tips

Tip: hout in de badkamer

Vandaag hoef je geen schrik meer te hebben om hout toe te passen in de badkamer. Kies voor een weinig vochtgevoelige houtsoort en respecteer de plaatsingsvereisten, zo stelt het Belgian Woodforum.


Tip: hout in de badkamer
De vochtige omgeving van de badkamer stelt heel wat uitdagingen aan het hout. Denk maar aan de schommelingen in luchtvochtigheid, waterspatten, enzovoort.

Hout in de douche, kan dat?
Ja, maar. Hout kan je toepassen in de douche maar gebruik enkel zeer stabiele en duurzame houtsoorten. Opdat het hout geen vocht zou opnemen, mag het geenszins poreus zijn en moet het een gesloten nerf hebben. Plaats het hout ook best in verticale richting om de afwatering te vergemakkelijken. Probeer in elk geval de kopse uiteinden van het hout niet in contact te laten komen met water.

Geschikte houtsoorten zijn teak, itauba, ipé en afrormosia. Af te raden houtsoorten zijn inlandse soorten als eik.

En de badkamervloer in hout?
Dezelfde duurzame houtsoorten kan je natuurlijk ook als badkamervloer gebruiken. Kijk of het hout een hoge natuurlijke duurzaamheid heeft in de klassen I, II en III. Geschikte houtsoorten zijn naast teak, itauba, ipé en afrormosia bijvoorbeeld Afrikaans padoek, afzelia, iroko, robinia, douglas, merbau of kastanje.

Bovendien zijn er ook nog de speciale scheepsdekvloeren die gebruik maken van rubbervoegen. Die verhinderen de insijpeling van vocht tussen twee planken. Het rubber zorgt ook voor de typische uitstraling van een scheepsdekvloer.

En wat met vloerverwarming?
Ook dit kan perfect, maar vooraf advies inwinnen bij je verwarmingsinstallateur en de parketplaatser is aan te raden.

En wat met afwerking en onderhoud?
Afwerken doe je in beide toepassingen steeds met een olie of vernis. Het hout is dan makkelijker en sneller droog te wrijven. Er is ook een betere bescherming tegen vlekken. Onderhoud ook goed de houten vloer met speciale reinigers, die een zeeplaag op het hout afzetten en zo het hout bijkomend beschermen tegen vuil, stof en water. In ieder geval dient de houten vloer steeds ‘verzadigd’ te zijn.

Nog enkele aandachtspunten?
Aan de overgang tussen plint en vloer, voorzie je best een silicone voeg.

Verlijm ook goed de overgangen tussen de planken, zodat er zich geen vocht onder het hout kan nestelen.

Zorg dat water niet kan stilstaan op de houten vloer of het wastablet. Rond de rand van een inbouwwastafel blijft altijd wat water staan. Een oplossing is de wastafel ‘onder het tablet’ inbouwen.

Een goede ventilatie van de badkamer is ook geen overbodige luxe.

Gepubliceerd op : 16 december 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=880 and a.id not in (6337)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=880 and a.id not in (6337) order by a.datum_online desc, a.created desc

laatste nieuws in badkamer

meer nieuws in badkamer
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor