tips

Dossier Multiroom Audio : Je muziekcollectie digitaliseren

Je muziekcollectie digitaliseren

Met de opkomst van mp3 en digitale muziek groeit onze muziekbibliotheek zienderogen. Vaak staat die opgeslagen op de computer. Hoe gaan we nu te werk bij het aanmaken van een muziekbibliotheek?


Je muziekcollectie digitaliseren
Kies het juiste formaat
Eerst dien je een keuze te maken in welk formaat je de muziek op je harde schijf gaat opslaan. Wil je de bestanden enkel gebruiken voor draagbare muziekspelers zoals de iPod en hecht je geen belang aan een perfecte kopie van je cd's, ga dan voor MP3. Het meest populaire formaat is universeel beschikbaar voor alle toestellen, neemt minder schijfruimte in, maar gaat wel gepaard met kwaliteitsverlies ten opzichte van de originele opname op de cd. Bovendien vind je vlot verschillende encoders (= software) om de muziek van je cd om te zetten (=rippen) naar een MP3-muziekbestand.

Nu moet je hierbij wel nog een bitrate kiezen. Dit is een aanduiding van de mate waarin de muziek wordt gecomprimeerd of 'kleiner' gemaakt. Hoe hoger de bitrate, hoe groter het muziekbestand dat overblijft, en hoe minder kwaliteitsverlies. 256 Kbps is het omslagpunt waarop de meeste mensen verschillen niet meer horen. Zie je in de software zoiets staan als VBR (= variabele bitrate) kies hier dan voor. Het past de hoeveelheid informatie in je bestand aan zonder aan de kwaliteit te komen.

Hecht je wel belang aan de beste kwaliteit ga dan voor een lossless formaat zoals FLAC, WAV of Apple Lossless. Deze formaten nemen wel heel wat meer schijfruimte in dan mp3. Onze voorkeur gaat uit naar FLAC. Dit formaat wordt breed ondersteund. Het werkt wel niet out-of-the-box met de Apple-producten, maar met een aantal tweaks kan je dit toch onder iTunes aan de praat krijgen. Bovendien kan je FLAC achteraf probleemloos converteren naar andere lossless formaten of zelfs mp3.

De keuze voor een bepaald formaat heeft heel wat gevolgen. Check of al je apparatuur in huis deze codecs kan afspelen. Anderzijds, gebruik je vooral een MP3-speler of een iPod dan hou je het best bij MP3. Een uitgebreide cd-collectie omzetten neemt heel wat tijd in beslag, en je zal niet snel een tweede maal dit proces willen doorlopen. Maak dus een goede keuze en hou je eraan!

Kies de juiste software
We kopiëren de muziek die op een cd staat naar de harde schijf van een computer. Dat doe je doorgaans via de bekende programma's als Apple iTunes of Windows Media Player.

Voor gevorderden die de beste kwaliteit willen is er andere software. Mac OS X-gebruikers kunnen terecht bij Max; Windows-gebruikers bij Exact Audio Copy of CDex. Met deze software heb je meer controle over hoe je de muziekbestanden organiseert op je harde schijf en welke naam je ze juist gaat geven.

Albumhoesjes en tags
Wil je met tagging aan de slag – dat is het opslaan van extra informatie over het nummer (artiest, album, eventueel albumhoes) – dan kies je best niet voor WAV. Daar is de ondersteuning voor tagging beroerd. Tagging is vooral van belang als je doorheen je muziekcollectie gaat bladeren via een televisiescherm, een iPod, een controller van een multiroom-systeem.

Om je muziekcollectie toekomstbestendig te maken en albumhoesjes te kunnen tonen, voorzie je best de ID3 tags in het muziekbestand zelf. In iTunes bijvoorbeeld wordt deze informatie in een aparte database bijgehouden en niet in het bestand zelf. Verplaats je al je muziek die je hebt geïmporteerd naar een niet-iPod-speler dan zijn opeens alle albumhoesjes weg.

Maak daarom gebruik van het programma MediaMonkey dat al het opzoekwerk voor jou doet en de (meeste) juiste albumhoesjes opzoekt. Mocht een bepaald hoesje ontbreken dan kan je steeds manueel een afbeelding toevoegen. Schrik niet als je nadien alle bestanden in iTunes of Windows Media Player importeert, en deze opnieuw op zoek gaan naar de hoesjes: dat is eigen aan deze programma's. De albumhoesjes zitten wel degelijk - voor altijd - weggewerkt in de tags.

Meer nieuwigheden:
mp3-/mp4-speler
multiroom
Dossier Multiroom Audio : Je muziekcollectie digitaliseren


Gepubliceerd op : 10 november 2008 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Multiroom Audio

Met de opkomst van digitale muziek is ook multiroom audio aan een opmars bezig. Maar wat is nu juist multiroom audio?Dossier Multiroom Audio


In dit dossier leggen we uit wat het is, wat je ervoor nodig hebt en geven we je een update van verschillende oplossingen om dit in jouw huis te verwezenlijken.

Vandaag zijn er heel wat oplossingen op de markt om tot multiroom audio te komen: bedraad, draadloos, via een geavanceerde AV-receiver, en zelfs via het stroomnet in de woning.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3750 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3750 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in audio / hifi

meer nieuws in audio / hifi
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN AUDIO / HIFI :