nieuws

Dossier: Led-verlichting : Led: een woordje uitleg

Led: een woordje uitleg

Led-lampen zijn al een hele tijd op de markt, maar vele vragen blijven bestaan. Een woordje uitleg.


Led: een woordje uitleg
Wat is led?
Led staat voor Light Emitting Diode (lichtuitstralende diode). Een led-lampje is een stukje halfgeleidertechniek dat licht geeft als er stroom doorheen loopt. Die techniek ligt aan de basis van heel wat moderne elektronica en is gebaseerd op het manipuleren van de eigenschappen van een minuscuul stukje silicium of germanium. Bij een led leidt dat ertoe dat een zeer kleine hoeveelheid materiaal licht uitstraalt in een heel specifieke kleur, en dit al bij een klein beetje stroom. De lichtbron is zo klein dat er eigenlijk maar een klein puntje licht geeft. Daardoor is het licht gemakkelijk te bundelen tot een gerichte straal. Een led-lamp heeft om deze reden ook zijn specifieke halve bolvorm meegekregen: op die manier wordt het licht samengebracht tot een heldere straal.

Licht bij led-lampen
Van nature uit kunnen led-lampen enkel monochromatische kleuren produceren. Om wit licht te bekomen, worden twee of meer kleuren gecombineerd. Een mogelijke oplossing is het mengen van rood, groen en blauw lichtgevende chips in eenzelfde led, ook bekend als RGB-leds. Dit systeem kan ook toegepast worden door drie afzonderlijke leds (een rood, een groen en een blauw) dicht bij elkaar te zetten, waardoor de optische menging van die drie kleuren wit licht geeft.

Een algemenere benadering is om leds die blauw licht uitzenden te bedekken met fluorescentiepoeder dat een deel van het blauwe licht omzet in geel licht, wat uiteindelijk in combinatie wit licht geeft. Deze witte leds hebben kleurtemperaturen van 4500 tot 8000 Kelvin (K). Een veel voorkomende kritiek op led is dan ook dat het gecreëerde licht te fel en 'koud' is. Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een warme kleurtemperatuur die tussen 2700 K en 3200 K ligt. Als oplossing hiervoor worden diverse fluorescentiepoeders gebruikt, waardoor het blauwe licht in meerdere kleuren wordt omgezet. Hierdoor wordt de kleurweergave-index van de lampen sterk verbeterd.

Overstappen naar led of niet?
Hoewel led-lampen duurder in aankoop zijn dan gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen, zijn ze op langere termijn een pak voordeliger. Dat heeft te maken met de combinatie van een lange levensduur en een laag verbruik.

De branduren lopen al snel op tot 10000 uur en meer, met uitschieters tot 50000 uur. Vervangings- en/of onderhoudskosten zijn er tijdens de levensduur immers bijna niet. Leds zijn ook een pak zuiniger dan alle andere lampen. Led-lampen werken niet enkel op een laag voltage, maar springen ook nog eens heel efficiënt om met die energie. Zo gaat er een pak minder energie verloren aan warmteproductie in vergelijking met andere lampen.

Om de terugverdientijd beperkt te houden, pas je led-verlichting wel best toe op de juiste plaatsen! Gebruik ze bij voorkeur in ruimtes waar de verlichting een hele tijd is ingeschakeld.

Een andere belangrijke reden waarom led steeds meer toepassingen vindt, ligt bij de Europese wetgeving. In 2008 besloot de Europese Unie immers dat er tegen 2016 geen gloeilampen en halogeenlampen met energielabel C of lager meer verkocht mogen worden, en dus zetten fabrikanten volop in op andere lichtbronnen, zoals led. De laatste jaren hebben verschillende bedrijven dan ook allerlei vorderingen gemaakt op het vlak van onder meer de kleurtemperatuur, weergave van verschillende kleuren, verlichtingssterkte en het gebruik van dimmers.

Meer nieuwigheden:
led lamp
Dossier: Led-verlichting : Led: een woordje uitleg


Gepubliceerd op : 1 november 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Led-verlichting

Leds nemen steeds meer de plaats in van gloei-, halogeen- en spaarlampen. Led-lampen worden door velen dan ook aanzien als de verlichting van de toekomst. Daarom geven wij in dit dossier meer uitleg over de werking, eigenschappen en de toepassingen van led-verlichting.Dossier: Led-verlichtingselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6253 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6253 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor