tips

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Gratis warm water met een zonneboiler

Gratis warm water met een zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water door gebruik te maken van het (gratis) zonlicht. Een zonneboiler is op jaarbasis goed voor de helft van je sanitair warmwaterverbruik. Je kan de zonneboiler ook aansluiten op de woningverwarming.


Gratis warm water met een zonneboiler
Hoe werkt een zonneboiler?
Op het dak van de woning wordt een zonnecollector geplaatst. Dit is een vlakke, zwarte plaat waaronder zich een buizenstelsel met een speciale vloeistof bevindt. Deze vloeistof wordt opgewarmd door het zonlicht dat op de plaat valt. De vloeistof geeft op zijn beurt de warmte af aan het koude leidingwater in de boiler. De boiler of het voorraadvat is goed geïsoleerd en houdt de warmte van het opgewarmde water vast.

Waarom een zonneboiler?
Met een zonneboiler verwarm je het sanitair water milieuvriendelijk op en dien je maar voor de helft van het jaar een beroep te doen op een klassieke verwarmingsinstallatie voor het opwarmen van sanitair warm water. Doorgaans heb je van maart tot aan de winter gratis warm water voor bad en douche.

De energiebesparing van een zonneboiler wordt trouwens meegerekend in de energieprestatie van de woning, zodat je de normen iets makkelijker haalt.

Wat kost een zonneboiler?
Voor een gezin met vier personen moet je rekenen op gemiddeld 3000 à 5000 euro (excl. BTW), installatie en materiaal inbegrepen.

Gelukkig zijn er ook subsidies (gemeenten en provincies), premies van de netbeheerders en kan je de factuur van de zonneboiler inbrengen op je jaarlijkse belastingsaangifte. De volgende premies gelden voor 2010:
  • premie netbeheerder voor bestaande woningen (3 jaar oud): € 75 per m² (min. € 525 - max. € 1500)
  • premie netbeheerder nieuwbouw: vanaf 2009 geen afzonderlijke premies meer, maar verrekening in globaal E-peil. Deze globale premie wordt verhoogd met € 300 als je een zonneboiler plaatst.
  • fiscaal voordeel: 40% van de investering (met een maximum van € 3600). Is de woning ouder dan 5 jaar en overschrijdt men het maximaal van 3600 euro dan mag men het overige bedrag overdragen naar de 3 volgende belastbare tijdperken.
  • premies afhankelijk van gemeente (doorgaans € 500)
  • extra premies in de provincie Vlaams-Brabant (€ 250)
Voor meer details neem je best hiervoor een kijkje op www.energiesparen.be

Hoe snel verdien ik mijn investering terug?
Reken op een kleine 10 jaar. Stijgen de brandstofprijzen dan verkort de terugverdientijd. Daarna heb je nog 10 à 15 jaar gratis warm water, tot de installatie aan vervanging toe is.

Bereken hier je terugverdientijd.

Waarop letten?
  • Geef een goede plaats aan de zonnecollector. Zorg er voor dat het dak voldoende zon kan opvangen. Schaduwen door bomen of aanpalende gebouwen verminderen het rendement van de zonneboiler. De zonnecollector bevindt zich best tussen de windrichtingen zuidoost en zuidwest, en onder een hoek van 20 tot 60°.
  • Voor elke 40-60 liter boilerinhoud komt een zonnecollectoroppervlak van 1m² overeen.
  • Door een vacuümsysteem te installeren, kan je ook vlotter bij 0°C (en volle zon) het water opwarmen. De warmteverliezen blijven immers beperkt.
  • Voor een gezin met vier personen die het water enkel gebruikt voor sanitaire doeleinden, volstaat een voorraadvat van 200 à 300 liter en een collector van 4m².
  • Wil je het water ook gebruiken voor de opwarming van de woning, dan is een buffervat nodig van 500 tot 1000 liter, en een collector van 10 à 15 m². Uiteraard spreken we over een erg goed geïsoleerde woning met een lagetemperatuur-verwarmingssysteem.

Meer nieuwigheden:
zonnecollectoren
Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Gratis warm water met een zonneboiler


Gepubliceerd op : 1 januari 2010 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen

Energiezuinig leven is een noodzaak geworden. Niet enkel voor de eigen portefeuille, al is dat natuurlijk erg mooi meegenomen, maar ook omdat we allemaal moreel verplicht zijn aan het milieu te denken.Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen


Energie besparen is ook helemaal niet zo moeilijk, door hier en daar op een aantal zaken te letten kan je je persoonlijke energieverbruik letterlijk zien dalen, en diezelfde daling weerspiegelt ook op de energiefactuur. Hieronder volgen een heleboel bruikbare tips ...

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in installatie

meer nieuws in installatie
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor