tips

Dossier domotica : Meer wooncomfort met domotica: klimatisatie

Meer wooncomfort met domotica: klimatisatie

Domotica staat perfect in voor het thermisch comfort. We hebben het niet alleen over de verwarmingsapparaten maar ook over de gordijnen, de rolluiken en zonnewering, ventilatie en airconditioning.


Meer wooncomfort met domotica: klimatisatie
Met domotica kan je al deze apparaten op elkaar en zelfs op de weersomstandigheden afstellen. Enkele voorbeelden zullen hier veel verduidelijken.

Temperatuurregeling per ruimte
Met een domoticasysteem kan je verschillende verwarmingszones in de woning opnemen. De ketel en/of pomp werkt dan enkel als er kamers moeten verwarmd worden.

Ook kan de verwarming worden uitgeschakeld wanneer in een ruimte een raam openstaat, of dit nu het gevolg is van een vergetelheid of uit ventilatiewensen. Hiervoor dienen wel raamcontacten geplaatst te worden.

Met behulp van bewegingsdetectoren zal de verwarming een trapje hoger werken wanneer bijvoorbeeld kinderen in de speelkamer aanwezig zijn.

Beschermen tegen oververhitting
Op hete zomerdagen zal het domoticasysteem tijdig de zonnewering of rolluiken in bijvoorbeeld de slaapkamer neerlaten. Indien je over airconditioning beschikt zal deze ook iets vroeger beginnen werken. Indien het fel regent of waait, zal de zonnewering dan weer opgetrokken worden om schade te voorkomen aan het doek.

Ventilatie
Domotica ventileert eveneens de woning zodat vochtigheid en nare geurtjes op een gezond niveau worden gehouden. Is er te veel vochtigheid in de badkamer dan zal een vochtsensor dit laten weten aan het domoticasysteem, en de ventilatie een trapje hoger laten schakelen.

Optioneel
De koppeling met klimatisatiesystemen is niet echt noodzakelijk want deze systemen hebben elk hun eigen regelsysteem. Het zorgt wel voor meerwaarden zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt.

Dossier domotica : Meer wooncomfort met domotica: klimatisatie


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor