tips

Dossier Multiroom Audio : Wat is multiroom audio?

Wat is multiroom audio?

Met een multiroom muzieksysteem kan je op iedere plek in huis naar muziek luisteren. Ongeacht waar de muziekinstallatie zich bevindt.


Wat is multiroom audio?
Centraal geplaatste muziekbronnen - dat kan gaan om een radiotuner, iPod of muziekserver - kan je in een kamer naar keuze beluisteren en bedienen. Iemand luistert in de woonkamer naar klassieke muziek, terwijl bijvoorbeeld in de keuken of badkamer popmuziek staat te spelen. Ook dezelfde muziek in alle kamers behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld als je een feestje geeft in huis.

Niet zo lang geleden was het enkel mogelijk één muziekbron af te spelen tegelijkertijd, zoals een bepaalde radiozender of cd. Deze manier van audioverdeling in de woning laat niet een persoonlijke muziekbeleving toe.

De moderne technologie biedt die keuze wel door verschillende audiostreams naar verschillende kamers te sturen (men spreekt van multisource), hetzij draadloos hetzij via een bekabeld netwerk.

Bekabeld of draadloos?
Bij een bekabelde oplossing krijgt een multiroom versterker doorgaans een centrale plek in de woning. Dat kan een kelder, garage of rek in de woonkamer zijn. Vanuit de versterker vertrekken dan luidsprekerkabels naar de verschillende kamers waar je muziek wenst. De versterker versterkt niet alleen het geluid maar fungeert ook als schakelmatrix die de juiste bron naar de juiste zone stuurt. Lokaal bedien je dan de muziek via een bedieningspaneel in de muur of een afstandsbediening.

Er zijn ook draadloze oplossingen waarbij de versterkers draadloos een netwerk vormen, en ze in de ruimte zelf een plaats krijgen. Op deze versterkers sluit je dan de luidsprekers in die kamer aan, of ze hebben zelf al ingebouwde luidsprekers. Als bronnen voor een draadloos systeem dienen doorgaans de digitale muziekcollectie, internetradio en online muziekdiensten.

Meer nieuwigheden:
multiroom
Dossier Multiroom Audio : Wat is multiroom audio?


Gepubliceerd op : 1 november 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Multiroom Audio

Met de opkomst van digitale muziek is ook multiroom audio aan een opmars bezig. Maar wat is nu juist multiroom audio?Dossier Multiroom Audio


In dit dossier leggen we uit wat het is, wat je ervoor nodig hebt en geven we je een update van verschillende oplossingen om dit in jouw huis te verwezenlijken.

Vandaag zijn er heel wat oplossingen op de markt om tot multiroom audio te komen: bedraad, draadloos, via een geavanceerde AV-receiver, en zelfs via het stroomnet in de woning.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3750 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3750 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in audio / hifi

meer nieuws in audio / hifi
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN AUDIO / HIFI :