varia

Energiezuinige verlichting Trilux in heropgebouwd schoolgebouw

Op 2 juni 2003 verwoestte een brand in het Duitse Neckargemünd het daar gevestigde schoolcentrum. Dit schoolgebouw is nu volledig heropgebouwd, maar moderner, architectonisch attractiever en voornamelijk energiebesparender dan tevoren.

Deze school in Neckargemünd is het grootste gecertificeerde schoolbouwproject volgens de passiefhuisstandaard dat ooit in Duitsland is gerealiseerd. Er is dan ook maar liefst 25 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

Er waren 1,5 miljoen euro meerkosten nodig voor de classificatie van het gebouw als passiefhuis. Nu is iedereen het over eens dat dit de juiste keuze was, met de actuele energieprijsniveaus is de terugverdientijd minder dan tien jaar geworden.

Voor de verwarming van het gebouw wordt geothermie(aardwarmtepomp) en houtpellets gebruikt. En bij de berekening van de energiebehoefte werd rekening gehouden met indirecte bronnen. De school heeft zo’n 1300 leerlingen. Iedere leerling geeft ruim 80 watt warmte-energie af. Een luchtwarmtewisselaar zorgt ervoor dat deze warmte niet meer verloren gaat.

Energiezuinige armaturen
Wat ook zeker niet mag verloren gaan is de verlichting. De lichtlijnen in de klaslokalen, de schoolbordverlichting, de waterdichte armaturen in de technische ruimtes en de downlighters in de administratieve ruimten zijn allemaal afkomstig van lichtfabrikant Trilux uit Arnsberg. Dankzij hun ontwerp en constructie zijn deze armaturen uiterst energiezuinig. De restwarmte die de lampen aan de omgeving afgeven wordt ook nog efficiënt benut.

Er werd gekozen voor multilamparmaturen vanTrilux, voor het geval de ruimten later een andere bestemming zouden krijgen. De lichtstandaard kan dan, indien nodig, verhoogd worden enkel door de lampen te vervangen.

De verlichting kan centraal gestuurd en bewaakt worden dankzij een bussysteem. Dit systeem werkt onafhankelijk van het elektrische voedingsnet.

Meer nieuwigheden:
TRILUX
uplights
downlights
staande lamp
Gepubliceerd op : 15 december 2008 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=6 and a.id not in (3757)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=6 and a.id not in (3757) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor