tips

Fornuizen bekoren kookliefhebbers steeds meer

Steeds meer kookliefhebbers kiezen voor een professioneel fornuis in de keuken. Voor sommigen om het fraai of luxueus design, voor anderen omwille van de grotere functionaliteit en het gemak.

Keuze is er alvast genoeg op de markt. De fornuizen zijn er in tal van uitvoeringen, met verschillende breedtes en in uiteenlopende stijlen. Instapfornuizen van 60 cm breed tot de fornuizen voor de echte kookfanaten, met breedtes tot 160 cm. Van gewone elektrische ovens tot gesofisticeerde gasovens, en met tal van flexibele indelingen voor het kookvlak.

Bij een groot fornuis wordt vaak gedacht aan een landelijke, nostalgische stijl, aan fornuizen die op mazout werken en gans de dag energie verbruiken. Dergelijke modellen bestaan nog steeds, maar het aanbod reikt vandaag een stuk verder. Moderne, gebruiks- en onderhoudsvriendelijke fornuizen die een hoger rendement uit het gas halen.

Als materiaal is inox prominent aanwezig: het kan dan gecombineerd worden met handgrepen en bedieningsknoppen in messing of chroom. De pannendragers zijn doorgaans uit gietijzer: dat maakt hen duurzaam en hittbestendig. De fornuizen zelf zijn in een heleboel kleuren op de markt. Wie daartussen zijn gading nog niet vindt, kan altijd kiezen voor een RAL-kleur.

Het kookvlak
Bijna alle vrijstaande fornuizen maken gebruik van gaskookplaten, met tal van branders in verschillende vermogens. Branders met een hoog vermogen worden wokbranders genoemd, omdat ze snel grote potten en pannen kunnen opwarmen.

Belangrijk bij de aanschaf van een gasfornuis is de afstand tussen de branders. Deze afstand bepaalt of je twee pannen met een grote(re) diameter achter of naast elkaar kunt plaatsen. Daarmee komt er een einde aan het verplicht diagonaal werken met twee grote pannen. Goede, professionele branders hebben ook een hoger rendement door de betere verbranding van het gas. Door dit betere rendement is de brander ook veel stiller dan de normale branders.

Voor hobbykoks zijn multifunctionale bakplaten zoals de Fry-Top en de Plaque Coup Feu erg in trek. Op de Fry-Top - een roestvrijstalen bakplaat  - kan naar hartelust zowel vlees, vis of groenten als een tosti of ei gebakken worden. Smaken lopen niet in elkaar over en door de afvoer van vet is het een gezonde manier van bakken.

Ook vitrokeramische kookzones vind je in mindere mate terug op fornuizen - vooral dan op de basismodellen met kleine breedtes. Een nieuwe trend dit jaar zijn de vrijstaande inductiefornuizen. Deze fornuizen combineren het comfort van een inductiekookplaat met de troeven van een elektrische, multifunctionele oven.

Gasoven of elektrische oven?
De meeste fornuizen maken gebruik van een of meerdere elektrische ovens. De functies en kookmethodes zijn doorgaans identiek aan die van de gewone inbouwovens. Liefhebbers van gas kiezen vaker voor een gasoven. Het grote voordeel van een gasoven is onder andere dat er minder vocht aan de gerechten wordt onttrokken, wat de smaak ten goede komt. Bovendien is een gasoven milieubewuster dan zijn elektrische tegenhanger, omdat het energieverbruik lager ligt.

Twee fornuizen
We pikken er even twee fornuizen uit. Het fornuis Thermastone van Mercury - verdeeld in België door Adek - zal geen enkele hobbykok onbewogen laten. Wat dacht je van vier grote gastronormovens, twee krachtige en fijn regelbare wokbranders en een grote (52 cm²) elektrische Plaque Coup Feu? Bovendien is de oven revolutionair op het gebied van warmtebeheersing: de isolatiewanden van de hoge-temperatuurovens is gemaakt uit Silicon Carbid, dat wordt gebruikt in moderne hoogovens als isolatiemiddel. En ook de bediening is onorthodox: geen klassieke draaiknoppen meer maar 'Twist Grip handles' om de kookzones te regelen.

De Quadra Line van fornuizen bij Boretti kenmerken zich door strakke industriële vormen. Hierdoor passen deze toestellen perfect in keukeninterieurs met een pastorijstijl. Naast de standaardkleuren kan je ook voor elke RAL-kleur kiezen en zo de keuken een nog persoonlijkere toets meegeven. Alle fornuizen in dit gamma beschikken minstens over twee elektrische ovens (met energieklasse A). Er zijn zelfs modellen met een extra derde grilloven. Wat betreft de uitrusting van het kookvlak kan er gekozen worden uit de Fry-Top bakplaat en de Plaque Coupe Feu.

Update november 2010: De fornuizen van Mercury worden niet meer verkocht in België.


Meer nieuwigheden:
fornuis
Gepubliceerd op : 19 maart 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
Nieuwigheden
Esse : CAT gasfornuis black gloss
Esse
CAT gasfornuis black gloss
< € 8150
Esse : 990 EL elektrisch fornuis shadow
Esse
990 EL elektrisch fornuis shadow
< € 9450
Esse : 990 EL elektrisch fornuis pastel groen
Esse
990 EL elektrisch fornuis pastel groen
< € 9450
Esse : 990WN houtfornuis wit
Esse
990WN houtfornuis wit
< € 9500
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2769)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2769) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :