nieuws

Dossier Batibouw 2012: verwarming, koeling en ventilatie : 2012 als overgangsjaar voor Viessmann

2012 als overgangsjaar voor Viessmann

Tijdens een persmoment voorafgaand aan Batibouw maakte Viessmann zijn plannen voor 2012 bekend. Het wegvallen van fiscale stimuli en de steeds strenger wordende energiewetgeving nopen het bedrijf om zich steeds opnieuw uit te vinden, onder meer via nieuwe producten of samenwerkingen.

Patrick O, algemeen directeur van Viessmann België, sprak in de nieuwe kantoren van Grontmij in Mechelen. Het gerenoveerde kantoorgebouw is een toonbeeld van duurzaamheid en kan uitstekende energieprestatiecijfers voorleggen zoals een E-peil van nul. Het kreeg daarvoor onlangs de Belgische Energieprijs 2011.

De locatie was niet toevallig gekozen. Voor de verwarming en koeling van het gebouw werd een beroep gedaan op een ingenieus systeem van Viessmann-warmtepompen (Vitocal 300-G) met een twintigtal geothermische sonderingen en betonkernactivering.

Het project is een mooie illustratie van de weg die Viessmann de voorbije jaren heeft ingeslagen. Zo is het Duitse merk uitgegroeid tot een complete aanbieder in de markt: niet alleen condensatieketels op olie en gas maar ook warmtepompen, fotovoltaïsche panelen en zonnecollectoren maken deel uit van het gamma. Vanaf april 2013 komt daar voor België ook micro-warmtekrachtkoppeling (micro-wkk) bij.

Nieuwigheden Batibouw 2012
Al nieuw dit jaar op Batibouw is een alles-in-één systeem voor passiefhuizen, de ventilatie-unit Vitovent 300-F in combinatie met een compacte warmtepomp zoals de Vitocal 242-S/222-S. Samen zijn ze geschikt om een woning van 170 à 180 vierkante meter te verwarmen en te ventileren. Tot 93% van de warmte in de afvoerlucht wordt gerecupereerd.

De Vitosolar 300-F is een compacte combiboiler met een inhoud van 220 liter en geschikt voor rechtstreekse aansluiting op een condensatieketel. Veel aandacht ging uit naar de compactheid van het apparaat, nu men steeds meer de ruimte in woningen wil maximaliseren.

Andere introducties voor dit jaar zijn de regeling WPR3, die werd geoptimaliseerd voor gebruik met fotovoltaïsche zonnepanelen. Met de nieuwe regeling wil Viessmann al vooruit lopen op het slimme elektriciteitsnetwerk of smart grid, dat de komende jaren wordt uitgerold.

Ondanks al deze nieuwigheden wordt 2012 geen makkelijk jaar, aldus Patrick O van Viessmann. Dit jaar vallen immers de subsidies en belastingverminderingen weg, bijvoorbeeld voor het vervangen van een oude verwarmingsketel. Hierdoor zullen consumenten meer uitkijken naar de ‘return on investment’ (ROI) van hun toestel. Bij een condensatieketel ligt die rond de 6 à 7 jaar, voor een zonneboiler bedraagt die 10 jaar.

Een product dat dit jaar daarom ongetwijfeld goed zal scoren is de Vitodens 111-W gascondensatieketel, een budgetvriendelijke variant van de Vitodens 222. Deze gaswandketel met laadboiler is al verkrijgbaar vanaf 2200 euro. De ketel mikt op de renovatiemarkt en werkt volgens het principe van een doorstroomverwarmer, met een buffer van 46 liter en vermogens van 19 tot 35kW.

Samenwerking Velux
Tot slot start dit jaar een samenwerking met Velux. Viessmann zal de Velux zonnecollectoren gaan aanbieden voor een betere integratie met de dakramen van de Deense fabrikant. Velux op hun beurt zal de boiler en bedieningseenheden van Viessmann gaan verkopen.

Meer nieuwigheden:
ventilatie-units


Dossier Batibouw 2012: verwarming, koeling en ventilatie : 2012 als overgangsjaar voor Viessmann


Gepubliceerd op : 21 februari 2012 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Batibouw 2012: verwarming, koeling en ventilatie

In dit dossier bundelen we al het laatste nieuws op het vlak van verwarming, koeling en ventilatie op Batibouw 2012. Warmtepompen, kachels, haarden, radiatoren of ventilatiesystemen. Ze passeren allen de revue.Dossier Batibouw 2012: verwarming, koeling en ventilatieselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6447 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6447 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in klimatisatie / airco

meer nieuws in klimatisatie / airco
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor