varia

DTPLAN: besparen op energie door slimme gebouwencontrole

Energiekosten laten dalen door een slimme toepassing van domotica. Dit is de doelstelling van DTPLAN dat bedrijven helpt energie besparen in hun gebouwen.


DTPLAN: besparen op energie door slimme gebouwencontrole
Het is zelfs de drijfveer van het jonge bedrijf DTPLAN, dat wordt geleid door twee dynamische mensen, Sam Tytgat en Lien Defour. Gebouwencontrole op maat van de klant en techniek op een energiebewuste manier is het handelsmerk van het Izegemse bedrijf.

Door een immotica-domotica systeem te integreren in het gebouw neemt de rendabiliteit toe, zegt Sam Tytgat. DTPLAN gebruikt hiervoor in de meeste projecten de EIB/KNX-technologie, een wereldwijde standaard voor alle toepassingen van gebouwenautomatisering. Voor gebouwenvisualisatie valt de keuze doorgaans op de FacilityServer van Gira.

Deze unieke server van Gira werd speciaal ontworpen voor de hoge eisen bij bedrijfsgebouwen. Men kan er de hele KNX-installatie mee programmeren, controleren en sturen. Uiteraard biedt de server ook toegang tot het internet, waardoor bediening op afstand tot de mogelijkheden hoort.

Op maat, zonder complexiteit
Sam Tytgat: "DTPLAN geeft een duidelijk overzicht van het gebouw op technisch vlak waardoor controle, ook bij problemen, een stuk eenvoudiger is. Geraakt men er intern niet aan uit dan kunnen wij, ook vanop afstand, een eerste diagnose stellen en desgewenst optreden."

Aan de hand van weekschema's, die variëren in functie van de ruimtebezetting, past DTPLAN de verlichting en/of verwarming aan. Aanwezigheidsmelders doen geen onnodige verlichting meer branden, en door TL-armaturen te laten dimmen zijn grote besparingen op de energiefactuur mogelijk.

Sam Tytgat: "Het energieverbruik van een oudere TL-lamp aan het einde van zijn levensduur ligt zo'n zesmaal hoger dan bij een recente T5-lamp. Een TL-lamp begint te knipperen, maar ons oog is te traag om dat op te merken. Als je weet hoelang elke lamp heeft gebrand, kan men de juiste beslissingen door lampen preventief te vervangen."

Een mooi voorbeeld hiervan is een project van DTPLAN voor een logistiek bedrijf. In een opslagruimte werd de verlichting van de gangen tussen de rekken verzorgd door rijen van TL-lampen. Sam Tytgat: "De TL-lampen bleven de hele dag branden, of er nu wel of geen heftrucks in de gangen kwamen. Door er bewegingsmelders te plaatsen konden we de verlichting afstemmen op de activiteit. Wordt er niks waargenomen dan dimmen de TL-lampen tot 20%, een niveau met bijna geen lichtwaarde en verwaarloosbaar energieverbruik. Een bijkomend voordeel is dat de levensduur van de lampen meer dan verdubbelt, omdat de TL-lampen nooit helemaal worden uitgeschakeld. Hierdoor moet men minder TL-lampen vervangen. Door de intelligentie van het systeem kan men zien hoelang een lamp heeft gebrand, waardoor men deze preventief kan vervangen tijdens onderhoudsperiodes."

Voor de eindgebruiker kan al deze informatie centraal aangeleverd en gestuurd worden. Al dan niet met visualisatie. Zo wordt gegarandeerd dat de juiste info bij de juiste persoon terecht komt. Het management kan vervolgens de juiste beslissingen nemen.

Ook machinecontrole
Naast basissturingen als verwarming en verlichting, brengt DTPLAN ook machines in kaart. In de machine wereld wordt strikt op het rendement gewezen. Treedt er bijvoorbeeld een probleem op dan kan er een mailtje gestuurd worden naar de juiste technieker.

Een voorbeeldproject is er ééntje bij een voedingsbedrijf in Roeselare. Sam legt uit: "Zij hebben een aantal machinelijnen, en wilden weten wanneer en waarom een lijn draait of stil ligt, en waarom. Met de jaren hadden zij hun productiehal uitgebreid. Voorheen moest een bediende een blaadje invullen wanneer iets niet werkte en hoelang de machine stil lag. Nu is alles aan elkaar gekoppeld, en kunnen ze aan de hand van grafieken bepaalde beslissingen nemen, zonder papieren die verloren gaan of verkeerd/niet ingevuld zijn."

De twee genoemde projecten zijn in samenwerking met elektrische installatiebedrijven die voor de programmering en de intelligentie van de installatie een beroep doen op DTPLAN.

KNX
DTPLAN werkt graag met een KNX-installatie omdat deze steeds uitbreidbaar is. Eens de bus er ligt en een visualisatiesysteem aanwezig is, creëert DTPLAN een extra pagina zonder dat er indringende veranderingen moeten gebeuren op de vloer zelf. De truc is om zo licht mogelijk te werken, met een paar knoppen die iedereen kan bedienen, besluit Sam Tytgat.

Fiche
DTPLAN
Ommegangstraat 76, 8870 Izegem
tel. 0475/484084

Gepubliceerd op : 8 september 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (4383)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (4383) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor