varia

De toekomstvisie van Whirlpool

Een honderdste verjaardag, dat moet gevierd worden. Whirlpool Europe lanceert twee futuristische concepten die de invulling van onze alledaagse huishoudelijke taken danig kan veranderen, ‘FreshConnect’ en ‘Fireplace’.

Het honderdjarige jubileum van Whirlpool Europe werd groots ingezet met een internationaal persevenement in het Parijse cultuurhuis Maison des Métallos. In aanwezigheid van een groot aantal leden van de internationale pers toonde het bedrijf ons zijn toekomstvisie. Wat speelt in de hoofden van de consument? Waaraan besteden consumenten het allermeeste belang bij de aankoop van een huishoudelijk toestel? Ecologie? Gebruiksgemak? En hoe wil de consument zijn kookervaring in de nabije toekomst beleven?

Op deze en nog veel andere vragen formuleerde Whirlpool een pasklaar antwoord in de vorm van ‘Sensing the future’. Twee futuristische concepten, die het resultaat zijn van een onderzoek van het Global Consumer Design Team in samenwerking met een panel van topopiniemakers, het Whirlpool Living Lab. ‘Fireplace’ en ‘FreshConnect’ bieden beiden een blik op de nabije toekomst, waarbij de invulling van de alledaagse huishoudelijke taken, zoals we ze nu kennen, volledig overhoop zullen worden gehaald.

Koken met licht aan een multifunctionele kooktafel

‘Fireplace’ symboliseert een nieuwe behoefte aan veelzijdigheid en modulariteit. Een andere manier om het sociale leven te beleven, intiem met het gezin of tijdens feestjes met vrienden. ‘Fireplace’ is te omschrijven als een multifunctionele kooktafel die zich als het nieuwe centrale hart van de ruimte doet gelden en de spreekwoordelijke functie van het oeroude haardvuur overneemt. Het doet niet enkel dienst als de verzamelplaats, waar verbroederd wordt, maar ook als de plaats waar gekookt wordt. Vuur wordt hier bovendien vertaald naar licht.

De multifunctionele kooktafel is in het midden voorzien van een centraal kookgebied met pennen, dat licht met verschillende frequenties uitstraalt om een warme sfeer te creëren of om op te koken. Om te koken zijn ook de afzuigkap met geïntegreerde camera en de slimme accessoires onontbeerlijk. De camera in de afzuigkap zal immers het voedsel, dat in de slimme kookaccessoires op het centrale kookgebied wordt geplaatst, kunnen detecteren en vervolgens deze informatie met de pennen uitwisselen. De warmte-intensiteit wordt automatisch aangepast aan de voeding. En op die manier wordt de perfecte kooksituatie gecreëerd op basis van het gedetecteerde product.

Daarnaast werkt het intelligente oppervlak, dat zich rondom het centrale kookgebied situeert, samen met de slimme accessoires. Wanneer een accessoire contact maakt met dit oppervlak, kan jij aangeven of je de inhoud ervan koud of warm wilt houden. Dit doe je door middel van gebaren: afhankelijk of je ze met de klok mee of tegen de klok indraait. Een rode verlichting toont aan dat een product warm is, een blauwe verlichting geeft dan weer een lage temperatuur aan. De tafel zelf blijft ten alle tijde koud. De boodschap is duidelijk: koken met licht wordt mogelijk gemaakt en Whirlpool beschikt over de technologie die dit mogelijk moet maken.

De perfecte bewaring van levensmiddelen

Stel je voor dat je na het werk nooit meer naar de supermarkt hoeft te hollen om boodschappen op te pikken. Dat de verse ingrediënten voor jouw avondmaaltijd bovendien gewoon voor de deur op je staan te wachten. En ondertussen ook lekker op temperatuur worden gehouden. Het klinkt allemaal nogal ongeloofwaardig, niet? Alsof de kaboutertjes jouw taken zomaar van je over nemen... . Maar het concept ‘FreshConnect’ van Whirlpool maakt dit allemaal mogelijk.

‘FreshConnect’ bestaat uit een aantal accessoires die worden aangesloten op een docking station, dat vervolgens verbonden is met een centraal koelsysteem. In het concept zit ook een bestelsysteem vervat dat overal toegankelijk is met elk apparaat met internettoegang. Op die manier kan je altijd en overal nagaan wat je nog in huis hebt. Op basis van dit systeem wordt bovendien een boodschappenlijstje opgemaakt, dat met de netwerksystemen in jouw buurt zal communiceren. De lokale groentenleverancier kan zo ineens alle nodige boodschappen van jouw straat in één keer afleveren, met lagere aankoopprijzen als gevolg.

Een gevel naar keuze, aan de buitenkant van jouw woning, zal voorzien worden van een docking station, waarop de boodschappen in speciale, isolerende aflevertassen geplaatst kunnen worden. En op de ideale temperatuur zullen worden gehouden. Zodra jij thuis komt, hoef je enkel de tassen mee naar binnen te nemen. Maar uiteraard is ook binnen het volledige koelsysteem onder handen genomen. De reusachtige koelkast wordt vervangen door een aantal strategisch geplaatste containers, aangepast aan de verscheidenheid aan producten die we dienen te bewaren.

  • De fruitmand is geschikt voor zowel fruit en groenten, die licht nodig hebben om te rijpen, en groenten, zoals aardappels en uien, die bij voorkeur in het donker hun beurt afwachten. Deze container is hiertoe immers specifiek ingedeeld in twee niveaus.
  • Kruiden en specerijen plaats je dan weer in het Herbarium, waar de hoeveelheid licht aangepast wordt tijdens donkere winterdagen.
  • Wil je je brood krokant en lekker zacht houden, dan is er uiteraard de Broodmand.
  • Wijn plaats je in de Wijnkoelers en dan zijn er nog de specifieke vakken voor vis en vlees, zuivelproducten en bevroren levensmiddelen. Telkens met een aangepaste temperatuur.
De containers zullen ook telkens hun energieverbruik aan de inhoud van de containers aanpassen. Is een bepaalde container leeg, dan schakelt het toestel zichzelf automatisch uit.

Alessandro Finetto, Directeur Global Consumer Design, benadrukt het belang van deze oefening: “Onze conceptuele projecten stimuleren levendige debatten in het designcentrum. Whirlpool heeft sinds zijn allereerste conceptuele ontwikkeling, de Macrowave, meermaals innovatieve producten op de markt kunnen lanceren die een directe afgeleide vormen van de futuristische stijloefeningen die we maken.” Zo zijn de ‘Max’-microgolfoven en de ‘DreamSpace’-wasautomaat mooie voorbeelden van wat dit in de praktijk kan opleveren. Hoe ‘FreshConnect’ en ‘Fireplace’ naar onze woonkamer of keuken vertaald zullen worden, dat weten we nog niet. En het wordt wel nog even wachten op het uiteindelijke resultaat, dat ongetwijfeld niet voor 2015 op punt zal staan. Nu kunnen we enkel maar afwachten … .

Gepubliceerd op : 26 mei 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (5905)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (5905) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :