nieuws

Test: MCI8080, multiroomsysteem van Philips

Wie een multiroomsysteem in huis wil halen, moet normaal gezien diep in de buidel tasten. De Streamium-reeks van Philips biedt een betaalbaar alternatief. Dit voorjaar bracht het bedrijf een nieuwe Streamium-telg, de MCI8080 op de markt. We kregen van de Nederlandse elektronicagigant zo'n hifi-systeem met netwerkmogelijkheden toegestuurd.

Om het volledige potentieel van Philips' nieuwste Streamium-systeem te kunnen beoordelen, stuurde de fabrikant ons het WMS8080-pakket op. Dat bestaat uit een basisstation (MCI8080) en een satellietradiootje (NP3700). In België is dat pakket niet als dusdanig verkrijgbaar. Beide toestellen zijn wel apart te kopen, zodat je zelf kan kiezen hoeveel satellieten je wilt.

Opbouw en design
De MCI8080-hoofdunit is opgebouwd uit verschillende componenten. Twee modules die je op elkaar kan stapelen, staan centraal in de opstelling. Bovenaan komt het kloppende hart van het multiroomsysteem, vanwaaruit alle netwerkmogelijkheden geregeld worden. Daaronder hoort de cd/dvd-component. Ten slotte krijg je twee luidsprekers en een harde schijf meegeleverd. Het satellietradiootje staat op zichzelf en beschikt over twee ingebouwde luidsprekers.

Philips heeft zijn uiterste best gedaan om binnen het beperkte budget toch een smaakvol product af te leveren. De voorkant van de basiscomponenten zijn bekleed met stijlvol aluminium dat grenst aan een glanzende zwarte kunstofafwerking aan de bovenkant. Bovenaan het wifi-station vind je ook vier fysieke toetsen terug om het volume te regelen en het toestel aan en uit te schakelen. Daar bevindt zich ook een schuin opstaand lcd-scherm met een schermdiagonaal van 9 cm.

De satellietradio volgt dezelfde stijl als het basisstation, maar in plaats van een aluminiumafwerking vooraan, bedekt een zwarte grill de geïntegreerde luidsprekers. Bovenaan zit hetzelfde lcd-scherm als bij het basisstation.

Muziekbronnen
Zonder verbinding te maken met het internet, kan je al verschillende muziekbronnen afspelen: FM-radio, cd’s en digitale muziek opgeslagen op een MP3-speler, iPod/iPhone of externe harde schijf. Maar om het volledige potentieel van de MCI8080 te beleven, moet je het toestel met het internet verbinden. Dat kan op twee manieren: via een ethernetkabel of volledig draadloos.

Eenmaal verbonden met het wereldwijde web, stijgt het aantal muziekbronnen dat je kan afspelen explosief. Via het internetradio-icoontje krijg je toegang tot duizenden radiostations die direct naar de MCI8080 worden gestreamd. Ook kan je nu via het universele DLNA-protocol draadloos muziek streamen van je pc of Mac naar het basisstation.

Maar de belangrijkste meerwaarde die de internetverbinding biedt, is de mogelijkheid om dezelfde muziek in verschillende kamers af te spelen. Naargelang het aantal ruimtes waar je muziek wilt afspelen, moet je verschillende satellietradio’s aanschaffen. Een minpuntje: enkel digitale muziek opgeslagen op een externe harde schijf kan je afspelen via het multiroomprincipe. Die harde schijf zit wel inbegrepen in het pakket.

Sonos 

Controller

NP3700-sattelietradio

Wanneer je een nummer afspeelt vanop de harde schijf, verschijnt er een icoontje op het scherm waarmee je de multiroomfunctie kan inschakelen. Via de Streamium-antenne zendt het basisstation de muziek draadloos uit naar de satellietradio’s.

Bediening
Om al dat lekkers te bedienen, bestaan er verschillende opties. De meest directe bediening gebeurt via het lcd-schermpje op het basisstation en de satellietradio zelf. Maar dat verloopt soms wat stroef. Zeker als je een zoekterm wilt intypen, bijvoorbeeld om een internetradiostation te zoeken, ben je even bezig. Dan gebruik je beter de afstandsbediening, die met overzichtelijke pictogrammen en handige toetsen vlot toegang geeft tot de verschillende funties.

Maar om de draadloze ervaring van de MCI8080 compleet te maken, raden we ten stelligste aan om de Philips MyRemote-applicatie in de Android Market of App Store gratis te downloaden. De bediening van je multiroomsysteem verloopt veel vlotter en overzichtelijker via de applicatie. Daarvoor moet je natuurlijk over een smartphone beschikken.

Muziek
Om een helder geluid te garanderen maakte Philips gebruik van de nieuwe ClariSound-luidsprekers, waarbij de koepeltweeter bovenop de luidsprekerbox zit. Hierdoor worden de hoge frequenties zeer goed weergegeven.

De wooferconus in glasvezel staat garant voor een meer natuurlijke klankweergave dankzij het lichte ontwerp, terwijl de front-firing baspoort gevuld met akoestisch materiaal een zuiver en strak basgeluid produceert. De luidsprekers produceren een vermogen van 2 x 50 watt.

Ook de satellietradio slaagt erin om evenwichtig en dynamisch geluid te produceren. De NP3700 is een degelijke tafelradio met een vermogen van 2 x 5 watt.

Conclusie
Bijzonder aan de MCI8080 is de enorme keuze aan muziekbronnen (en dvd’s) die je kan afspelen. Je haalt met dit veelzijdige toestel een waar multimediastation in huis. Ook de multiroomfunctie betekent een duidelijke meerwaarde. Samen met de degelijke audiokwaliteit levert Philips met de MCI8080 een betaalbaar en gebruiksvriendelijk hifi-systeem af.

MCI8080 < € 799.99
NP3700 < € 249.99
Gepubliceerd op : 24 juli 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1 and a.id not in (6033)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1 and a.id not in (6033) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
bouwzine.be
productnieuws
1 2 3 ... 8 volgende >>

laatste nieuws in audio / hifi

meer nieuws in audio / hifi
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN AUDIO / HIFI :