tips

Dossier domotica : Hoe ziet zo'n domoticasysteem er uit?

Hoe ziet zo'n domoticasysteem er uit?

Een domoticasysteem verzamelt via een busbekabeling - een soort laagspanningscircuit - informatie over allerhande apparatuur die aangesloten is.


Hoe ziet zo\'n domoticasysteem er uit?
Busbekabeling
Op deze busbekabeling zijn de bedieningselementen en andere sensoren zoals bewegingsmelders, thermostaten, raamcontacten, enz. aangesloten. De busbekabeling is gescheiden van het stroomnet.

Lichtpunten en stopcontacten worden via de normale leidingen aangesloten op de modules of controllers in de verdeelkast.

Centrale besturing
Alle informatie wordt centraal verzameld in een kast waarin (vaak) de centrale eenheid en modules (ook wel actoren of controllers genoemd) zitten. De centrale eenheid controleert de modules en voert op bepaalde inputs of handelingen de gewenste acties uit. Druk je bijvoorbeeld in de woonkamer op de knop 'sfeer tv-kijken' dan gaat een signaal via de bus naar de centrale eenheid en modules die dan de verlichting van verschillende lampen gaan aanpassen, en eventueel de tv of home cinema installatie inschakelen of rolluiken neerlaten.

Programmatie nodig
Elke schakelaar en stuurcomponent in de verdeelkast moeten worden geprogrammeerd. Drukknoppen zijn flexibel: een gewone drukknop kan later dimmen of aan/uit schakelen.

Dossier domotica : Hoe ziet zo'n domoticasysteem er uit?


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor