nieuws

Bouwers onderschatten belang van onderhoud ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem efficiënt gebruiken en onderhouden laat bij de meeste bouwers nog steeds te wensen over. Dat blijkt uit een enquête van Zehnder Group Belgium bij 659 bouwers en verbouwers.


Bouwers onderschatten belang van onderhoud ventilatie
Vandaag is het verplicht om een ventilatiesysteem te plaatsen in de woning. Een grote meerderheid van de ondervraagde bouwers en verbouwers (65%) ziet de noodzaak hiervan in.

Maar hoe men het ventilatiesysteem correct moet gebruiken en onderhouden is een ander paar mouwen. Slechts 27% weet hoe de filters van een balansventilatiesysteem of D-systeem moeten vervangen worden, en 83% weet niet hoe de raamroosters van het meest geplaatste C-systeem te reinigen. 79% is verder niet op de hoogte van het belang van een regelmatige reiniging van het kanalenstelsel.

Niettegenstaande alle negatieve communicatie omtrent mogelijke bacteriehaarden in de toevoerkanalen van balansventilatiesystemen weerlegt een recente wetenschappelijke studie van het departement Industrieel Ingenieur van de Katholieke Hogeschool Sint Lieven in Gent en onderzoek van het WTCB deze beweringen. Meer zelfs, uit de studies blijkt dat er dankzij de ingebouwde filters in de toevoerlucht van balansventilatiesystemen (D-systeem) juist veel minder bacteriën en schimmels zitten dan in de buitenlucht.

Om een gezonde lucht in de woonruimtes te garanderen, is het echter wel belangrijk om raamroosters (C-systeem) en filters van een balansventilatiesysteem regelmatig te reinigen en/of te vervangen. Ook nazicht en onderhoud van de ventilatiekanalen is na verloop van tijd aangewezen om een gezond binnenklimaat te blijven verzekeren. Daarom ontwikkelde Zehnder een online onderhoudscontract waardoor eigenaars voortaan zeker zijn van een professioneel onderhoud van hun systeem.

Voorts zijn de ondervraagden voorstander van een professionele en gecontroleerde plaatsing van ventilatiesystemen: 60% wenst een certificatie van installateurs van ventilatiesystemen. Al in 2010 lanceerde Zehnder de Zehnder Academy waar installateurs opleidingen volgen en een kenniscertificaat ontvangen.

Gepubliceerd op : 18 mei 2012 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=767 and a.id not in (6703)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=767 and a.id not in (6703) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws

laatste nieuws in klimatisatie / airco

meer nieuws in klimatisatie / airco
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor