tips

De dampkap: blikvanger in onze keuken

De dampkap is ondertussen veel meer dan een eenvoudig apparaat dat kookgeurtjes afvoert. Met de huidige designs en afwerkingen in inox, glas of aluminium is de dampkap de blikvanger in de hedendaagse keuken.

Er zijn tegenwoordig een heleboel types en modellen van dampkappen op de markt. Je kan kiezen uit een onzichtbaar ingebouwd systeem of 'eyecatchers' in inox en glas. Nieuwe ontwikkelingen zijn de brede, kubistische dampkappen die de horizontale lijnen van de keuken beter benadrukken en de opkomst van eilanddampkappen. Deze laatste trend is te danken aan het succes van het kookeiland.

Helemaal nieuw is de dampkap met ingebouwde sensoren. Deze dampkappen controleren de damp- en rookontwikkeling boven het kookvlak, en regelen in functie hiervan de afzuigcapaciteit van de dampkap. Het manueel instellen van het juiste vermogen is dan niet meer nodig.

Keuzes maken

Kies de dampkap groot genoeg
Een goede dampkap kiezen is echter geen sinecure: sommige dampkappen zuigen onvoldoende, zijn te lawaaierig, of moeilijk in het onderhoud. De filters zijn niet uitwasbaar of moeten telkens vervangen worden. Een eerste vuistregel is alvast: hoe groter het kookoppervlak (kookplaten en/of domino-elementen) hoe groter de dampkap moet zijn.Stillere dampkap met externe motor
Een stille dampkap in de keuken is een zegen, en het is ook een van de belangrijkste verkoopsargumenten naast de afzuigcapaciteit en het design. Om een stillere dampafvoer te krijgen wordt er vaak gekozen om de dampkapmotor in een andere ruimte dan de keuken te plaatsen, zoals de berging, garage of de zolder. Dat is maar een deel van de oplossing: ook de afvoerbuizen dienen aangepast te worden. Hoe verder de motor van de dampkap staat, hoe groter de buizen moeten zijn. Ook randafzuiging en een geluidsdemper verlagen aanzienlijk het geluidsniveau.

Kookeiland: specifieke regels
Bij een kookeiland kan de lucht alle kanten op. Een dampkap met sterkere motor is dan ook aan te raden, evenals afvoerbuizen met een grotere diameter. Let er ook op dat bij een keukeneiland de afvoerbuizen misschien een plekje moeten krijgen in een verlaagd plafond, wat voor een extra kost kan zorgen.

Ergonomie
Een dampkap dient ook ergonomisch te zijn: dat betekent dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt onder de dampkap tijdens het koken, zonder risico om het hoofd te stoten. Vandaar de opkomst van wandmodellen met een afgeschuinde vorm. Bij kookeilanden zien we trendy afzuigkappen opduiken geschikt voor inbouw in het (verlaagde) plafond.

Bediening

We hadden er daarnet al over. De opkomst van de keukeneilanden heeft gezorgd voor een nieuwe type: de eilanddampkap. Gebruiksvriendelijkheid bij deze modellen is nog zo belangrijk: wat dacht je van een bediening langs beide zijden van de eilanddampkap zodat je niet rond het keukeneiland dient te lopen om de instelling te veranderen. Of bijvoorbeeld een afstandsbediening, wanneer de dampkap is ingebouwd in een (te hoog) plafond.

Een automatische naventilatie laat de dampkap na het koken nog eventjes verder werken, waarna de dampkap zichzelf uitschakelt.


Verlichting
Met een dimfunctie kan je de lichtsterkte zelf regelen: sfeerverlichting of een heldere werkverlichting.
 

Onderhoud

Het reinigen van de filters van de dampkap is een vervelend klusje. Veel mensen vergeten hun filters te reinigen of zien er tegenop. Gelukkig hebben de fabrikanten daar oplossingen voor bedacht. Metalen vetfilters die afwasbaar zijn in de vaatwasser, en een elektronische verzadigingsaanduiding of verklikkerslampje dat je eraan herinnert wanneer de filters dienen vervangen of gereinigd te worden.

Doorgaans worden twee types van filters gebruikt in dampkappen: een inox verfilter en een actief koolstoffilter (bij de modellen zonder luchtafvoer). De metalen filters vangen de vetten in de lucht op, terwijl de actieve koolstoffilter de vervelende geurtjes opneemt. De inox filters was je best regelmatig af. Zeker bij de modellen zonder luchtafvoer (recirculatie): het vet zal anders de koolstoffilter doen dichtslibben. Hoe dan ook, de koolstoffilter zal je regelmatig moeten vervangen.


Types:

  • decoratieve dampkap (keuze tussen wand- en eilandmodellen)
  • uitschuifbare dampkap
  • onderbouwdampkap
  • tussenbouwdampkap
  • afvoergroep
  • werkbladafzuiging

Meer nieuwigheden:
dampkap
Gepubliceerd op : 13 maart 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
Nieuwigheden
Bosch : DHU965EL
Bosch
DHU965EL
< € 479
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2757)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2757) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :