tips

Dossier Lampen : Oled: de nieuwe generatie verlichting

Oled: de nieuwe generatie verlichting

Wie denkt dat we het met led nu ongeveer gehad hebben inzake evolutie van de lichtbronnen, moet stilaan zijn mening herzien. Met de oled - organic light emitting diodes - ligt mogelijk een nieuw tijdperk te wachten.


Oled: de nieuwe generatie verlichting
Oled's verschillen in grote mate van conventionele led's. Net zoals de led bestaat de kern van een oled uit een lichtgevende diode. Oled's zijn echter opgebouwd uit vele, zeer dunne laagjes organisch materiaal, die licht uitzenden als er stroom doorheen gaat. In tegenstelling tot een led-lamp of spaarlamp ziet een oled eruit als een platte, lichtgevende tegel.

De lichtproducerende laagjes kunnen van een patroon worden voorzien om een lichtsymbool of lichtgevend scherm te creëren. Oled's zijn uitermate geschikt om sferen te creëren, met verschillende kleuren. In tegenstelling tot een led wordt een oled helemaal niet zo warm.

Mogelijke toekomstige toepassingen zijn onder meer tv- en computerschermen, grote buitenschermen en lichtgevende muren. Aangezien het materiaal flexibel is, is het mogelijk om allerlei driedimensionale vormen te realiseren.

Nog onderzoek en ontwikkeling nodig
Oled's zijn gebaseerd op organische materialen die licht geven. Deze materialen kunnen eenvoudig worden geproduceerd. Het organische materiaal kan op een substraat worden geprint, een techniek die een revolutie teweegbrengt in de productiemogelijkheden.

De gebruikte materialen zijn echter zeer gevoelig voor vocht en hoge stroomsterkte. Dit betekent dat afdichting en afsluiting van groot belang zijn, en dat oled's minder helder zijn dan conventionele led's.

Om als echte lichtbron te worden beschouwd moet men toch een levensduur van 10000 uur kunnen garanderen, evenals een luminantie van minimum 50 lumen/watt. Men moet wit licht kunnen produceren in verschillende temperaturen (Kelvin) en de productieprocessen moeten zover staan dat standaardproducten tegen een betaalbare prijs de markt op kunnen.

Meer nieuwigheden:
led strip
meer ...
Dossier Lampen : Oled: de nieuwe generatie verlichting


Gepubliceerd op : 22 december 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Lampen

De film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore over de klimaatveranderingen die we momenteel meemaken, lijkt een flinke indruk nagelaten te hebben bij consumenten en de bedrijfswereld.Dossier Lampen


Fabrikanten doen stevig onderzoek naar energiezuinige lampen, en met succes. Zo is de populariteit van spaarlampen fel gestegen. In dit dossier overlopen we de belangrijkste types lampen die op de markt zijn, met hun voor- en nadelen. We proberen ook een idee te geven van welke trends we mogen verwachten.

Fabrikant Philips spreekt van een toename van 40 procent in de verkoop van spaarlampen. Ook de Duitse fabrikant Osram heeft het afgelopen jaar een forse stijging in de verkoop waargenomen, maar wil geen cijfers noemen.

Het wachten is op hét gespreksthema in de verlichtingswereld, namelijk led-verlichting. Iedereen is er het over eens: de led-lamp is de lichtbron van de toekomst. Ze is energiezuinig, compact, maar... nog niet klaar voor de huiskamer. Over vijf tot tien jaar zou dat anders moeten zijn. Ondertussen moeten we het doen met energiezuinige alternatieven voor de gloeilamp zoals halogeenverlichting, fluorescentielampen en spaarlampen.

In dit dossier overlopen we de belangrijkste types van lampen en hun voor- en nadelen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3398 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor