tips

Dossier: zuinig omgaan met energie op kantoor : Slim verlichten op kantoor

Slim verlichten op kantoor

Door de verlichting in een kantoorruimte automatisch in te schakelen of te regelen als er iemand aanwezig is, kunnen mooie besparingen worden gerealiseerd. Een bewegingssensor en/of een aanwezigheidsmelder is hierbij het hulpmiddel.


Slim verlichten op kantoor
Een bewegingsmelder is handig in ruimtes waar mensen niet al te lang aanwezig in zijn, zoals een hal, gang of toiletten. Deze sensoren zijn erg gevoelig en reageren zelfs al op de minste beweging. Je bent als het ware nog niet eens de ruimte binnengetreden en de verlichting is al ingeschakeld.

Bovendien schakelt het licht weer uit na een vooraf ingestelde periode van x aantal minuten zonder beweging. Het licht kan naar keuze handmatig worden uitgeschakeld. Een bewegingsmelder wordt normaliter aan de wand bevestigd.

Een aanwezigheidsmelder weet wanneer niemand meer in de ruimte is en schakelt dan het licht uit. Een aanwezigheidssensor werkt dus anders dan een bewegingsmelder. Ook als er geen beweging is blijf je ‘gedetecteerd’.

Desgewenst kunnen ook de verwarming of andere gebruikers (bijvoorbeeld projectoren of laptops in vergaderruimten) uitgeschakeld worden. Daarvoor hebben de meeste aanwezigheidsdetectoren twee kanalen, één voor verlichting en één voor bijvoorbeeld verwarming, koeling of ventilatie. Elk kanaal heeft doorgaans een eigen uitschakelvertraging.

Een aanwezigheidsmelder krijgt een plaats aan het plafond.

Door ook nog te voorzien in een lichtsensor kan de verlichting op het gewenste niveau worden gebracht, afhankelijk van het aanwezige lichtniveau in de ruimte.

Dossier: zuinig omgaan met energie op kantoor : Slim verlichten op kantoor


Gepubliceerd op : 10 januari 2011 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: zuinig omgaan met energie op kantoor

Op kantoor kan er op verschillende manieren energie bespaard worden. Verlichting en elektrische kantoorapparatuur zijn de grootste verbruikers. Zowel het milieu als de portemonnee zullen er wel bij varen, als je al enkele van onze tips in de praktijk omzet.Dossier: zuinig omgaan met energie op kantoorselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5579 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5579 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor