tips

De perfecte espresso

Hoe maak je de perfecte espresso? We leggen het je haarfijn uit in dit artikel.


De perfecte espresso
Voor een espresso gebruikt men doorgaans dezelfde bonen als voor een klassieke koffie, maar ze worden wel donkerder gebrand. Bovendien is het bij een goede espresso van groot belang dat de bonen zeer fijn worden gemalen, en dat de doorlooptemperatuur in het toestel tussen de 88 en 94 graden celsius bedraagt. Doordat het water onder een hoge druk, vaak 9 tot 15 bar, over de fijngemalen koffie wordt geperst, verkrijgt men het typische goudbruine cremalaagje bovenop de sterke koffie. Door die hoge druk komen overigens aroma en smaak volledig tot hun recht, terwijl de cafeïne, de looistoffen en de bitterheid in het koffiedik achterblijven.

Het is het crèmelaagje dat de indicator is van een goede espresso. Het crèmelaagje heeft twee functies: het isoleert en houdt de espresso langer warm, en houdt ook het aroma - dat voor de smaak en geur zorgt van de koffie - langer vast. Maar hoe weet je nu of de crèmelaag goed is? Dat kan je snel weten door de 'suikertest' te doen. Wanneer je suiker op de crèmelaag strooit, moet de suiker eventjes blijven liggen alvorens verder te zakken.

De espresso wordt geserveerd in een klein kopje met een dikke rand om goed warm te blijven. Een kleine espresso is ongeveer 25 tot 40 ml groot, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7 gram koffie. Een dubbele espresso is tussen de 50 en 80 ml, en heeft zoals de naam het zegt een dubbele portie koffie nodig, een 14-tal gram. Bovendien moet je de espresso in één teug opdrinken of ook wel opslurpen. Op deze manier komt er meer zuurstof bij de espresso wat de smaak extra benadrukt.

Twee beroemde espressobroertjes die het de laatste tijd bijzonder goed stellen, zijn de cappuccino en de latte macchiato. Een cappuccino bestaat uit een derde espresso, een derde warme melk en een derde melkschuim. Vaak wordt op het melkschuim nog wat cacaopoeder gestrooid, om het mooi af te werken. Een latte macchiato is een dubbele espresso waarop warme melk gegoten wordt en die afgewerkt wordt met een kraag van melkschuim.


Gepubliceerd op : 8 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (4500)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (4500) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :