweging te maken over het afdekkader - in wit of zwart Corian - kan je scrollen doorheen de verschillende menu’s en uitgangen van de woning (10 menu’s met maximum 10 uitgangen - nvdr). Intern spreken we van functionaliteiten zoals verlichting of verwarming.”

“In plaats van vroeger drie schakelaars gebruik je gewoon dit scherm. Is het schermpje niet in gebruik, dan springt het terug naar het startscherm met weergave van de datum, uur en temperatuur. Want de ViZiR bevat een ingebouwde temperatuursensor zodat het meteen de typische kamerthermostaat vervangt.”

Voeding en sturing verlopen beiden via de bus. Het paneel wordt in een Niko afdekframe geklikt en past in een standaard inbouwdoos. De prijs bedraagt 350 euro (excl. BTW).

2 standaard kasten
Op het vlak van HabiTEQ zijn er nu ook twee kleinere kant-en-klare kasten voor woningen of appartementen. Tom Vanden Bussche: “Die twee kasten stockeren we hier ook, zodat ze meteen leverbaar zijn. De woningkast telt 20 relaisuitgangen, 4 universele dimmers en de CDT01E+ controller. In beide kasten is er trouwens telkens nog wat reserve voorzien. En doordat we meer decentrale modules aanbieden, kan de installateur makkelijker weg van de kast gaan werken.”

Gepubliceerd op : 17 november 2012 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (7013)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (7013) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
1 2 3 ... 9 volgende >>

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor