nieuws

Fiscale aftrek energiebesparende maatregelen voor de bijl

De fiscale aftrek van energiebesparende maatregelen verdwijnt vanaf 2012 bijna volledig. Wie zonnepanelen, een warmtepomp of hoogrendementsbeglazing plaatst, of zijn oude stookketel vervangt, zal niet meer kunnen rekenen op de 40% aftrek.


Fiscale aftrek energiebesparende maatregelen voor de bijl
Voor dakisolatie blijft de fiscale aftrek wel gedeeltelijk bestaan, maar de belastingvermindering voor de andere energiebesparende maatregelen verdwijnt. Het gaat om de volgende zeven maatregelen: 1/ Het onderhoud en de vervanging van een oude stookketel; 2/ de plaatsing van thermostatische kranen of kamerthermostaat met tijdsinschakeling; 3/ het plaatsen van hoogrendementsbeglazing; 4/ het uitvoeren van een energieaudit van de woning: 5/ de plaatsing van een warmtepomp of andere systemen voor geothermische energie-opwekking; 6/ de installatie van een zonneboiler; en 7/ de plaatsing van fotovoltaïsche panelen. Ook de tijdelijke maatregel van de groene lening wordt niet verlengd.

De maatregelen maken deel uit van het nieuwe begrotingsakkoord. Door de onderhandelaars werd overeengekomen om bevoegheden rond bouwen en verbouwen over te dragen naar de gewesten.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet al verstaan dat er weinig kans is dat Vlaanderen de verdwenen maatregelen zal overnemen. Onder meer door de krappe budgetten de volgende jaren is er weinig ruimte.

Toch wil Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) het verdwijnen van de fiscale aftrek op federaal vlak op een of andere manier opvangen. Ze denkt dan vooral aan het stimuleren van betere beglazing via premies. Die staan momenteel op een laag pitje, net door die stevige federale fiscale aftrek van 40 procent. Ze wil ook een overgangsregeling voor mensen die reeds een bestelling hebben geplaatst en die dit jaar niet meer kan uitgevoerd worden.

De bouwfederaties zoals Confederatie Bouw en Bouwunie zijn verbolgen over de beslissing van de federale regeringsonderhandelaars. Ze hekelen de snelle uitvoering van de maatregelen en de effecten die het zal sorteren op de sector. Ze denken ook dat de 2020-doelstellingen, met een sterke terugdringing van de CO2-uitstoot in België, nu nog moeilijk haalbaar zullen zijn.

Meer nieuwigheden:
fotovoltaïsche zonnepaneel
Gepubliceerd op : 30 november 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (6291)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (6291) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
1 2 3 ... 6 volgende >>

laatste nieuws in installatie

meer nieuws in installatie
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor