varia

Duotecno verzorgt domoticainstallatie bij Modular

Eerder op het jaar gingen we op bezoek bij Modular dat voor zijn domoticasysteem een beroep deed op Duotecno. Het geïntegreerde systeem omvat de volgende ruimtes: de lounge, de inkomhal, de showroom, het opleidingscentrum en het sanitair.


Duotecno verzorgt domoticainstallatie bij Modular
Vorig jaar in september stelde Modular zijn nieuwe bedrijfsgebouw officieel voor aan de pers. Ondertussen werden verschillende publieke ruimtes van het domoticasysteem van Duotecno voorzien. Tom Samyn van Modular: “Het is een geïntegreerd systeem met verlichting, muziek en video geworden. Via touchscreens en pc’s kunnen we de verschillende zones - de lounge, de inkomhal, de toonzaal, het sanitair en het opleidingscentrum - bedienen. Zo kunnen we aparte sferen creëren voor de verlichting, lampen dimmen of de led-verlichting van kleur doen veranderen. Telkens krijg je op het touchscreen de nodige feedback. In de lounge hebben we de mogelijkheid om de projector automatisch naar boven of beneden (ingeschakelde toestand) te laten gaan.“

In de loungeruimte, of Light Club zoals Modular het noemt, is een volwaardige muziekinstallatie met Bose-speakers en zelfs mengpanelen voor de dj aanwezig. Burt Eeckhout van Duotecno: “Hoewel we ons concentreren op domotica staan wij ook nu en dan in voor totaalconcepten zoals hier bij Modular. Dankzij de Engineered Sound Processor (ESP) van Pro Bose kunnen we gaan werken met maximaal 48 zones of audio-kanalen. Dat laat ons toe om ook in de andere ruimtes muziek te verzorgen. Als bron van muziek gebruikt Modular hier doorgaans radio, een cd, muziek op een computer of de Encore Audio Media-toepassing. Deze oplossing kennen we vanuit de horecawereld: je hebt steeds een database vol muziek ter beschikking.”

Op het display in de Modular-lounge kan je eenvoudig aangeven welke bron de muziek moet verzorgen, waar welke muziek moet afgespeeld worden en hoe luid het volume telkens mag zijn. Ook in de andere ruimtes is de user interface via displays of pc toegankelijk. Burt Eeckhout: “Standaard tonen de displays de icoontjes zoals op alle displays in residentiële toepassingen, maar onze technici passen de interface aan op de doelstellingen van Modular. Het aanraakscherm in de lounge zal dan enkel nog de knoppen tonen die nodig zijn in de lounge. Hetzelfde geldt voor de andere ruimtes. De naam van de ruimtes, zoals de lounge hier bij Modular, kan men zelf kiezen zodat het gebruiksgemak gaat primeren.”

Tom Samyn: “In de lounge moeten we heel wat facetten aankunnen en experimenteren we vaak met de sferen. Soms gaat hier een seminarie door, een andere keer zitten hier architecten. Vanuit die optiek is het belangrijk dat we de sfeer aanpassen.“

Showroom
We vervolgen onze tocht naar de showroom waar Duotecno de interface heeft voorzien van een volledig grondplan van deze ruimte. Dat moet de Modular-mensen toelaten de verschillende armaturen in de showroom intuïtiever aan te sturen. De indrukwekkende showroom – 600 m² vloeroppervlakte en 12 meter hoog - is opgedeeld in kooien waar telkens een groep van armaturen wordt voorgesteld. Burt Eeckhout: “Modular heeft ons de grondplannen aangeleverd en die hebben we volledig geïmplementeerd in de interface. Zo krijg je een overzicht met indicatie van de verschillende armaturen die we kunnen activeren. Stel je voor dat je zoals vroeger met drukknoppen zou moeten werken?”

Is het mogelijk bij verandering van de showroom de configuratie te wijzigen? Tom Samyn: “We kunnen de armaturen met één klik activeren, of een hele kooi tegelijkertijd oplichten. Alle circuits (meer dan 80) en leidingen liggen uiteraard vast, net zoals de dimkanalen. We hebben uiteraard een aantal technische beperkingen en moeten rekening houden welke toestellen we op welk kanaal of circuit kunnen aansluiten. Door het werken met een grondplan krijg je een visuele feedback en dat helpt. Vooral mensen die niet dagdagelijks in de showroom moeten zijn, zijn er heel positief over. Met domotica hebben we nu meer controle over wat we doen en willen bedienen.”

Customizen
De eerste contacten tussen Modular en Duotecno werden gelegd in 2006, nog voor het nieuwe gebouw van Modular er stond. In eerste instantie was het de bedoeling de lounge en de opleidingsruimte aan te sturen met domotica, maar na enkele gesprekken is er ook de receptie en de showroom bijgekomen. Tom Samyn: “Na verloop van tijd, door het gebouw en de ruimtes te gebruiken, weet je pas wat de behoeftes zijn en hebben we ook beslist die extra ruimtes van domotica te voorzien, en de displays te customizen na intens gebruik.”

Burt Eeckhout: “Domotica is à la carte finetunen. Vanaf het eerste moment alles perfect te draaien en te bedienen is in de praktijk niet mogelijk. De menu’s maakt de klant zelf: wat is een sfeer tv kijken voor u en voor iemand anders? Het kan niet perfect zijn bij de eerste installatie.”

Meer nieuwigheden:
DUOTECNO
domoticasysteem
Gepubliceerd op : 16 oktober 2008 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (3632)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (3632) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor