varia

Jongeren luisteren meer naar streaming muziek

Uit een Brits onderzoek blijkt dat jongeren minder illegaal muziek downloaden, ten voordele van muziekstreaming via sites als Spotify en YouTube.


Jongeren luisteren meer naar streaming muziek
De survey van Music Ally onder 1000 Britse muziekfans toont dat nog maar een vierde van de jongeren (14-18 jaar) maandelijks illegaal muziek downloadt. In december 2007 was dat nog bijna de helft. Maar liefst 65% van de tieners luistert minstens eenmaal per maand naar streaming muziek op de computer. 31% van de 14- tot 18-jarigen doet dat zelfs dagelijks. Ter vergelijking: 18% van alle muziekfans doet dit dagelijks.

Voor de muziekindustrie is dat hoopgevend nieuws. Niet alleen wordt er in Engeland minder illegaal gedownload, de jongeren zijn ook meer bezig met muziek, luidt het. En daar vaart het inkomstenmodel van de muziekindustrie wel bij. Want naast de platenverkoop maken ook concerten en merchandising (o.m. t-shirts) hiervan deel uit. Bovendien komen de platenmaatschappijen via de streamingdiensten meer te weten over de smaak van de fans.

Toch is de opmars van streaming muziekdiensten niet gegarandeerd. Websites als Spotify, MySpace en YouTube zijn nog steeds niet uit de kosten, en hebben bijkomend kapitaal nodig om te blijven groeien. De oprichters van Spotify geloven alvast sterk in hun verhaal: een muziekdienst ontwikkelen die beter is dan piraterij. Muziekfans willen volgens Spotify meteen toegang tot hun lievelingsmuziek, zonder dat dit via filesharing moet verlopen. Overigens is Spotify nog niet beschikbaar in de Benelux.

Het Britse onderzoek is misschien ook goed nieuws voor Belgiƫ, waar de verkoop van digitale muziek in 2008 steeg met 26%, in een totale markt van dalende muziekverkopen (-8,7%). Maar dan moet de Belgische consument wel bewuster worden gemaakt van de rechten van de makers van muziek, zegt de Belgian Entertainment Association (BEA).

Toch vindt de BEA dat de consument het niet altijd gemakkelijk heeft om het legale van het illegale aanbod te onderscheiden. De BEA vindt het dan ook nodig dat de (minderjarige) gebruiker beschermd en bewust wordt gemaakt van de risico's van illegale muzieksites, zoals computervirussen of bankkaartfraude.

Meer nieuwigheden:
mp3-/mp4-speler
multiroom
Gepubliceerd op : 15 juli 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1 and a.id not in (4329)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1 and a.id not in (4329) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia

laatste nieuws in audio / hifi

meer nieuws in audio / hifi
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN AUDIO / HIFI :