nieuws

Keukennieuws vanop Batibouw 2012 : Innovatieve, vrijstaande snelkoeler/snelvriezer

Innovatieve, vrijstaande snelkoeler/snelvriezer

Adek stelt met veel - terechte - trots een toestel voor dat met geen enkel bestaand product te vergelijken is, FRESCO van Irinox. Het veelzijdige toestel is immers in staat om te snelkoelen, snelvriezen, slowcooken en opwarmen, en het biedt daarbovenop de ideale omstandigheden om deeg te laten rijzen en bevroren gerechten te ontdooien.

Het ziet er uit als een futuristische microgolfoven, maar dat is het niet. Het vrijstaande toestel, FRESCO, is een snelkoeler/snelvriezer, dat verse ingrediënten en gerechten in een bijzonder snel tempo afkoelt of invriest. In de voedingsindustrie en professionele keukens wordt deze techniek al veelvuldig aangewend, maar in de keuken van de hobbykok is een dergelijk toestel eerder uitzondering dan regel.

Daar zijn een aantal redenen voor. Snelkoelen is een techniek die onder meer in combinatie van het vacuümkoken gebruikt wordt, opnieuw een kooktechnologie die nog niet echt tot bij de thuiskok is doorgedrongen. Bovenal zijn de toestellen tot op heden vooral op professionele keukens afgestemd. Fabrikant Irinox speelt met FRESCO in op de toenemende professionalisering van onze keukens met de lancering van een vrijstaande snelkoeler/snelvriezer in een zeer compact formaat. Te vergelijken met dat van een microgolfoven.

Waarom snelkoelen of snelvriezen? Bij vacuümkoken wordt een product door middel van een recipiënt of een speciale plastic zak van de lucht afgesloten - vacuüm getrokken - en op deze manier in de koelkast of diepvriezer bewaard. Daarna wordt het onder lage temperaturen gegaard. De oorspronkelijke smaak en de essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, blijven hierdoor optimaal behouden. Wil je experimenteren met deze kooktechniek, dan is een goede bewaarmethode van jouw gerechten een absolute vereiste.

Voedsel bederft immers wanneer het in aanraking komt met bacteriën. En die hebben de vervelende gewoonte om zich vliegensvlug te vermenigvuldigen. Zeker in voor hen optimale leefomstandigheden, ergens tussen 10°C en 40°C. Onze huiskamers en keukens vormen dus de ideale broeihaarden voor bacteriën. Een voorbeeld: laat je een vers bereid gerecht aan kamertemperatuur (20°C/21°C) afkoelen en, gesteld dat een onderdeel van je bereiding minder vers was en licht bacterieel besmet was, dan is de kans reëel dat je binnen een periode van 12 uur een vermeerdering van bacteriën krijgt van één naar 69 miljard – of flink bedorven voedsel. Het is dus duidelijk dat het geen goed idee is om bereide gerechten te laten afkoelen in de keuken.

In de koelkast dan maar? Ook dat blijkt niet echt de meest geschikte oplossing. De temperatuur in de koelkast gaat meteen stijgen naar + 10°C en meer, en ander voedsel in de koelkast komt eveneens in de gevarenzone terecht. En kan vervolgens ook bederven. Met FRESCO wordt jouw koel/vriesproblematiek meteen opgelost. Een snelkoeler zal immers koude lucht in het toestel blazen, waardoor de temperatuur dus razend snel naar beneden wordt gebracht. Zo wordt 2,5 kg versgemaakte pastasaus (90°C) met FRESCO binnen 3 uur terug gekoeld naar + 3°C. Daardoor blijven jouw gerechten vijf tot zeven dagen langer houdbaar.

Het snelvriezen werkt ongeveer volgens hetzelfde principe. Wanneer afgekoelde voeding wordt ingevroren, zal het tot 24 uur (en langer) duren voor het tot -18° in de kern bevroren raakt. Het voedingsvocht wordt omgezet in ijskristallen. Hoe sneller het invriesproces, hoe kleiner de ijskristallen. Waarom is dit nu belangrijk, wel, ijskristallen kunnen de celstructuur van jouw voedingswaren beschadigen en het zo belangrijke voedingsvocht kan verloren gaan. Met als resultaat uitgedroogde voedingswaren, die alle voedingsstoffen verloren zijn en er ook niet eens meer smakelijk uitzien. Wanneer we het vriesproces kunnen versnellen met een snelvriezer ontstaan slechts kleine ijskristallen die de celstructuur niet beschadigen. Bij het ontdooien vloeit er geen cellenvocht weg en blijven de voedingsstoffen optimaal bewaard.

Maar er is meer. Want het toestel beschikt over nog een aantal andere functies:

Cooled drinks - Vliegensvlug een aantal flessen cava of bier in de diepvriezer stoppen wanneer er plotseling onverwacht bezoek voor de deur staat, dat hoeft niet meer. Deze functie koelt alle drankjes immers aan een snelheid van 1 graad per minuut.

Controlled thawing - Correct ontdooien is ook niet altijd eenvoudig, door middel van tijdsgebrek of door een gebrekkige kennis over de materie. Laat je vlees of vis buiten de koelkast ontdooien, dan zullen de bacteriën zich razendsnel ontwikkelen, en in de koelkast gaat het ook niet echt snel vooruit. Ontdooi je daarentegen uit de microgolfoven, dan ziet het resultaat er vaak niet smakelijk uit. Met FRESCO kan je echter snel en gelijkmatig voedsel ontdooien, waardoor de textuur en het natuurlijke vochtgehalte optimaal bewaard bleef.

Slow cooking - Langzaam garen aan een maximum temperatuur van 75°C zorgt ervoor dat een stuk vlees heerlijk sappig en mals blijft en alle vitamines en smaak optimaal bewaard.

Ready to eat dish - Kom je ‘s avonds laat thuis en ben je meestal ook echt uitgehongerd, dan kan je dankzij deze functie gewoon de voetjes onder tafel stoppen en meteen beginnen te smullen. Want wanneer je ‘s morgens het toestel voorprogrammeert, warmt het jouw bereide gerecht voor je op, en dit op het exact gewenste tijdstip. Beland je daarenboven onverwacht in de file en ben je een half uur later thuis dan houdt FRESCO je eten zo lang warm.

Raising - Brooddeeg laten rijzen onder de ideale omstandigheden, ook dat kan met FRESCO.In het assortiment van Irinox zit ook een inbouw snelkoeler/snelvriezer, Freddy genoemd. Irinox is de wereldleider op het vlak van blast chillers en shock freezers. Dat zijn koelkasten en diepvriezers die speciaal ontwikkeld worden voor professionele keukens en supersnel de etenswaren koelen en invriezen.

Met dank aan Walter Larivière, initiatiefnemer van de website www.kokenmetstoom.be. Voor meer kooktechnische informatie over snelkoelen, snelvriezen en het gebruik van vacuüm in de keuken.


Fresco < € 1890
Meer nieuwigheden:
IRINOX
snelvriezer
Keukennieuws vanop Batibouw 2012 : Innovatieve, vrijstaande snelkoeler/snelvriezer


Gepubliceerd op : 3 april 2012 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Keukennieuws vanop Batibouw 2012

Op Batibouw tonen de bekendste keukenbouwers en elektrofabrikanten van ons land naar goede gewoonte opnieuw hun meest recente innovaties. Rustiek keukenmeubilair in fel contrast met strak en minimalistisch, iedere designliefhebber vindt er zijn gading. En in die gloednieuwe keuken horen uiteraard ook de meest performante toestellen. Een overzicht.Keukennieuws vanop Batibouw 2012select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6368 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6368 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :