tips

Dossier domotica : Bedieningsmogelijkheden bij domotica

Bedieningsmogelijkheden bij domotica

Als gebruiker communiceer je op een bepaalde manier met het domoticasysteem. Kies daarom best voor een bediening waarmee je uit de voeten kan en die je ligt.


Bedieningsmogelijkheden bij domotica
Sommige gebruikers willen dat het systeem zo goed als autonoom werkt, anderen willen dan weer een zekere mate van controle over het systeem behouden.

Gebruiksvriendelijkheid van een domoticasysteem ligt hem vaak in de manier van interactie: de bediening.

Traditionele drukknoppen
Deze drukknoppen komen bij de meeste mensen vertrouwd over. De (digitale) toetsen kunnen zo geprogrammeerd worden dat een bepaalde actie of functie wordt uitgevoerd. Een druk op de knop volstaat om één of meerdere lichten aan te steken. Met een scenario- of sfeertoets kan je zelfs voorgeprogrammeerde handelingen oproepen.

Aanraakschermen
Met een aanraakscherm heb je nog meer mogelijkheden bij de bediening. Achter een grafisch vormgegeven symbool schuilt een functie, sfeer of scenario. Erg intuïtief te bedienen. De meer geavanceerde schermen hebben bijvoorbeeld een ingebouwde videofoonfunctie, met een echt lcd-scherm waarop je bezoekers ziet. Het neusje van de zalm zijn de grote aanraakschermen, te vergelijken met een lcd-monitor, waarop je de plattegrond of foto's van de woning ziet. Via duidelijke symbolen bedien je dan de woning.

Bedienen van op afstand
Met dit toestel is men niet meer afhankelijk van de plaats van een fysieke locatie zoals bij een drukknop of ingebouwd scherm. Via de cijfers op de afstandsbediening kan men heel wat functies oproepen. Momenteel zijn er al heel wat geavanceerde afstandsbedieningen op de markt, die een heleboel functies aankunnen.

Een topper momenteel is de bediening van bepaalde domoticasystemen zoals die van Luxom en BTicino via de iPod of iPhone. Integreer je een webserver dan kan je zelfs buiten de woning, via een internetverbinding, het domoticasysteem bedienen. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van technische defecten, bezoekers aan de deur, het instellen van verwarming, activeren van het alarmsysteem of het sproeisysteem.

Computer
Wie goed vertrouwd is met een computer, kan ook het hele domoticasysteem aansturen met de pc. Via het scherm is bediening, programmatie en visualisering mogelijk.

Meer nieuwigheden:
smart home bediening
Dossier domotica : Bedieningsmogelijkheden bij domotica


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor