varia

Crestron promoot multiroom audio

Dit voorjaar pakte Crestron uit met heel wat nieuwigheden op de ISE in Amsterdam. Tijd dus om even een bezoekje te brengen aan het Europees hoofdkwartier, dat is gelegen in het Belgische Rijmenam.

Het Europees hoofdkantoor in Rijmenam werd nog niet zo lang geleden volledig gerenoveerd. Het is een mooi voorbeeld van wat de technologie van Crestron vermag. We spraken er met Junior Bosiers, verantwoordelijke voor retail marketing in de Benelux.

Het kantoor in Rijmenam is eigenlijk het kloppend hart van Crestron in Europa. In Rijmenam gebeurt de technische ondersteuning en herstelling van alle Europese toestellen. Ook het team van de Benelux, dat tien werknemers telt, zetelt in Rijmenam. Het dealernetwerk in de Benelux telt ondertussen een honderdtal dealers.

Junior Bosiers: "De toepassingsgebieden van Crestron home automation zijn enorm: private woningen en appartementen, ziekenhuizen, jachten, vliegtuigen, voetbalstadions, auto's, serviceflats, en heel veel bedrijven en kantoren. In vergelijking met de KNX/EIB-standaard biedt Crestron wat meer audio- en videoverdeling, in de vorm van onze Digital Media oplossing."

Crestron Studio
De laatste nieuwe lancering op het vlak van AV is de opening in de Benelux van verschillende Crestron Studios. Junior Bosiers: "Doordat de klanten nooit de mogelijkheid hadden om een voorsmaakje te krijgen van ons multiroom audio aanbod, hebben we dit concept gelanceerd. Concreet plaatsen we een module in de winkelpunten, zodat consumenten aan den lijve kunnen ondervinden waarvoor onze multiroom staat. Ze kunnen makkelijk een eigen iPod in het docking station plaatsen en eens echt aan de slag gaan met onze touchpanels. In de Benelux hebben we momenteel 20 Crestron Studios. De bedoeling is om tegen eind juni dit aantal uit te breiden naar een dertigtal winkels."

Het multiroom-pakket stel je naar eigen wens samen: daarvoor maak je een keuze uit een Adagio-processor, een touchpanel of afstandsbediening, een docking station voor de iPod of een op het netwerk aangesloten muziekserver, waarin je permanent een iPod kan opbergen.

Wat de Adagio-toestellen betreft, is de keuze uitgebreid. Met het instapmodel AADSI kan je zes kamers van muziek voorzien (telkens 2x45W), en als je dat wil zelfs gaan uitbreiden naar 24 zones met een optionele multiroom-versterker (AAEI). Standaard zitten er twee AM/FM-tuners ingebouwd, een controlesysteem en kunnen er vier analoge audiobronnen worden aangesloten.

Met de AESI voorzie je evenveel kamers van muziek maar kan je de radiotuners uitbreiden van twee naar zes, zodat elke kamer naar een eigen radiozender kan luisteren. Nog een trapje hoger staat de AMSI, een model met ingebouwd surroundsysteem. De AMSI-AIP is de topper met de Crestron QuickSwitch HD-technologie en meer videoprocessing.

Bovendien levert Crestron bij de aankoop van een multiroom-systeem er meteen ook 500 muzieknummers bij. Die zijn afkomstig van de cataloog van Universal Music Group, een van de grootste muziekleveranciers ter wereld waarmee Crestron een langdurige samenwerking afsloot. De 500 nummers zijn de beste nummers uit de muziekcollectie van Universal en staan op een usb-stick. Ook vier andere usb-sticks met telkens 500 nummers kunnen aangekocht worden: Klassiek/Jazz, HipHop/R&B/Urban, Dance/Electro en Rock/Pop. Bekende artiesten zijn U2, The Rolling Stones, The Police, dEUS, Amy Winehouse, Lady Gaga, ...

Junior Bosiers: "De partnership met Universal wordt eind juni nog uitgebreid met een muziek- en filmserver, waarop bijvoorbeeld al 5000 songs staan. De volgende stap is om met abonnementen te gaan werken op basis van een profiel. In de woning kunnen er dan tot vijf verschillende profielen worden gecreëerd: vader, moeder, kinderen... . Zij selecteren een tiental nummers en op basis van dat profiel gaan elke dag nieuwe nummers van Universal de server vervoegen. Je kan de nummers ook een beoordeling geven en het profiel verder verfijnen door bijvoorbeeld minder goede nummers weg te laten."

Crestron werkt voor het Crestron Studio-concept nog met twee andere partners samen: Loewe voor de televisies en Bower&Wilkins voor de inbouwluidsprekers.

Qua bedieningsmogelijkheden is er de keuze uit drie inbouwschermen waaronder een 6-inch draadloos aanraakscherm met een specifieke layout voor de Crestron Studio; en verschillende keypads die eerder een plaatsje krijgen in badkamers, keukens of kinderkamers.

Junior Bosiers: "Het mooie aan Crestron Studio is dat dit volledig past in onze filosofie. Je begint met een multiroom-systeem en maakt later de uitbreiding naar video, verlichting, klimaatcontrole, .... . Als je een hele woning van Crestron wil voorzien, raden we wel aan voor elk onderdeel (audio, video, ...) afzonderlijke processoren te voorzien."

Overige nieuwigheden voor 2010
Dit voorjaar heeft Crestron trouwens heel wat nieuwe producten voorgesteld op de ISE. Een overzicht.De V-Panel is het nieuwste aanraakscherm van Crestron. Het is een 2 cm dun touchpanel dat zowel in de muur kan ingebouwd worden of als tafelmodel worden gebruikt, en waarop je HD-beelden kan bekijken. Verkrijgbaar in verschillende schermgroottes (12, 15 en 20-inch) en met mogelijkheid tot streaming audio & video.

Een tweede nieuw touchpanel is de TPMC-3X. Uitzonderlijk is dat in de virtuele slaapstand de connectie met WiFi behouden blijft. Even het scherm aanraken en je kan meteen terug aan de slag. In real-time krijg je feedback over temperaturen en verlichtingspunten. Op het 2,8-inch scherm kan je bijvoorbeeld ook je beveiligingscamera's bekijken. Een derde aanraakscherm is de TPMC-4SM, die gebruik maakt van één enkele ethernet-kabel voor installatie.

Een vierde, veelbelovend product is Prodigy, een home-automation oplossing met veel functionaliteit die mikt op bestaande woningen. Junior Bosiers: "Dit zeer betaalbare systeem neemt heel de woning over en biedt klimaatbeheersing, een mediacontrolesysteem voor je home cinema en tv, multiroom audio en verlichting. Het mooie aan dit systeem is dat je met een op het internet aangesloten toestel alles vanop afstand kan besturen. Dit toestel communiceert draadloos met keypads, thermostaat, dimmers of touchpanels. Je hoeft dus geen dure breekwerken uit te voeren in de woning." Het Prodigy multi-room audiosysteem zou eind juni op de Benelux-markt beschikbaar moeten zijn.

Je vindt onder meer een Crestron Studio bij Hifi-Center Melis (Turnhout) en Beeld en Klankstudio Van Havere (Kapellen).

Meer nieuwigheden:
multiroom
Gepubliceerd op : 18 mei 2010 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1 and a.id not in (5003)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1 and a.id not in (5003) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia

laatste nieuws in audio / hifi

meer nieuws in audio / hifi
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN AUDIO / HIFI :