tips

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Hoe de juiste energiezuinige lamp kiezen?

Hoe de juiste energiezuinige lamp kiezen?

Ben je van plan om je niet zo zuinige lampen te vervangen, let dan op volgende zaken.


Hoe de juiste energiezuinige lamp kiezen?
De gewenste hoeveelheid licht
Bij de aankoop van een gloeilamp keek je altijd naar het wattage om de geschikte lamp te vinden. Een spaarlamp van 15 Watt vervangt dan een gloeilamp van 75 Watt. Lampenmakers gebruiken in hun communicatie vaak deze vergelijking met een factor 5.

Een betere vergelijkingsbasis bij energiezuinige lampen is echter de lichtopbrengst of de hoeveelheid Lumen die de lamp produceert. Dat heeft ook Europa begrepen, dat vanaf 1 september 2010 verplicht op alle verpakkingen van lampen de lichtstroom in lumen te vermelden. Sommige merken doen dat trouwens nu al.

Philips hanteert bij benadering volgende vuistregel: Lumen delen door 10 = Watt gloeilamp of: Watt gloeilamp x 10 = Lumen. Ben je op zoek naar een energiezuinige vervanger van een gloeilamp van 40 Watt, dan zal je een lamp met een lichtopbrengst van rond de 400 Lumen moeten halen.

De vorm en grootte van de lamp
Ga na welke lamp in je bestaande armatuur past. De energiezuinige lampen zijn er in verschillende vormen en maten.

De kleur van het licht
Het licht van een gloeilamp is warm-wit, of meer technisch: heeft een kleurtemperatuur die niet meer bedraagt dan 2700 K (kelvin). Er bestaan ook energiezuinige lampen die neutraal wit licht geven, of koelwit (4000 K) dat eerder dient om in te werken.

De lampvoet
Kies voor de juiste lampvoet. Gloeilampen zijn er met een normale fitting (E27) en kleine fitting (E14). Halogeenlampen zijn er in drie lampvoeten: MR 16 spot met steekvoet (5,3 mm), GU-10 spot met draaisluiting (10 mm) en G4 lampje met steekvoet (4 mm).

De dimbaarheid van de lamp
Niet alle spaarlampen of led-lampen zijn dimbaar. Kijk daarom goed op de verpakking. Halogeenlampen zijn goed combineerbaar met een gewone gloeilampdimmer.

De levensduur van de lamp
Led-lampen gaan het langst mee, gevolgd door spaarlampen, vervolgens halogeenlampen, en als laatste in het rijtje: de gloeilamp.

Energiezuinig
Kijkt men enkel naar het energieverbruik dan is de lumen per Watt-verhouding een goede indicator. Hoe hoger dit getal, hoe zuiniger de lamp.

Meer nieuwigheden:
gloeilamp
spaarlamp
Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Hoe de juiste energiezuinige lamp kiezen?


Gepubliceerd op : 23 februari 2010 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen

Energiezuinig leven is een noodzaak geworden. Niet enkel voor de eigen portefeuille, al is dat natuurlijk erg mooi meegenomen, maar ook omdat we allemaal moreel verplicht zijn aan het milieu te denken.Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen


Energie besparen is ook helemaal niet zo moeilijk, door hier en daar op een aantal zaken te letten kan je je persoonlijke energieverbruik letterlijk zien dalen, en diezelfde daling weerspiegelt ook op de energiefactuur. Hieronder volgen een heleboel bruikbare tips ...

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor