nieuws

Devolo ziet thuisnetwerk als cruciale schakel in slimme woning

Ter gelegenheid van zijn 10-jarig bestaan nodigde Devolo ons uit op het hoofdkwartier in Aken. De Duitsers zijn sinds 2009 de nummer één op net vlak van PLC: de verdeling van netwerksignalen via het stroomnetwerk.


Devolo ziet thuisnetwerk als cruciale schakel in slimme woning
PLC (PowerLine Communication) heeft in die tien jaar een hele weg afgelegd. Aanvankelijk is het ontstaan als een handig alternatief voor de traditionele netwerkkabel tussen modem en computer of voor een draadloze verbinding. Het aanleggen van een nieuwe kabel is immers in heel wat woningen erg lastig te verwezenlijken, of erg duur wegens de breekwerken. De draadloze tegenhanger Wi-Fi is ook niet zonder fouten: zo durft het wel eens te haperen in bepaalde gebouwen en werkt het slechts efficiënt over korte afstanden.

PLC biedt in vergelijking met deze twee technieken heel wat voordelen. Het principe van PLC is eenvoudig: door twee adapters in een vrij stopcontact te steken wordt een communicatienetwerk tussen beide punten opgezet. Elk stopcontact in de woning of het kantoor is dus potentieel een toegangspunt tot het thuisnetwerk of het internet. Geen dure bekabeling is vereist en de connectie is stabiel en veilig.

Dat er nood is aan een dergelijke oplossing mag blijken uit de statistieken. Zo verkocht Devolo het afgelopen jaar (2011) 3,854 miljoen adapters. Het productgamma van Devolo, dat ondertussen uit een 20-tal verschillende oplossingen bestaat, wordt op de markt gebracht onder de geregistreerde naam dLAN Powerline (direct Local Area Network). Devolo volgt met zijn producten de HomePlug AV-standaard.

De Benelux is na Duitsland en Frankrijk de derde markt voor Devolo, goed voor in totaal bijna 2 miljoen verkochte producten tot en met 2011. Vorig jaar was trouwens het merendeel van de verkochte adapters van de 200Mbps generatie, en kende 500Mbps een sterke start. In 2013 mag men van Devolo de volgende generatie van chipsets (1Gbps) verwachten.

Andere concrete producten die er aan komen zijn de dLAN 500 AV Wireless+, een netwerkadapter (500Mbps) met drie netwerkpoorten, stopcontact en draadloos toegangspunt (Wi-Fi N); en de Vianect Air Tv HD, een draadloze USB-verbinding die Full HD signalen kan versturen.

Slimme woning
Een derde product, de dLAN Live Cam, is een webcam waarmee je live beelden kan bekijken vanuit de woning. Het is Devolo’s eerste beveiligingsproduct en maakt onderdeel uit van een nieuwe reeks producten die zich situeren in het home automation-segment. Onder het motto ‘powerline meets wireless’ zal Devolo de komende jaren sterk inzetten op home automation voor woningen. Het stroomnetwerk zal dienen als thuisnetwerk en dLAN zal de brug slaan naar draadloze technologieën als Wi-Fi, ZigBee en Z-wave.

Dat vergt wat uitleg. Centraal in Devolo’s slimme woning staat de Home Server die qua looks bijna niet te onderscheiden is van de typische witte netwerkadapter van het merk. Vervolgens bepaal je welke toestellen je wenst te schakelen. Wil je bijvoorbeeld je settopbox voor digitale tv op gepaste tijdstippen laten uitschakelen of opstarten - om energie te besparen - dan steek je een speciale adapter in het stopcontact achter je tv. Het toestel wordt dan opgenomen in het thuisnetwerk, zonder moeilijke programmaties.

Om ook meer verlichting dan enkel staande lampen of bureaulampen in dat thuisnetwerk te kunnen opnemen, voorziet Devolo een oplossing die ingebouwd kan worden achter de lichtschakelaar. Een andere, belangrijke schakel in de visie van Devolo is de Green Phy-module, een minuscule chip die men kan inbouwen in apparaten en die zorgt voor communicatie op het stroomnetwerk tussen dit apparaat en de server. Ze is compatibel met de HomePlug-standaard en bespaart heel wat energie tijdens de communicatie.

Samen vormen al deze schakels een slim thuisnetwerk dat eenvoudig te bedienen en beheren valt met een speciale app op smartphones en tablets (iOS en Android).

Wat Devolo aankondigde lijkt veelbelovend. Home automation of domotica is nog steeds voorbehouden voor nieuwbouw of grondige renovaties. Een fabrikant of merk die dat kan doorbreken opent alvast een volledig nieuwe markt. Eén ding is zeker: het wordt alvast een boeiende rit voor Devolo.

Gepubliceerd op : 26 juni 2012 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (6762)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (6762) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
1 2 3 ... 9 volgende >>

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor