tips

Dossier domotica : Multiroom audio met domotica

Multiroom audio met domotica

Met een multiroom muzieksysteem kan je op iedere plek in huis naar muziek luisteren. Ongeacht waar de muziekinstallatie zich bevindt.


Multiroom audio met domotica
Centraal geplaatste muziekbronnen - dat kan gaan om een radiotuner, iPod of muziekserver - kan je in een kamer naar keuze beluisteren en bedienen. Iemand luistert in de woonkamer naar klassieke muziek, terwijl bijvoorbeeld in de keuken of badkamer popmuziek staat te spelen. Ook dezelfde muziek in alle kamers behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld als je een feestje geeft in huis.

Niet zo lang geleden was het enkel mogelijk één muziekbron af te spelen tegelijkertijd, zoals een bepaalde radiozender of cd. Deze manier van audioverdeling in de woning laat niet een persoonlijke muziekbeleving toe. De moderne technologie biedt die keuze wel door verschillende audiostreams naar verschillende kamers te sturen (men spreekt van multisource), hetzij draadloos hetzij via een bekabeld netwerk.

De mogelijkheden om tot multiroom audio te komen zijn erg uitgebreid. Wat je zoal nodig hebt om tot multiroom te komen, lees je in een vroeger artikel.

Bekabeld of draadloos
Kort samengevat komt het hierop neer. Bij een bekabelde oplossing krijgt een multiroom versterker doorgaans een centrale plek in de woning. Dat kan een kelder, garage of rek in de woonkamer zijn. Vanuit de versterker vertrekken dan luidsprekerkabels naar de verschillende kamers waar je muziek wenst. De versterker versterkt niet alleen het geluid maar fungeert ook als schakelmatrix die de juiste bron naar de juiste zone stuurt. Lokaal bedien je dan de muziek via een schakelaar in de muur, of een afstandsbediening.

Er zijn ook draadloze oplossingen waarbij de versterkers draadloos een netwerk vormen, en ze in de ruimte zelf een plaats krijgen, zoals het systeem van Sonos. Op deze versterkers sluit je dan de luidsprekers in die kamer aan.

Integratie met domotica
Naast de bekabelde systemen van merken als Art Sound, Nuvo, Revox of Russound, en draadloze varianten van onder meer Sonos, Philips, Sony en Logitech, bieden ook de domoticafabrikanten eigen oplossingen aan. Hiermee kan je de multiroom opstelling volledig integreren in het domoticasysteem. Je kan zelfs verder gaan en ook video gaan verdelen over verschillende kamers in de woning.


Meer nieuwigheden:
multiroom
Dossier domotica : Multiroom audio met domotica


Gepubliceerd op : 1 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in audio / hifi

meer nieuws in audio / hifi
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN AUDIO / HIFI :