tips

Dossier Lampen : Elektronische voorschakelapparatuur bespaart energie

Elektronische voorschakelapparatuur bespaart energie

Het elektronisch voorschakelapparaat is een belangrijk onderdeel van de fluorescentielamp: het garandeert een snelle en zuinige opstart van de lamp en een snelle beschikbaarheid van de volledige lichtprestatie. De voorschakelapparatuur is nodig voor de ontsteking (starter) en het stabiel houden van de lampstroom (ballast).


Elektronische voorschakelapparatuur bespaart energie
De nieuwe ontwikkeling van elektronische voorschakelapparatuur (EVSA) heeft gezorgd voor een kwalitatief betere en energiezuinigere verlichting. De EVSA integreert de functies van starter, conventionele ballast en condensator en heeft een kleiner vermogensverlies. Hierdoor ligt het energieverbruik van de lamp-ballast combinatie 20 % lager dan met klassieke voorschakelapparatuur.

De Europese richtlijn 2000/55/EG verdeelt het systeem van fluorescentielampen en voorschakelapparaten in 7 energie-efficiëntieklassen. De elektronische voorschakelapparaten vinden we terug (in volgorde van energiezuinigheid) in de klassen A1 (dimbare voorschakelapparaten), A2 (EVSA met gereduceerd verlies) en A3 (gewone EVSA). In vergelijking met de niet-elektronische voorschakelapparatuur ligt het verbruik een stuk lager. Met een dimbare EVSA (A1) bijvoorbeeld, aangesloten op een daglichtregelaar en een bewegingsmelder, is zelfs 80% energiebesparing mogelijk.


Meer nieuwigheden:
verlichtingselektronica
Dossier Lampen : Elektronische voorschakelapparatuur bespaart energie


Gepubliceerd op : 30 december 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Lampen

De film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore over de klimaatveranderingen die we momenteel meemaken, lijkt een flinke indruk nagelaten te hebben bij consumenten en de bedrijfswereld.Dossier Lampen


Fabrikanten doen stevig onderzoek naar energiezuinige lampen, en met succes. Zo is de populariteit van spaarlampen fel gestegen. In dit dossier overlopen we de belangrijkste types lampen die op de markt zijn, met hun voor- en nadelen. We proberen ook een idee te geven van welke trends we mogen verwachten.

Fabrikant Philips spreekt van een toename van 40 procent in de verkoop van spaarlampen. Ook de Duitse fabrikant Osram heeft het afgelopen jaar een forse stijging in de verkoop waargenomen, maar wil geen cijfers noemen.

Het wachten is op hét gespreksthema in de verlichtingswereld, namelijk led-verlichting. Iedereen is er het over eens: de led-lamp is de lichtbron van de toekomst. Ze is energiezuinig, compact, maar... nog niet klaar voor de huiskamer. Over vijf tot tien jaar zou dat anders moeten zijn. Ondertussen moeten we het doen met energiezuinige alternatieven voor de gloeilamp zoals halogeenverlichting, fluorescentielampen en spaarlampen.

In dit dossier overlopen we de belangrijkste types van lampen en hun voor- en nadelen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor