tips

KEUKENTREND: Kleur bekennen

Felle kleuren passen perfect in de keuken, daar zijn Isabelle de Ganck en Jaklien Van Craen van overtuigd. De kleurenspecialisten van Akzo Nobel* banen zich een weg door het kleurrijke keukenlandschap om ons te bevrijden vanonder duizenden en duizenden felgekleurde kleurstalen.


KEUKENTREND: Kleur bekennen
Felle kleuren worden steeds vaker gespot in de keuken, zo lijkt het toch als we de catalogussen van verfgiganten en keukenfabrikanten openslaan. Klopt dit?
"Sinds een vijftal jaar zien we inderdaad actieve of felle kleuren in de keuken verschijnen, wat niet verwonderlijk is, want de almaar strakker wordende keukens hadden nood aan een warme kleur om het geheel huiselijker, knusser te maken. Bovendien is de keuken in principe de enige ruimte waar dergelijke felle kleuren kunnen worden gebruikt. Om tot die conclusie te komen, moeten we de ruimtes in huis gaan ontleden: zo zijn er actieve ruimtes, rustruimtes, ... en de keuken behoort absoluut tot de actieve ruimtes. Waar dan ook actieve kleuren aan te raden zijn, zoals een brede waaier aan groen, geel en oranje."

Er zijn studies die uitwijzen dat kleuren al dan niet de eetlust kunnen opwekken. Wat is daar van aan? En wordt daar in de branche dan ook effectief rekening mee gehouden?
"Het is inderdaad bewezen dat bepaalde kleuren een effect uitoefenen op onze eetlust. Zo zou de kleur van abrikozen de honger op de één of andere manier stimuleren, maar ik heb deze kleur toch nog niet zo vaak op een keukenmuur aangetroffen. Wat het wel goed doet als kleur in de keuken is groen omdat het de eetlust opwekt, denk maar aan een groentenkraam op de markt."

Zijn er ook kleuren die absoluut NIET thuishoren in de keuken?
"Bruine tinten zijn om meerdere redenen op zich niet zo heel geschikt voor de keuken, maar daar kan heel gemakkelijk een oplossing voor worden gevonden. Hét sleutelwoord is immers evenwicht, en dit kan bereikt worden wanneer twee complementaire kleuren - kleuren die in de kleurencirkel recht tegenover elkaar staan en dus bijgevolg kleuren die perfect bij elkaar passen - samengevoegd worden. Wij raden dan ook aan om een bruine keuken op te frissen met een hedendaags kleurtje, zoals bijvoorbeeld groen. Groen is trouwens uiterst geschikt voor de keuken, want de kleur is complementair met rood, waardoor etenswaren zoals vlees, maar ook andere voedingsmiddelen, lekker en fris lijken. Voeding en kleurencombinaties zijn behoorlijk delicaat, hou daar zeker rekening mee."

Worden felle kleuren veeleer in moderne keukens gebruikt of ook in klassiekere, rustieke keukens?
"In moderne keukens zullen we een neutrale kleur met daarbij een felle, zuivere kleur aanraden. In een klassieke keuken zijn veeleer aardetinten, zoals terracotta, of zandkleuren de meest logische keuze, maar ook het gebruik van felle kleuren is best mogelijk. Hier adviseren we echter eerder een zachtere, minder zuivere kleur (een kleur die met grijs werd vermengd) en één 'rustige' wand om het geheel uit te balanceren. Al hangt dit natuurlijk sterk af van de stijl van de woning."

Is zwart een geschikte kleur voor de keuken?
"Zwart meubilair duikt meer en meer op bij de keukenfabrikanten, en wordt dan ook vaak met wit voorgesteld, wat een nogal doodse indruk kan wekken. Maar dit kan makkelijk opgelost worden door een andere kleur, zoals rood, groen of blauw aan het geheel toe te voegen. Zwart is immers een heel neutrale kleur, waardoor het met veel andere kleuren te combineren valt. Bij zwart wit tinten is het gebruik van glanswaarden zeer belangrijk."

Wat voor kleurgebruik zou je mensen met een eerder kleine keuken aanraden? Kunnen felle kleuren in een kleine keuken gebruikt worden?
"In een kleine keuken zijn lichtere kleuren aan te raden. Drukke kleuren maken een kleine ruimte immers nog kleiner, maar er kunnen wel kleuraccenten op een bepaald oppervlak worden aangebracht, zoals een kleurrijke streep. Is het keukenmeubilair in de keuken volledig wit, dan moet je met de muren ergens wel een contrast gaan creëren, door de muur bijvoorbeeld twee tinten donkerder te gaan schilderen (of omgekeerd)."

Wat voor verf wordt meestal in de keuken gebruikt?
"In het keukenmeubilair is (hoog)glans helemaal terug, en die trend wordt ook doorgetrokken naar de verf, door met blinkende vlakken te gaan werken. Maar heel trendy op dit moment zijn ook de hoogglanskasten, of tegels met parelmoereffecten, gecombineerd met een zeer matte verf. In de keuken blijft het onderhoudsgemak natuurlijk het allerbelangrijkst, de verf op de keukenmuur moet gemakkelijk afwasbaar zijn. Alle types verf zijn natuurlijk afwasbaar, ook matte verven, maar de vraag is natuurlijk hoe vaak iemand zijn keukenmuren wil afwassen. Is dit wekelijks, maandelijks of slechts twee keer per jaar?"

Wat zou je mensen die nogal sober zijn in kleurgebruik, maar toch een feller kleurtje wensen adviseren?
"Gewoon durven! Wie in de verfwinkel halsoverkop verliefd wordt op een kleur, moet gewoon de stap wagen, en helemaal niet voor een andere 'veiliger' kleur gaan kiezen, want dan zal dit uiteindelijk toch resulteren in een teleurstelling. Kies ervoor om één wand in een fel kleurtje aan te zetten, en is het dan toch uiteindelijk niet wat je ervan verwacht had, overschilder dan gewoon alles. Wil je een übertrendy kleur op de keukenmuur, doe dat dan gewoon, want wat je na enkele jaren alweer beu bent, kun je heel gemakkelijk gaan overschilderen. Durven is de boodschap."

*Akzo Nobel Decorative Paints nv is de Belgische groothandelaar van talrijke verfmerken, voor zowel professionelen als particulieren. Isabelle de Ganck werkt voor de professionele merken en Jaklien Van Craen is ingelijfd binnen het team van Levis verven.

Wil je zien hoe keukenmerken kleur in hun keukens integreren, ga dan naar onze fotospecial.

Meer nieuwigheden:
keukens
klassieke keukens
Gepubliceerd op : 31 januari 2010 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=881 and a.id not in (4747)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=881 and a.id not in (4747) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be

laatste nieuws in keukens

meer nieuws in keukens
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN KEUKENS :