tips

Dossier: Led-verlichting : Oled: de toekomst van led

Oled: de toekomst van led

Hoewel vele fabrikanten en bedrijven volop voor de verbetering van led-lampen en led-verlichting gaan, is er al sprake van een opvolger: de oled of organische led.


Oled: de toekomst van led
De laatste jaren is de led-verlichting er op alle vlakken op vooruit gegaan: de verlichtingssterkte is beter, de kleurtemperatuur wordt steeds aangenamer, led-lampen gaan steeds langer mee en verbruiken steeds minder energie en er zijn zelfs al dimbare leds op de markt. Maar ondanks deze vooruitgang zou led-verlichting wel eens sneller voorbijgestreefd kunnen zijn dan verwacht. De reden hiervoor hoeven we niet ver te zoeken, want wat door velen gezien wordt als de opvolger van leds, de oled-technologie, steunt deels op het principe van leds.

Net als led (Light Emitting Diode) is oled (Organic Light Emitting Diode) een deel van de familie van de halfgeleiderlichtbronnen. Maar terwijl led een felle puntbron is, is oled een grote-vlakkenstraler. Dat betekent dat oleds beter gebruikt kunnen worden om een bepaald oppervlak een kleur te geven, en niet om met een gerichte straal iets te accentueren. Oled geeft dan ook een zacht en diffuus licht, dat egaal over het oppervlak verspreid wordt.

De emitterende laag van een oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen op basis van koolwaterstofverbindingen: organisch materiaal dus. Deze emitterende laag wordt tussen een positief geladen en een negatief geladen elektrode geplaatst en vervolgens afgesloten voor lucht en water. Wanneer er een elektrische stroom door de laag gestuurd wordt, licht die op.

Op dit moment worden oleds vooral gebruikt in kleine beeldschermen en displays en vormen daardoor eerder een concurrent voor lcd-schermen dan voor verlichtingstypes. De toekomst van oled als display ziet er wel veelbelovend uit: het zendt zelf licht uit, wat backlight overbodig maakt en de kijkhoek drastisch vergroot. Oled-beeldschermen kunnen ook zeer dun gemaakt worden: Samsung heeft al een 17-inch scherm getoond van slechts 18 mm dun, en ook Sony pronkte al met een 11-inch scherm met een dikte van slechts 3 mm. Een oled-oppervlakte (of het nu om een scherm of een verlichtingsmethode gaat) is bovendien buigbaar, zodat je qua design en toepassingen letterlijk alle kanten uit kan.

Denk bijvoorbeeld aan plafonds die verschillende kleuren afgeven of glazen wanden of ramen die oplichten als je met je hand een beweging maakt. In de toekomst kan men dan lichtgevende gordijnen, plafonds en meubelen ontwerpen. Door komaf te maken met grenzen, kan sfeerlicht opgenomen worden in de architectuur van het gebouw.

Er wordt dan ook verwacht dat oled in de toekomst een belangrijke lichtbron kan worden. Bij diverse bedrijven en universiteiten wordt gezocht naar een diepblauw oled-materiaal met een lange levensduur en een hoge efficiëntie en dat bovendien aan een lage prijs aangeboden kan worden.

Naast de prijs is het grote probleempunt bij oled momenteel de levensduur. Hoewel de energie-efficiëntie te vergelijken is met die van een gewone led-lamp, gaan oleds momenteel nog niet zo lang mee. Met brandtijden van 1000 uur (voor witte polymere oleds) en zo'n 10 000 uur (voor witte kleine-moleculen oleds) zitten oleds nog lang niet op het niveau van led-lampen.

Meer nieuwigheden:
led lamp
Dossier: Led-verlichting : Oled: de toekomst van led


Gepubliceerd op : 1 november 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Led-verlichting

Leds nemen steeds meer de plaats in van gloei-, halogeen- en spaarlampen. Led-lampen worden door velen dan ook aanzien als de verlichting van de toekomst. Daarom geven wij in dit dossier meer uitleg over de werking, eigenschappen en de toepassingen van led-verlichting.Dossier: Led-verlichtingselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6253 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6253 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor