varia

Subsidiëring zonnepanelen versneld afgebouwd

De ondersteuning van zonnepanelen gaat vanaf april 2011 sterk omlaag, zo heeft de Vlaamse regering vorige week beslist.


Subsidiëring zonnepanelen versneld afgebouwd
Wie investeert in een nieuwe PV-installatie krijgt van de Vlaamse overheid al sinds enkele jaren groenestroomcertificaten voor elke 1000 kilowattuur geproduceerde elektriciteit, en dit 20 jaar lang. Tot 2009 ging het nog om 450 euro per certificaat, voor installaties in 2010 gaat het om 350 euro. Door de Vlaamse subsidiëring was de investering in zonnepanelen een erg interessante belegging.

Voor 2011 was afgesproken dat gebruikers 330 euro per certificaat zouden krijgen, het hele jaar lang. Nu herziet de Vlaamse regering deze subsidiëring en laat ze deze stapsgewijs afbouwen. Vanaf 1 april 2011 daalt de tegemoetkoming per certificaat naar 310 euro. Vervolgens daalt ze elke drie maanden met 20 euro, tot 210 euro op 1 juli 2012. Vanaf 2013 geldt een certificaat nog maar voor 15 jaar. Vanaf 2016 zal men nog slechts 90 euro per certificaat krijgen.

Er komt ook een onderscheid tussen kleinere installaties op de daken van particulieren en KMO’s en installaties van meer dan 1 Megawatt. Voor grotere installaties zakken de certificaten nog sneller: vanaf april 2011 gaat het dan nog maar om 240 euro.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) zegt de beslissing genomen te hebben op basis van een onderzoek van VITO. De zonnepaneelbedrijven betreuren de snelle afbouw en vrezen voor een crisis in de nog jonge sector. Netbeheerder Eandis denkt dat door het nieuwe systeem de druk op de distributienettarieven zal milderen. Eandis had eerder op het jaar al laten weten dat de stroomfactuur duurder zou worden door het succes van zonnepanelen.

De investering in zonnepanelen blijft nog steeds aantrekkelijk. Naast de groenestroomcertificaten kan men ook de investering fiscaal aftrekken, zelfs verschillende jaren na elkaar wanneer het gaat om een woning die ouder is dan vijf jaar.

Update 2/12/2010:
Ondertussen werd bekend dat de plannen voor de versnelde afbouw van de subsidies niet zo snel zullen doorgevoerd worden. De Vlaamse regering zal een gewoon ontwerp van decreet moeten indienen, in plaats van via het programmadecreet (= een reeks maatregelen rond de begroting). Hierdoor zal de datum van 1 april 2011 niet gehaald worden.

Update 10/12/2010:
Het gewoon ontwerp van decreet is ondertussen klaar. De afbouw van de subsidies voor kleinere installaties neemt nu een start op 1 juli 2010 in plaats van 1 april 2010. De minimumsteun op 1 juli bedraagt dan 300 euro en daalt vanaf 1 oktober verder naar 270 euro. Op 1 januari 2012 zal de steun nog 250 euro bedragen. In plaats van drie sprongen van 20 euro worden nu twee sprongen van 30 euro gemaakt.

Meer nieuwigheden:
fotovoltaïsche zonnepaneel
Gepubliceerd op : 15 november 2010 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (5407)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (5407) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia

laatste nieuws in installatie

meer nieuws in installatie
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor