tips

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen : De gouden regels voor het bewaren van wijn

De gouden regels voor het bewaren van wijn

Wijn kan je bewaren in een wijnkelder, in een andere donkere, vochtige ruimte aan een constante temperatuur of in een wijnklimaatkast. Ongeacht de ruimte die je in gedachten hebt, zijn er een aantal condities waar je niet van onder heen kan. Of het zal jou - en vooral de wijn - zuur opbreken.


De gouden regels voor het bewaren van wijn
Jouw zorgvuldig verzamelde wijncollectie, die dien je in de optimale omstandigheden te bewaren. Ongeacht waar de wijn dan ook bewaard wordt - in een kelder, een wijnklimaatkast of bergruimte - er zijn een aantal voorwaarden waaraan te allen tijde voldaan dient te worden:

  • Een optimale vochtigheidsgraad - De verkeerde vochtigheidsgraad heeft geen direct effect op de wijn in de fles, maar wel op de kurk van de fles. Bij een te lage vochtigheid kan de kurk immers uitdrogen, met als gevolg dat de kurk krimpt en de wijn in contact kan komen met zuurstof. Wat bijgevolg fataal kan zijn voor de fles wijn. De ideale vochtigheidsgraad varieert tussen 55 - 65%. Een te hoge vochtigheid zal de kwaliteit van de wijn en de kurk niet beïnvloeden. De lijm van de etiketten kan echter loslaten, of de etiketten kunnen moeilijk leesbaar worden. Wie een goede fles wijn graag in zijn originele fles presenteert, zal niet zo tevreden zijn met een beschadigd etiket.
  • Een constante temperatuur - Wijn mag vooral niet aan te grote temperatuurschommelingen blootgesteld worden - een temperatuurwijziging van maximaal 4°C binnen een etmaal is nog net aanvaardbaar. Temperatuurschommelingen zullen immers de druk in de fles doen stijgen, waardoor de kurk beschadigd kan worden. Ook temperatuurschommelingen tussen de zomer en de winter zijn in de meeste kelders onontkoombaar, en zullen dan ook niet meteen een negatief effect op de opgeslagen wijn uitoefenen. De ideale bewaartemperaturen variëren tussen 10° en 15°C, de meest optimale temperatuur zou 12°C zijn. Als regel geldt: hoe lager de temperatuur, hoe trager de ontwikkeling van de wijn. Te hoge temperaturen zullen de wijn dan weer te snel verouderen, waardoor de wijn zijn bouquet zou verliezen.
  • Geen trillingen of geluid - Wijn dient te ‘rusten’ en de tijd te krijgen om het bezinksel te laten neerslaan.
  • Geen penetrante geuren in de buurt - De geur van verf, poetsmiddelen, maar ook groenten en kaas zijn te vermijden. Deze kunnen immers de kurk binnendringen en de smaak en de geur van de wijn in de fles negatief beïnvloeden.
  • In het donker bewaren - Licht zal de chemische samenstelling van wijn veranderen. Vooral ultraviolet licht. Om die reden wordt wijn altijd in gekleurde wijnflessen gebotteld. Maar dit is meestal onvoldoende om de wijn tegen licht te beschermen.
  • Altijd liggend bewaren - Zo blijft de kurk vochtig en zal die niet gaan uitdrogen. Zoals hierboven beschreven, kan de kurk dan immers gaan krimpen en in contact komen met zuurstof.
Zoals we hierboven reeds hebben vermeld, zijn er meerdere ruimtes die in aanmerking kunnen komen voor het opbergen van jouw wijnvoorraad. Komen jouw bijkeuken, kelder of washok niet in aanmerking, dan kan je altijd wel een wijnklimaatkast ter vervanging kopen. Of een aangepast koelingssysteem in jouw kelder laten plaatsen.

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen : De gouden regels voor het bewaren van wijn


Gepubliceerd op : 25 oktober 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen

Wijnglazen, die heeft iedereen wel in de barkast staan. Wijnkaraffen daarentegen, dat lijkt me straf. Maar misschien heb je daar nooit echt het belang van ingezien. Daarom overlopen wij in dit dossier kort wat er zoal te verkrijgen valt en vooral, wat je ermee dient te doen.Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen


Wie van goede wijn houdt, moet durven investeren in kwaliteitsvolle wijnglazen. Dat is één van de vele waardevolle tips die we goed in onze hoofden hebben geprent. Meer van dit, dat lees je hier. En wie binnenkort al de hort op gaat voor de aankoop van kerstgeschenken, kan hier al heel wat waardevolle kerstinspiratie opdoen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3660 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3660 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro

Nieuwigheden in huishoudelektro

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor