tips

Wat is wat (in koffieland)?

Caffè macchiato, caffè ristretto of cappuccino. Een koffie bestellen wordt met de dag moeilijker, want we worden constant met de meest ingewikkelde, Italiaanse koffietermen belaagd. Wie weet nu precies wat die allemaal betekenen en wat je effectief voorgeschoteld krijgt. Een kort overzicht!

 • Cappuccino
  Een echte, traditionele cappuccino bestaat uit één derde espressokoffie (150 ml) en gelijke delen melk en melkschuim, en je hoort het goed, slagroom komt er bij een cappuccino niet aan te pas.

  TIP 1: De textuur van het schuimlaagje wordt grotendeels bepaald door het vetgehalte van de melk. Voor de beste cappuccino gebruik je dus best volle melk (bij voorkeur met een vetgehalte van ongeveer 35%), want die zorgt voor stevige laag melkschuim.
  Kies je voor een overgrote dosis melk en een heel klein beetje espresso, dan spreken we van een Franziskaner koffie.

  TIP 2: Afwerken van de cappuccino kan op verschillende manieren: heel bekend is het strooien van cacaopoeder over het melkschuim, maar ook kaneel wordt vaak gebruikt.

 • Caffè macchiato
  Een espresso met een paar scheutjes melk. Macchiato betekent letterlijk gevlekt. Ook al zijn de ingrediënten (koffie, water en melk) gelijk, toch smaakt de caffè macchiato voller en sterker dan een cappuccino.
  TIP: Kies een koffieglas in plaats van een kopje.

 • Caffè ristretto
  Een veel sterkere versie van de gewone espresso: dezelfde hoeveelheid koffie als een gewone espresso maar in een kleiner kopje van 30 ml. Wie dus uitkijkt naar een regelrechte cafeïneshot is hier aan het juiste adres. Praktisch gezien zet je dus een gewone espresso, maar laat je minder water door de espressomachine lopen en gebruik je de kleinste kopjes. Voor de echte koffieliefhebber dus!

 • Caffè doppio
  Niets anders dan een dubbele espresso. Tweemaal de hoeveelheid water én koffie.

 • Caffè con panna
  Espresso met slagroom. Giet gewoon de espresso in een kopje en laat de slagroomspuit er op los. De hoeveelheid espresso (single of doppio) kies je volgens eigen smaak.


 • Caffè lungo
  Een espresso waarbij meer heet water wordt gebruikt en die dus slapper smaakt dan een gewone espresso. Doordat hij wordt geserveerd in een normaal kopje, lijkt hij ietwat op een normale koffie.


 • Latte macchiato
  Eigenlijk is een latte macchiato niks anders dan een kop warme melk met een beetje espresso en schuim. Het echte geheim van een goede latte macchiato zit hem in de details: hij is uit meerdere lagen opgebouwd die bovendien niet in elkaar overlopen.
  TIP: Een latte macchiato hoort gewoon in een smakelijk, hoog koffieglas.

  Ook met de latte macchiato kan je gaan experimenteren. Zoals de latte macchiato met vanille bijvoorbeeld, een prima drankje voor na het middageten. Bereid een half espressokopje, warm de 100 ml melk en wat vanillezaadjes op en zorg voor een beetje melkschuim. Giet vervolgens de melk in een glas en schenk er de nog hete espresso langs de zijkant van het glas bij. Dit zorgt voor de vorming van mooie laagjes, zoals het bij een echte latte macchiato past.

  Een ander voorbeeld is de Franse versie van de latte macchiato. Schep eerst een eetlepel rietsuiker en een eetlepel cognac in het glas. Bereid vervolgens de traditionele latte macchiato en serveer hem met slagroom en een beetje cacaopoeder. Onderaan het glas zie je duidelijk het laagje met het rum/rietsuiker-mengsel.


 • Caffè latte
  Zoals de naam het al zegt: melk neemt een centrale plaats in bij deze koffie. De caffè latte kan je vergelijken met een koffie verkeerd, alleen gebruiken we espresso in plaats van gewone koffie. De verhouding melk en koffie is half om half. Giet warme melk in een hoog glas of een grote kop – dat mag zelfs licht opgeklopte melk zijn. Daarbovenop giet je het kopje espresso leeg. Het verschil met een cappuccino merk je aan de hoeveelheid en de luchtigheid van de melk.

  Je kan de caffè latte ook op de traditionele manier maken, met een mokkapot. De achthoekige designklassieker van de Italiaan Bialetti krijgt een plaatsje op het kookfornuis en bestaat uit drie delen: een waterreservoir, een filter en een opvangbakje met schenktuit. Wanneer het water aan de kook gaat, stuwt de stoom het water doorheen de filter met gemalen koffie naar het opvangbakje. Dat geeft de koffie een rijk aroma en volle smaak. Vervolgens giet je de koffie over de warme melk.


 • Caffè coretto
  Een espresso met een paar scheutjes alcohol of likeur zoals Sambuca, Amaretto of Grappa. Een variant is de corretto macchiato waarbij wordt afgemaakt met een lepeltje verrijkt melkschuim. Bereid de espresso in een klein glas, voeg er de likeur aan toe en werk het geheel af met een volle lepel schuim. Bij al deze 'koffie met melk'varianten kan je ook zoete siropen toevoegen, iets wat je vaak ziet bij een echte barista. Kies best voor niet te veel siroop (1 cl) wegens te zoet. Populaire smaken zijn karamel, hazelnoot, kaneel, noten en vanille.


 • Caffé freddo
  Ijskoffie! Heerlijk op warme dagen omdat het ijskoud geserveerd wordt. Caffè freddo maak je door een scheut espresso af te koelen door het te mixen met ijs, bijvoorbeeld in een cocktailshaker. Na het geheel te zeven, serveer je het drankje in een glas.
  TIP: Caffé freddo is verfrissend op een warme dag, maar ook het ideale zakkertje voor na het eten.Gepubliceerd op : 7 augustus 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (3876)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (3876) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :