varia

Campus Schoonmeersen energiezuinig verlicht

De nieuwe campus Schoonmeersen van de Hogeschool Gent heeft een doordacht lichtplan dat voor minder energie- en onderhoudskosten moet gaan zorgen. In grote delen van het gebouwencomplex kozen de bouwheren voor een lichtlijnsysteem van Zumtobel.

De eerste nieuwbouw op de campus, met bibliotheek, restaurant, en auditoria, is sinds kort afgewerkt. Het werd ontworpen door de architecten van het bureau cv baro (Gent). Binnenkort starten de werken voor twee bijkomende gebouwen. De campus Schoonmeersen is met 7000 studenten de belangrijkste site voor de Hogeschool Gent.

Omdat al deze ruimtes werden voorzien van gependelde akoestische plafondeilanden was het zo goed als onmogelijk om klassieke inbouwarmaturen te voorzien. Daarom werd er gekozen voor het dimbare lichtlijnsysteem Tecton van Zumtobel. Het kan gependeld worden en werd toegepast in de auditoria, de bibliotheek, de leslokalen en kantoren en de ontvangstruimte.

Van bij het ontwerp stond energiezuinigheid hoog op de agenda. De geïntegreerde DALI-busleiding maakt het mogelijk de verlichting in de bibliotheek en cafetaria daglichtafhankelijk te sturen. De verlichtingsniveau's blijven hierdoor steeds comfortabel en op helder, verlichte dagen wordt de nodige energie bespaard.

Om ook de onderhoudskosten binnen de perken te houden, zijn de inkomzone en de vijf meter hoge gangen uitgerust met het spiegelprojectiesysteem Miros. De hier ingezette spots konden zo op een bereikbare hoogte geïnstalleerd worden, wat de benodigde tijd voor het vervangen van lampen tot een minimum beperkt.

In de cafetaria zorgen moderne meubels en groene doorschijnende stoelen voor een speels accent, vandaar ook de inzet van de halreflectorarmatuur Copa D.

De grote overkapping die de voetgangersweg tussen de twee gebouwen van Campus Schoonmeersen omsluit tot slot, wordt verlicht met hogedrukhalogeenspots en met de vochtbestendige lichtbalk Rain.

Meer nieuwigheden:
hanglamp
trackverlichting
downlights
Gepubliceerd op : 5 november 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=6 and a.id not in (4576)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=6 and a.id not in (4576) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor