tips

Dossier: Led-verlichting : Led-verlichting: enkele termen uitgelegd

Led-verlichting: enkele termen uitgelegd

Het vakjargon binnen de wereld van verlichting kan soms misleidend en verwarrend zijn. Daarom zetten we enkele veelgebruikte termen even op een rijtje.


Led-verlichting: enkele termen uitgelegd
Led-lampen zijn halfgeleiders, wat betekent dat ze minder goed elektrische stroom geleiden dan metalen, maar wel beter dan isolatoren zoals glas en plastics. Leds zenden van nature een monochromatisch licht uit. Dat is licht van slechts een golflengte en dus maar een kleur. Wit licht wordt bekomen door verschillende kleuren in de chip van de led te verwerken, door verschillende leds optisch te mengen of door gebruik te maken van fluorescentiepoeders.

Eens er wit licht is bekomen, moet dat licht op een goede manier verdeeld worden. De lichtstroom drukt de totale hoeveelheid licht uit die per seconde in alle richtingen wordt uitgestraald door een lichtbron, terwijl de lichtsterkte gedefinieerd wordt als de lichtstroom die in eenzelfde richting wordt uitgestraald. Met verlichtingssterkte wordt dan weer de hoeveelheid licht bedoeld die op een standaard oppervlakte-eenheid (bijvoorbeeld een tafel of een boek) valt. Meet je de luminantie, dan bekijk je de hoeveelheid licht die door eenzelfde standaard oppervlakte-eenheid in een bepaalde richting wordt uitgestraald.

Niet alleen de hoeveelheid licht is belangrijk, er moet ook rekening gehouden worden met de kleureigenschappen van dat licht. Zo geeft de kleurweergave-index aan hoe goed een lichtbron de kleuren van een object weergeeft in vergelijking met een lichtbron met een ideaal kleurenspectrum, zoals de zon. Kleurweergave is een belangrijk aspect van kunstlicht. Twee lichtbronnen die hetzelfde witte licht lijken uit te schijnen, kunnen de kleuren van objecten helemaal anders weergeven. Zo zal een rode doek pas echt rood lijken als die wordt bekeken onder een wit licht dat bestaat uit een continu spectrum. Bekijk je diezelfde rode doek onder wit licht dat bestaat uit een samenstelling van geel en blauw licht, dan zal die er grijsachtig bruin uitzien. De eenheid van kleurweergave is Ra.

Lichtbronnen met een Ra lager dan 60 hebben slechte kleurweergave-eigenschappen, terwijl een kleurweergave tussen de 90 en 100 Ra als uitstekend wordt aanzien. De meeste led-lampen hebben vandaag een kleurweergave-index van rond de 80 Ra.

Ook de kleurtemperatuur is een belangrijk aspect van verlichting. Daaronder verstaan we de kleurimpressie van een zwarte straler bij bepaalde temperaturen. Omdat wit licht bestaat uit een samenstelling van verschillende kleuren, zijn niet alle kleuren wit hetzelfde. Het witte licht is dus afhankelijk van de kleuren waaruit het samengesteld is. Een wit met een groter aandeel rood zal warm lijken, terwijl wit met een groter aandeel blauw net kouder lijkt. Om de verschillende types wit licht te kunnen aanduiden, wordt het concept van de kleurtemperatuur toegepast.

Materialen die verhit worden tot een temperatuur van 1000 K (=Kelvin) hebben een rode kleurindruk, bij 2000 K tot 3000 K lijken ze geel. Bij 4000 K ervaren we een neutraal wit en hoger dan 5000 K koel wit. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht lijkt. Fabrikanten van led-lampen voorzien de dag van vandaag verschillende kleurtemperaturen, zodat je voor elke ruimte wel de juiste lamp kan kiezen.

Enkele voorbeelden van kleurtemperaturen:

  • Kaarsen                        1900 - 2500 K
  • Fluorescentielampen      2700 - 6500 K
  • Metaalhalogeenlampen  3000 - 5600 K
  • Maanlicht                      4100 K
  • Zonlicht                        5000 - 5800 K
  • Daglicht (helder)           5800 - 6500 K
Vandaag de dag beschikken bijna alle led-lampen over het Retrofit-systeem, waarbij deze voorzien zijn van het indraai- of kliksysteem dat ook bij oudere lampen terug te vinden is. Door dit systeem toe te passen is het mogelijk om gemakkelijk over te schakelen naar een nieuw soort lamp (bijvoorbeeld van een oude gloeilamp naar een led-lamp) zonder dat je daarvoor een nieuwe armatuur hoeft te kopen. De lampvoet van nieuwere lampen is dus een op een dezelfde als die van de oudere. De uitfasering van de gloeilamp verloopt op die manier een pak gebruiksvriendelijker.

De Europese Unie besloot in 2008 namelijk dat tegen 2016 alle oude gloei- en halogeenlampen vervangen dienen te worden door meer milieuvriendelijke alternatieven. Om dat te bereiken, is sinds september 2009 een uitfasering aan de gang, waarbij de gloei- en halogeenlampen geleidelijk aan van de markt en uiteindelijk ook uit de huiskamers gehaald worden. Op dit moment is het niet meer toegelaten om matte gloei- en halogeenlampen te produceren, al mogen die in principe wel nog verkocht of gebruikt worden. Ook gloeilampen met wattages hoger dan 40W en halogeenlampen boven de 60 lm zijn niet langer toegestaan. Stelselmatig zullen ook alle andere gloeilampen en halogeenlampen die niet het energielabel A of B hebben, niet meer toegelaten worden. Op die manier moeten tegen september 2016 alle lampen energie-efficiënter zijn en dus beter zijn voor het milieu.

Meer nieuwigheden:
led lamp
Dossier: Led-verlichting : Led-verlichting: enkele termen uitgelegd


Gepubliceerd op : 1 november 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Led-verlichting

Leds nemen steeds meer de plaats in van gloei-, halogeen- en spaarlampen. Led-lampen worden door velen dan ook aanzien als de verlichting van de toekomst. Daarom geven wij in dit dossier meer uitleg over de werking, eigenschappen en de toepassingen van led-verlichting.Dossier: Led-verlichtingselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6253 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6253 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor