tips

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Tien zaken die je moet weten over fotovoltaïsche zonnepanelen (1)

Tien zaken die je moet weten over fotovoltaïsche zonnepanelen (1)

Zonnepanelen zijn in Vlaanderen aan een opmars bezig. Met fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen zet je het licht van de zon om in elektriciteit voor de woning.


Tien zaken die je moet weten over fotovoltaïsche zonnepanelen (1)
Een netgekoppelde installatie levert de stroom die je teveel opwekt - en op dat moment niet verbruikt - terug aan het net (de meter zal dus achterwaarts draaien). Wanneer je wel stroom nodig hebt, en zelf niet genoeg produceert, neem je gewoon de stroom af van het net (de meter loopt vooruit).

1. WAARUIT BESTAAT EEN PV-INSTALLATIE?

Een installatie bestaat uit fotovoltaïsche zonnepanelen, een systeem om de zonnepanelen op het dak te monteren, en de bekabeling en omvormers (die opgewekte gelijkstroom omzetten in wisselstroom).

De opbrengst van je systeem wordt bepaald door het type zonnepaneel en de hoeveelheid panelen. Dit zijn alvast de mogelijke types met hun voor- en nadelen.
 • polykristallijn zonnepanelen: te herkennen aan hun typische donkerblauwe weerspiegeling; de ontwikkeling op dit vlak staat wel stil waardoor er geen evolutie is op het vlak van opbrengst.
 • monokristallijn zonnepanelen: beter rendement dan polykristallijn bij vol zonlicht; zwartkleurig; wel duurder; nog progressiemogelijkheden.
 • dunfilm of amorfe zonnepanelen: De thin-film panelen hebben een relatief lager rendement per vierkante meter dan de kristallijn panelen. Bij bewolkt weer zijn ze meer efficiënt.
Met de omvormer of inverter koppel je jouw zonnepaneleninstallatie aan het lichtnet. Deze omvormer is nodig vanwege het spanningsverschil en omdat de zonnepanelen gelijkstroom opwekken en geen wisselstroom. De omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom voor het net.

Bij elke installatie past er een specifieke omvormer. Dit hangt af van het aantal en type zonnepanelen. Door een goede afstemming van de omvormer op het vermogen van de PV-installatie, wordt het rendement optimaal.

2. WAT IS DE OPBRENGST VAN ZONNEPANELEN? EN HOEVEEL HEB IK ER NODIG?

Het vermogen van een paneel onder ideale omstandigheden wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het piekvermogen bij standaard zoninstraling en een zonneceltemperatuur van 25°C. In België levert 1000 Wp (of 1 kWpiek) jaarlijks 850 kWh aan elektriciteit op.

De opbrengst van een zonnepaneel hangt grotendeels af van het vermogen: er zijn zonnepanelen met een vermogen van 220 Wp, maar evengoed ook van 300 Wp of hoger. Wens je een opbrengst van ongeveer 3000 Wp dan heb je een 14-tal panelen van 220 Wp nodig, terwijl je van de 300 Wp-panelen er maar 10 nodig hebt.

Vaak wordt de keuze voor panelen met een hogere opbrengst ingegeven door het beschikbare dakoppervlak. Heb je plaats genoeg, dan kan je opteren voor meer panelen met een lagere opbrengst. Heb je plaats te kort, dan moet je misschien kiezen voor minder panelen, maar dan met een hogere opbrengst per paneel.

Het aantal panelen dat je nodig hebt is dus afhankelijk van het (maximale) vermogen van een enkel zonnepaneel. Heb je een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3500 kWh en gebruik je panelen van 220 Wp dan heb je zo'n 19 stuks nodig.

3. WAT KOSTEN FOTOVOLTAISCHE ZONNEPANELEN?

Voor zonnepanelen met een vermogen van 1kWp (1000 Wattpiek) betaalde je in 2009 ongeveer 4500 euro of 4,5 euro per Wp (zonstraal forum). Exclusief BTW omdat de BTW 6% of 21% kan bedragen. In 2010 zou dat verder moeten dalen, onder meer door de minderopbrengst van groenestroomcertificaten.

De prijs per Wp kan schommelen afhankelijk van de grootte van de installatie, de dakconstructie- en bedekking, en eventuele garantieverlengingen. Zo kan je prijzen aantreffen van 3,85 euro per Wp tot 4,9 euro per Wp.

Wens je een installatie die een gemiddeld gezin van stroom voorziet (jaarlijks verbruik 4000kWh), en dit het hele jaar door, reken dan op een 21000 euro.

4. WELKE PREMIES OF SUBSIDIES ZIJN ER?

Via premies en subsidies kan je de initiële investering van een PV-installatie verzachten.

 • Groenestroomcertificaten in Vlaanderen
  De installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen levert je groenestroomcertificaten op voor de elektriciteit die je hebt geproduceerd. Sinds 1 januari 2006 geeft de Vlaamse overheid voor elke 1000 kWh elektriciteit die wordt opgewekt dit groenestroomcertificaat.

  Sinds 2010 is er een systeem in werking waarbij deze certificaten jaarlijks dalen. In 2010 bedraagt de waarde 350 euro en wordt ze nadien stapsgewijs afgebouwd.

  Meer info: www.vreg.be

  Een voorwaarde voor de GSC's is dat er voldoende dakisolatie moet zijn (warmteweerstand Rd van minstens 3 m²K/W). Woningen die voldoen aan de Vlaamse energieprestatieregelgeving (EPB) vanaf 2006 zijn conform met de isolatie-eis en kunnen dus de groenestroomcertificaten aanvragen.
 • Groenestroomcertificaten in Brussel
  Per 1000kWh opgewekte stroom krijg je ongeveer 7,3 groenestroomcertificaten. Dat geldt voor installaties tot 20m² en dit gedurende 10 jaar. De GSC's kan je verkopen aan Elia (150 euro per 1000kWh) of aan een leverancier tegen een af te spreken prijs.

  Meer info: www.brugel.be
 • Subsidie in Brussel
  Sinds 2010 kunnen enkel nog mensen met een passiefhuis of een lage-energiewoning een premie voor zonnepanelen aanvragen. De premie bedraagt 1 euro per Wp, met een maximum van 30% van de factuur (incl. BTW).
 • Belastingvermindering
  De factuur van de PV-installatie kan je inbrengen bij de jaarlijkse belastingaangifte. De belastingvermindering bedraagt 40% van de factuur met een maximum van 3600 euro. Bovendien kunnen dankzij de economische herstelwet van april 2009 de belastingverminderingen voortaan gespreid worden over maximaal vier jaar. Deze maatregel geldt enkel voor bestaande woningen ouder dan 5 jaar. Bovendien moet je de belastingvermindering nog vermeerderen met de gemeentelijke opcentiemen.
 • Groene lening voor huizen ouder dan 5 jaar
  Dezelfde economische herstelwet helpt ook een handje voor wie nog tot 31 december 2011 een lening aangaat voor energiebesparende uitgaven. De federale overheid betaalt 1,5% van de intresten.
 • Andere premies
  Sommige gemeenten en provincies geven subsidies voor fotovoltaïsche systemen.
5. HOE LANG GAAT EEN ZONNEPANEEL MEE?

Een zonnepaneel krijgt doorgaans van de leverancier een vermogensgarantie van 80% gedurende 20 à 25 jaar. Dat betekent dat het rendement van een zonnepaneel afneemt met de jaren. Toch zijn er verhalen bekend van zonnepanelen die na 30 jaar nog steeds stroom opleveren - en dan spreken we van de 'oudere' technologie. Een rendementsafname betekent wel dat de opbrengst lager ligt en je langer zal moeten wachten tot je een groenestroomcertificaat haalt.


Lees hier het tweede deel van dit artikel

Meer nieuwigheden:
fotovoltaïsche zonnepaneel
Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Tien zaken die je moet weten over fotovoltaïsche zonnepanelen (1)


Gepubliceerd op : 26 februari 2010 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen

Energiezuinig leven is een noodzaak geworden. Niet enkel voor de eigen portefeuille, al is dat natuurlijk erg mooi meegenomen, maar ook omdat we allemaal moreel verplicht zijn aan het milieu te denken.Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen


Energie besparen is ook helemaal niet zo moeilijk, door hier en daar op een aantal zaken te letten kan je je persoonlijke energieverbruik letterlijk zien dalen, en diezelfde daling weerspiegelt ook op de energiefactuur. Hieronder volgen een heleboel bruikbare tips ...

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in installatie

meer nieuws in installatie
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor