varia

Dossier Koken met de microgolf : Koken met de microgolf van begin tot eind

Koken met de microgolf van begin tot eind

Hoe begin je er nu aan ... een waardige maaltijd klaarmaken in de microgolfoven? Hierna lees je waar je moet op letten en wat je allemaal kunt met je microwave.


Koken met de microgolf van begin tot eind
Hoe begin je eraan?
Eerst en vooral is het belangrijk te weten hoe een microgolfoven werkt. De magnetron is een soort oven waarin met microgolfstraling voedsel wordt verwarmd of gekookt. De microgolfstraling wordt bij een frequentie van 2,45 GHz door het voedsel heen geleid. Het water dat in het voedsel aanwezig is, absorbeert de straling zodat die wordt omgezet in warmte. Door de elektromagnetische straling worden de watermolecules heen en weer gedraaid en deze beweging veroorzaakt de warmte.


Naast water helpen ook de vetmoleculen in het voedsel bij het omzetten van de stralingsenergie in warmte. De meeste gerechten die in de microgolf gaan, zijn diepvriesgerechten die speciaal voor de magnetron samengesteld werden.


De zogenaamde combi-microgolfovens kunnen tegenwoordig zowel ontdooien als grillen en fungeren als heteluchtoven. Met deze toestellen haal je een zeer compact oventje in huis, ideaal voor op kot of als je niet veel ruimte hebt en meer mogelijkheden voor het bereiden van heerlijke gerechten.


Doe het veilig
In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is er bij de microgolfoven geen gevaar voor schadelijke straling. De straling stopt namelijk van zodra de deur van de magnetron wordt geopend. De stralingsenergie blijft trouwens ook niet achter in het voedsel. Onderzoek naar de effecten van de magnetron heeft aangetoond dat de voedingswaarde van het voedsel in de microgolf vergelijkbaar is met koken op een fornuis.


Toch is het best om rekening te houden met enkele veiligheidsmaatregelen. Als een spiksplinternieuwe microgolfoven naar je staat te lonken, bedwing je honger dan eventjes om eerst de handleiding te lezen voor je hem gebruikt. Let zeker op de volgende 3 zaken. Welke veiligheden zijn ingebouwd om lekken of oververhitting te voorkomen? Is de oven gebruiksvriendelijk? Is hij makkelijk te onderhouden?


Zet de microgolfoven nooit aan wanneer hij leeg is want dan zal hij een kort leven beschoren zijn. Met toestellen met een aparte startknop kun je dit vermijden. Afhankelijk van de verdeling van de golven in de oven kan het zijn dat je eten niet gelijkmatig verwarmd wordt. Er kunnen ‘hot’ en ‘cold’ spots in je maaltijd ontstaan. Dit is niet zo goed want als je restjes niet voldoende zijn opgewarmd zijn niet alle bacteriën gedood en kan je voedselvergiftiging oplopen. Om dit te voorkomen zet je alles in de microgolfoven op een draaiende plaat. Tussendoor roeren of het eten regelmatig omkeren zal ook al helpen.


De microgolf is één van de meest gebruikte toestellen in huis, het is dan ook belangrijk dat hij goed wordt onderhouden. Slecht onderhouden of beschadigde toestellen kunnen gevaarlijk zijn omdat er lekstraling kan optreden. Het toestel regelmatig reinigen is een must om te vermijden dat de deur onvoldoende sluit door vuilafzetting en er toch wat schadelijke straling kan ontsnappen.


Wees goed voorbereid
Niet alles is microgolfovenbestendig. Bij serviesgoed met gouden of zilveren randjes spatten de vonken eraf en zal het servies uiteindelijk breken. Voor de magnetron haal je best speciaal kookgerei in huis. Dat is vervaardigd uit kunststof die de microgolven ongehinderd doorlaat. Let erop dat er ‘microwave proof’ op vermeld staat. In de microgolf kan gewerkt worden met ovenvast glas, glaskeramiek, porselein, geglazuurd aardewerk en met kunststoffen die bestand zijn tegen temperaturen van 80 à 90°C. Onbruikbaar is gedeeltelijk geglazuurd of ongeglazuurd aardewerk. Dat neemt het vocht op, dat vervolgens aan de kook gaat en het aardewerk doet breken.


Dossier Koken met de microgolf : Koken met de microgolf van begin tot eind


Gepubliceerd op : 1 oktober 2008 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Koken met de microgolf

De microgolfoven is dé redding voor mensen met een drukke agenda. Het is een compact apparaat dat in een korte tijd warme maaltijden op tafel tovert. Niet alleen wordt het assortiment kant- en klaarmaaltijden groter, de magnetron kan nu veel meer dan alleen maar een maaltijd opwarmen.Dossier Koken met de microgolf


Het lijstje voordelen lijkt wel onuitputtelijk: de maaltijden zijn snel klaar, in tegenstelling tot wat sommige kwatongen beweren kan het eten heel lekker smaken en je hebt veel minder afwas. Toch beperken mensen zich vaak tot het opwarmen van tupperwarepotjes van kliekjes die overblijven van een vorige maaltijd. Jammer, want je kan zoveel meer doen met je microgolf. In dit dossier lees je hoe je meer uit je microgolfoven haalt en hoe je er zelfs een volledige maaltijd met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert mee kunt bereiden.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3599 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3599 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :