tips

Dossier Lampen : Gasontladingslampen onder lage druk

Gasontladingslampen onder lage druk

Bij de gasontladingslampen onder lage druk onderscheiden we twee types: de lagedruk-natriumlamp en de lagedruk-kwikdamplamp. Tot deze laatste categorie behoren de fluorescentie- of tl-lampen en de spaarlampen.


Gasontladingslampen onder lage druk
Een lagedruk-natriumlamp zendt het grootste deel van haar energie uit in het zichtbare deel van het spectrum, met golflengtes van 589 en 589,6 nm, het karakteristieke monochromatische gele licht. Het grote voordeel van deze lamp is de zeer hoge specifieke lichtstroom van 100 tot 180 lm/W en de lange levensduur.

Omwille van deze eigenschappen worden deze lampen gebruikt als straatverlichting, verlichting op vliegvelden, bouwplaatsen, werven en als bewakingsverlichting.

Het grootste nadeel is echter de onmogelijkheid om de kleur van voorwerpen te herkennen. Het gebruik van deze lampen op plaatsen waar permanent werknemers aanwezig zijn, leidt vaak tot klachten,wegens het ontbreken van kleur.

Meer nieuwigheden:
gasontladingslamp
Dossier Lampen : Gasontladingslampen onder lage druk


Gepubliceerd op : 19 november 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Lampen

De film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore over de klimaatveranderingen die we momenteel meemaken, lijkt een flinke indruk nagelaten te hebben bij consumenten en de bedrijfswereld.Dossier Lampen


Fabrikanten doen stevig onderzoek naar energiezuinige lampen, en met succes. Zo is de populariteit van spaarlampen fel gestegen. In dit dossier overlopen we de belangrijkste types lampen die op de markt zijn, met hun voor- en nadelen. We proberen ook een idee te geven van welke trends we mogen verwachten.

Fabrikant Philips spreekt van een toename van 40 procent in de verkoop van spaarlampen. Ook de Duitse fabrikant Osram heeft het afgelopen jaar een forse stijging in de verkoop waargenomen, maar wil geen cijfers noemen.

Het wachten is op h├ęt gespreksthema in de verlichtingswereld, namelijk led-verlichting. Iedereen is er het over eens: de led-lamp is de lichtbron van de toekomst. Ze is energiezuinig, compact, maar... nog niet klaar voor de huiskamer. Over vijf tot tien jaar zou dat anders moeten zijn. Ondertussen moeten we het doen met energiezuinige alternatieven voor de gloeilamp zoals halogeenverlichting, fluorescentielampen en spaarlampen.

In dit dossier overlopen we de belangrijkste types van lampen en hun voor- en nadelen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor