tips

Checklist bij de aankoop van een koelkast

Bij de aankoop van een koelkast zijn er heel wat zaken die je dient te overwegen. Dit overzicht helpt je alvast bij jouw keuze.


Checklist bij de aankoop van een koelkast
Welke bouwvorm komt in aanmerking?

Vrijstaande toestellen
Vrijstaande koelkasten kunnen als blikvanger optreden in de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van retro-modellen, of koelkasten in alle mogelijke kleuren of prints. Laat je fantasie de vrije loop!

Onderbouw
Deze toestellen krijgen een plaatsje onder het werkblad in de keuken. Een actief verluchtingssysteem verwijdert de warme lucht via een opening in de plint.

Inbouw
Op het toestel kan een kader gemonteerd worden met daarop een decoratieplaat - die overeenkomt met het design van de keuken.

Integreerbaar
Deze apparaten zijn specifiek ontworpen voor inbouw. Ze zijn uitgerust met een bevestigingssysteem waarop een keukendeur plaats heeft. Een geïntegreerde koelkast vormt ene geheel met de hele keuken. Voor het bevestigingssysteem zijn er twee opties: bij een sleepsysteem heeft de houten meubeldeur eigen scharnieren, terwijl bij een deur-op-deur systeem de houten meubeldeur op de koelkast is gemonteerd. De meubeldeur heeft zelf geen scharnieren maar gebruikt de scharnieren van de koelkastdeur.

Scharniertechnieken
Bij de vlakscharniertechniek is de deur van de koelkast volledig verbonden aan de deur van het keukenmeubel. Er zijn geen meubelscharnieren nodig. Voordelen van deze techniek zijn het automatisch sluiten van de deur vanaf een bepaalde hoek en een grote deuropeningshoek.

Bij het sleepdeursysteem wordt de deur van de koelkast slechts aan de meubeldeur gekoppeld.

Tip!
Check op voorhand hoeveel plaats je ter beschikking hebt? Als er een opening in de keuken is waar bijvoorbeeld de oude koelkast stond, dien je die eerst grondig op te meten. Probeer ook de koelkast er niet in te duwen, voorzie best nog een beetje ruimte om de efficiënte werking van de koelkast te garanderen. Check ook of de deuren goed opengezwaaid kunnen worden, en of de deur links of rechts moet komen. Bij een aantal modellen is het handvat op een andere manier ontworpen: via een klikbeweging of door het handvat even in te drukken. Doe de test!

Welk type of model?

 • Koel-vriescombinatie - de combinatie van een koelkast en diepvriezer in één toestel, met aparte toegang tot de beide gedeelten. Tip! Beslis of het vriesgedeelte zich bovenaan of onderaan dient te bevinden.
 • Side-by-side koelkast  - een pak groter dan gewone koelkasten. Ze hebben een inhoud tot wel 850 liter en kunnen daarom heel wat levensmiddelen koel bewaren. Bijzonder aan deze koelkasten is het No Frost-systeem en de ijsblokjesmachine.
 • 1-deurs koelkasten  - al dan niet zonder vriesvak te verkrijgen.
 • Dubbeldeurs koelkasten - deze koelkasten bestaan vooral uit koelruimte met een kleine diepvries met aparte deur.
 • Tafelmodel of mini-koelkast  - De hoogte bedraagt meestal 85 cm. Een tafelmodel kan geplaatst worden onder een werkblad if volledig vrijstaand. Dit type koelkast is er met of zonder vriesvak.
 • Multimediakoelkast: uitgerust met een lcd-televisie

Hoe groot moet mijn koelkast zijn?
De netto-inhoud van een koelkast wordt uitgedrukt in liter. Voor eenpersoons- en tweepersoonsgezinnen volstaan 120 à 140 liter. Bij meerdere personen in het gezin reken je best 60 liter extra per persoon bij.

Tip!
Overloop op voorhand even jouw eetgewoonten. Sla je veel groenten en fruit in, of eet je veel buitenshuis? Wat vind je minder goed aan de toestellen die je momenteel bezit? Een koelkast die niet voor de volle capaciteit wordt gebruikt en gevuld, verbruikt ook meer energie. Ook de grotere modellen en side-by-sides verbruiken meer energie. Anderzijds mag de koelkast niet te klein gekozen worden: niks is minder leuk dan constant te moeten schuiven en zoeken naar lege plekjes in de koelkast. Wanneer de huidige koelkast te klein wordt, kan je ook gewoon een tweede koelkast in huis halen (bijvoorbeeld een tafelmodel om de drankjes te koelen) - als je daarvoor tenminste plaats hebt.

Welke binnenuitrusting wens ik?
Voor het opbergen heeft elk merk en model zijn eigen oplossingen bedacht. De ene koelkast is al wat gebruiksvriendelijker dan de andere. Let op een aantal zaken zoals uitrusting, verlichting en de flexibele indeling binnenin. Een greep uit het aanbod:

 • Lades: koude zone lades van 0°C
 • Fruit- en groentekorven (met of zonder luchtvochtigheidsregeling)
 • Flexibel instelbare leggers. Tip! Een licht opstaande rand houdt gemorste vloeistof tegen en verhindert dat de hele koelkast vervuilt. Bij deelbare glasplaten kan de voorste helft op de achterste helft worden geschoven zodat plaats vrijkomt voor grote kannen of flessen.
 • Deurvak voor flessen
 • Flessenrekken/-houder of mini-bar tot zelfs wijnrekken- of compartimenten
 • Voorraaddozen: voor vleeswaren of beleg, ijsblokjes, eieren of boter
 • Moet de koelkast over een ijsblokjesmaker beschikken of een waterdispenser, dan ben je al snel aangewezen op een side-by-side of Amerikaanse koelkast. Tip! Vergeet niet dat deze toestellen over een filter beschikken die op regelmatige basis moet gereinigd of vervangen worden. Ook dient er een aansluiting op de waterleiding in de buurt te zijn. Dit jaar komen ook de eerste koelkasten op de markt die ook bruisend water aanbieden.
 • Binnenverlichting: traditioneel of met LED-lampjes

En welk uitrustingsniveau?

 • Dynamische koeling zorgt voor een gelijkmatige koudeverdeling in de koelkast.
 • Een knop voor het snel koelen of invriezen is handig wanneer je net de koelkast of diepvriezer met nieuwe levensmiddelen hebt gevuld. Na een aantal uur zal de koelkast of diepvriezer zichzelf terug in de normale koel- of vriesstand zetten.
 • De vakantie-schakelaar bespaart energie als je voor langere tijd afwezig bent.
 • Een anti-bacteriele coating van de binnenruimte verhindert de groei van schimmels en bacteriën. Gladde binnenwanden vergemakkelijken het reinigen.
 • Een koolstoffilter absorbeert hinderlijke geurtjes.
 • Hou het aantal sterren van het vriesvak goed in het oog. Vier sterren is een must: door de temperatuur van -18°C kan je de voeding langer bewaren. Denk ook aan het invriesvermogen.
 • NoFrost en 0°C-laden: zie

Bediening en ergonomie
Een elektronische temperatuurregeling is de standaard. Hierdoor blijft de temperatuur constant en kan je tot op de graad nauwkeurig de temperatuur instellen. Dat gebeurt meestal via een of andere vorm van elektronisch display. Controlelampjes of een geluidssignaal waarschuwen je bij een onvoorziene daling van de binnentemperatuur, een panne of een nog openstaande deur. De laatste nieuwe koelkasten hebben zelfs een interactief lcd-scherm aan boord waarmee communicatie met bijvoorbeeld een andere diepvriezer in de garage of kelder mogelijk is.

Tip! Een scherm aan de buitenkant vergemakkelijkt de controle en regeling zonder dat de deur van de koelkast of diepvriezer geopend moet worden.


Gepubliceerd op : 6 mei 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (575)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (575) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :