tips

Tuinverlichting: hoe ga je te werk?

De tuin is een verlengstuk van het interieur geworden. Louter functionele verlichting wordt vandaag steeds meer aangevuld door accent- en sfeerverlichting. Laten we even de stappen voor een geslaagde tuinverlichting overlopen.


Tuinverlichting: hoe ga je te werk?
Functionele verlichting
Eerst is de functionele verlichting aan de beurt, zoals verlichting langs tuinpaden, aan deuren, de garagepoort of rond het terras. Werk je met trapjes in het tuinpad of aan de inkom, verlicht deze dan. Voorzie ook verlichting aan het tuinhuis of de schuur. Een terras kan je al mooi verlichten door op de vier hoeken verlichting te voorzien.

Lage armaturen die hun licht naar de grond stralen of lichtpaaltjes zijn ideaal voor de verlichting van tuinpaden of de oprit. Ook grondspots - die worden ingebouwd in het pad kunnen dienen als oriëntatieverlichting.

Sfeer- en accentverlichting
Vervolgens kijk je welke accenten je kan aanbrengen in de tuin, zoals het uitlichten van een mooie plant, een beeldhouwwerk of boom. Hiervoor kan je opwaartse spots of schijnwerpers gebruiken. Wandarmaturen - met de lichtbundels naar boven en onderen gericht - kunnen de bakstenen muur van de gevel sfeervol verlichten. Richtbare spots die je in de grond kan 'pinnen' geven je de nodige flexibiliteit bij het uitlichten.

Met sfeerverlichting kan je enkele opvallende onderdelen van je tuin beter in de verf zetten. Een bepaalde bloemenpartij of border die typerend is voor het seizoen, bijvoorbeeld. Ook een vijver, zwembad of fontein kan je van passende verlichting voorzien.

Achteraan in de tuin kan je met sterkere en ook hogere verlichting gaan werken. Vooraan in de tuin hou je het best wat beperkt, zodat er geen verblinding mogelijk is.

Door meerdere van dezelfde lampjes achter elkaar te plaatsen, breng je lijnen aan in de tuin.

Wissel verlichte en donkere plekken af. Dat zorgt voor de nodige contrasten in je tuin. Een wat geler licht zoals halogeen zorgt voor warmte. Witte verlichting zoals witte leds benadrukken de moderne look van de tuin.

Schrikverlichting
Een bewegingsmelder schakelt automatisch de verlichting in zodra iemand binnen het bereik van de sensor komt. Nuttig voor je eigen gemak maar ook om ongewenste gasten af te schrikken.

Wanneer je enkele tuinlampen aansluit op een tijdschakelaar kan je ze indien je van huis bent, op vaste tijdstippen de verlichting inschakelen en zo je aanwezigheid simuleren.

Technisch
Uiteraard moeten zowel de bekabeling als de armaturen water- en spatwaterdicht zijn. Het IP-getal dat je aantreft op armaturen geeft een indicatie van de waterdichtheid van de lamp. IP staat voor 'international protection' (internationale bescherming) en wordt gevolgd door twee getallen, bijvoorbeeld IP44. Het eerste cijfer duidt op de graad van bescherming tegen stof of vaste voorwerpen. Het tweede getal geeft een aanduiding van de waterdichtheid van het toestel. Hoe hoger het laatste cijfer, hoe meer waterbestendig.

Boven de kabels die ondergronds doorheen de tuin lopen (diepte best 60 cm), kan je bijvoorbeeld een netje of rasterdraad aanbrengen. Hierdoor ben je tijdig verwittigd als je begint te spitten. Je kan de kabels ook in een betonnen goot wegwerken.

Een laagvoltsysteem (12V) is aan te raden wanneer er kinderen zijn. Een transformator zet de 220 of 230 Volt om in 12 Volt.

Zorg voor een afzonderlijk circuit voor de buitenverlichting, met een verliesstroomschakelaar (30mA). Ook een zwembad, vijver, fontein of andere waterverlichting plaats je best op een apart circuit. Plaats ook de functionele verlichting en de sfeerverlichting op afzonderlijke stroomgroepen.

Voorzie ook voldoende spatwaterdichte buitenstopcontacten waarop je de elektrische barbecue of tuingereedschap kan aansluiten.

Meer nieuwigheden:

tuinverlichting
zwembadverlichting
Gepubliceerd op : 25 april 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=6 and a.id not in (4264)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=6 and a.id not in (4264) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor