tips

Dossier Lampen : De halogeenlamp: kies voor laagspanning

De halogeenlamp: kies voor laagspanning

Een halogeenlamp is een verbeterde versie van de gloeilamp. Het in de lamp aanwezige halogeengas voorkomt de neerslag van gloeidraaddeeltjes op het glas maar doet die terugvallen op de gloeidraad.


De halogeenlamp: kies voor laagspanning
Daardoor behouden halogeenlampen hun hele levensduur nagenoeg dezelfde sterkte en helderheid. De halogeenlamp zet 90 procent van het licht om in warmte en scoort daarom niet echt veel beter dan een gloeilamp. Halogeenlampen hebben wel hogere kleurtemperaturen dan standaard gloeilampen, en lijken daarom witter en feller.

Op 230 volt zijn de meest voorkomende halogeenlampen in de woning de staafhalogeen (R7S-lampvoet) en de halogeenspot voor netspanning (met de draaisocket GU10/GZ10). Dit type halogeenlampen scoort energetisch niet zo goed en zijn bijna net zo energievretend als de gloeilamp.

Iets beter scoren de halogeenlampen op laagspanning (12V).Voor thuisgebruik zijn dat halogeenlampen als de dichroïsche halogeenspot (GX5.3-steeksocket) en het halogeen steeklampje (GY6.35-steeksocket), voor de retail is dat de QR-LP111, met de GU53 lampvoet. Tegenwoordig bestaan er versies van deze lampen met binnenin een infrarood reflectielaagje. Deze lampen zijn iets duurder maar gaan een kwart langer mee en geven meer licht. Een 50 watt lamp kan je zo probleemloos vervangen door een 35 watt-versie.


Meer nieuwigheden:halogeenlamp

meer ...
Dossier Lampen : De halogeenlamp: kies voor laagspanning


Gepubliceerd op : 19 november 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Lampen

De film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore over de klimaatveranderingen die we momenteel meemaken, lijkt een flinke indruk nagelaten te hebben bij consumenten en de bedrijfswereld.Dossier Lampen


Fabrikanten doen stevig onderzoek naar energiezuinige lampen, en met succes. Zo is de populariteit van spaarlampen fel gestegen. In dit dossier overlopen we de belangrijkste types lampen die op de markt zijn, met hun voor- en nadelen. We proberen ook een idee te geven van welke trends we mogen verwachten.

Fabrikant Philips spreekt van een toename van 40 procent in de verkoop van spaarlampen. Ook de Duitse fabrikant Osram heeft het afgelopen jaar een forse stijging in de verkoop waargenomen, maar wil geen cijfers noemen.

Het wachten is op hét gespreksthema in de verlichtingswereld, namelijk led-verlichting. Iedereen is er het over eens: de led-lamp is de lichtbron van de toekomst. Ze is energiezuinig, compact, maar... nog niet klaar voor de huiskamer. Over vijf tot tien jaar zou dat anders moeten zijn. Ondertussen moeten we het doen met energiezuinige alternatieven voor de gloeilamp zoals halogeenverlichting, fluorescentielampen en spaarlampen.

In dit dossier overlopen we de belangrijkste types van lampen en hun voor- en nadelen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor