varia

Hogere premies voor warmtepompen en zonneboilers

Vanaf 1 januari 2012 komen er in Vlaanderen hogere premies voor zonneboilers en warmtepompen. Die moeten een stimulans vormen voor meer investeringen in groene warmte.


Hogere premies voor warmtepompen en zonneboilers
Gezinnen krijgen voor zonneboilers een premie van 200 euro per vierkante meter, met een maximum van 1500 euro. Nu is dat slechts 75 euro per vierkante meter. Wie voor een warmtepomp kiest, krijgt maximaal 1700 euro. De premies zijn geldig voor bestaande woningen, wooneenheden of woongebouwen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 01/01/2006. In geval van nieuwbouw dient de premie voor de zonneboiler aangevraagd te worden samen met de E-peil premie.

Ook KMO’s en grote industriële installaties van groene warmte of restwarmte genieten van steunmaatregelen. Die moeten biomassa, biogas, zonne-energie en warmte uit de ondergrond of omgevingslucht een flinke stap vooruit helpen.

Vlaams minister van Energie Van den Bossche: “Groene warmte is veel goedkoper dan groene stroom en kan het met bijna 20 keer minder steun doen per megawattuur”, aldus Van den Bossche. “We hebben zowel groene stroom als groene warmte nodig om onze energie echt groen en goedkoper te maken. Groene warmte doet de kosten dalen.”

De premies voor groene warmte maken deel uit van een volledig vernieuwd premiestelsel voor Vlaanderen, dat ingaat op 1 januari 2012. Zo komt er één premie voor zowel dakisolatie als vloer- en muurisolatie (6 euro per vierkante meter). Die geldt vanaf de eerste vierkante meter zodat ook kleinere daken niet worden uitgesloten van de premie. De grens ligt op 120 vierkante meter. Voor specifieke isolatie voor de buitenmuren ligt de premie nog een stuk hoger.

Andere premies zoals die voor domotica of zonnewering worden dan weer afgeschaft. De premie voor condensatieketels vervalt, behalve voor de groep van beschermde afnemers.

Verhuurders dienen het dak van hun huurhuizen te isoleren voor het jaar 2020, anders mogen ze de woning niet meer verhuren. Er wordt ook ingezet op de energierenovatie van sociale woningen.

Alle premies zijn gelijk voor heel Vlaanderen, en worden voortaan alleen nog maar uitgereikt door de netbeheerders.

Meer nieuwigheden:

warmtepomp

Gepubliceerd op : 20 juli 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=767 and a.id not in (6054)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=767 and a.id not in (6054) order by a.datum_online desc, a.created desc

laatste nieuws in klimatisatie / airco

meer nieuws in klimatisatie / airco
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor