sectornieuws

Duotecno: achtergrond van het domoticasysteem

In een tweede interview met domoticafabrikant Duotecno gaan we wat dieper in op de technische achtergrond van het domoticasysteem. Burt Eeckhout legt uit hoe Duotecno een totaalconcept invult.

Elektrozine.be: Hoe ziet het domoticasysteem van Duotecno er uit?
Burt Eeckhout:
"Heel belangrijk om te melden is dat ons domoticasysteem een bussysteem is, dat werkt op vier draden: twee draden voor de voeding, twee voor de bus. De data werkt op het principe van de CAN-bus, zeer bekend in de industriewereld. Het belangrijkste voordeel van dat systeem is de snelheid: 128 Kbit/s. Deze snelheid is in feite niet nodig, maar het is wel een voordeel naar de toekomst toe. CAN-bus is overigens een open protocol, waardoor je in een korte tijdspanne een interface kan schrijven, zoals Duotecno dat onlangs voor Galacy alarm centrale heeft gedaan."

"Alle modules worden één na één met elkaar verbonden op de bus. Iedere module wordt gevoed via de bus en aangesloten op de datageleiders. Het systeem werkt bidirectioneel en interactief. Elke module communiceert rechtstreeks met een andere module. Doordat het een plug & play systeem betreft kan je naar believen modules toevoegen en wegnemen. De adressering gebeurt volledig automatisch. Voor de bus wordt gebruik gemaakt van een afgeschermde FTP-kabel (categorie 5E). De data en de intelligentie zijn hierbij volledig gescheiden van het 220V-gedeelte."
 

"Een eerste module in het domoticasysteem is de 6-kanaals relaismodule die schakelt tot 16A. De relaismodule is geschikt voor het aansturen van stopcontacten, verlichtingspunten, verbruikers, …. Een tweede module is de 6-kanaals analoge verlichtingsdimmer. Het schakelvermogen bedraagt 500 Watt per kanaal. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in tien spotjes van 50 Watt. Voor het dimmen van zwaardere vermogens hebben we een speciale 0-10V dimmermodule. Deze module is geschikt voor het aansturen van regelbare TL-verlichting (TL5)."

"De driekanaals up/down-module is er voor al wat met motoren te maken heeft, zoals het aansturen van rolluiken, gordijnen, garagepoort, zonwering. Als laatste module is er de inputmodule voor de aansluiting van maximaal 16 kanalen. Elke ingang wordt gebruikt voor het inlezen van spanningsvrije contacten, zoals druktoetsen, bewegingsmelders of lichtsensoren. Verder is er de mogelijkheid om twee temperatuurssensoren aan te sluiten. De temperatuurvoelers zijn overigens een eigen ontwikkeling. Je kan trouwens nog andere dingen toevoegen zoals camerabewaking of een gebruikersinterface op de pc. Via deze pc krijg je niet alleen een overzicht van het domoticasysteem, maar kan je ook andere software gaan aansturen zoals Windows XP Media Center."

Elektrozine.be: Kan de eindgebruiker zelf snel nieuwe dingen programmeren?
Burt Eeckhout:
"Dat kan via de aanraakschermen, maar ook via de software op de pc, die gebaseerd is op Windows-verkenner. Het aanraakscherm voor inbouw is zowel in zwart-wit als in kleurenversie verkrijgbaar."

Elektrozine.be: Duotecno denkt steeds in functie van een totaalconcept?
Burt Eeckhout:
"België is op het gebied van domotica toch de bakermat van Europa en de wereld. In ons kleine landje zijn er een heleboel systemen op de markt. Duotecno hanteert een unieke benadering. Wij behandelen domotica niet vanuit het perspectief van de fabrikant of groothandel, die met eigen producten en merken werken en waar installateurs aan gebonden zijn voor hun aankoop. Dit beperkt de installateur in zijn keuzes: bovendien treden er problemen op als een plasmatelevisie moet verbonden worden met het domoticasysteem en men niet een geschikte kabel vindt..."

"Ik denk dat Duotecno in de top zit qua mogelijkheden. En dat betekent niet noodzakelijk een dure kostprijs voor de domotica! Als wij een offerte maken naar de klant toe gaan we bijna alles gaan dimmen. Wanneer alle lichtkringen op afstand worden gedimd, dan zijn we even duur als een basisdomoticasysteem. Een afstandsdimmer kost ongeveer 100 euro en wij zitten aan 590 euro voor een zeskanaalsdimmer. Het wordt enkel duurder als je besluit om een Lifestyle-systeem van Bose of een plasmatelevisie te koppelen."

Elektrozine.be: Ook de koppeling met verwarming en airco behoort tot de mogelijkheden?
Burt Eeckhout:
"Uiteraard kan er ook koeling en airco aan gekoppeld worden. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de verwarming op 20°C staat, en dat die pas bij het bereiken van 18°C terug naar die 20°C moet. Zodat we niet continue de verwarming gaan aanspreken. De ruimtes kan je per week of gebruiksmoment instellen. Een eerste scenario kan bijvoorbeeld een doorsnee werkweek zijn. In week 2 werkt er iemand thuis, en week 3 kan gaan om een vakantieperiode. We kunnen ook een aanwezigheidssimulatie instellen. De klant maakt deze zelf aan volgens zijn specifieke woonsituatie. Zodat het allemaal echter lijkt."

Elektrozine.be: Zoals uit uw demonstratie blijkt, is de snelheid van het systeem uitstekend?
Burt Eeckhout:
"Er zit geen vertraging tussen de bediening en het effect, of tussen weergave op afstandsbediening, touchscreen en plasma. Dat is het grote voordeel van ons systeem: het is snel en je krijgt meteen feedback. Bij andere systemen durft er wel eens een zandlopertje - dat aangeeft dat je moet wachten - op het scherm verschijnen. En dat is belangrijk: men drukt op een knop en ziet het gevolg er van. Ik voel dat ook bij de klanten: het is voor hen een echte verademing."

"Men moet niet telkens de software afsluiten om andere dingen op de pc te gaan raadplegen. Je kan snel zien wat er allemaal geactiveerd is. Als er iemand aan de voordeur heeft gestaan kan je de opnames bekijken, in video. De recorder gaat ook pas opnemen en weergeven als er daadwerkelijk beweging is. Op deze manier wordt de harde schijf niet nodeloos volgeschreven. Je kan zelf selecteren welke camera er daadwerkelijk moet opnemen, en wanneer niet. Als er een feestje is in de tuin kan je de camera gewoon uitschakelen."
 

"We kunnen ook alles sturen van op een andere locatie. De Home Manager kan op een andere pc staan, die volledig de software kan overnemen. Sinds kort kunnen we deze Home Manager op verschillende pc’s of laptops plaatsen, die volledig standalone werken, met een eigen look en uitvoering. Een pc op de kinderkamer kan dan bepaalde handelingen niet uitvoeren. Een vereiste is de plaatsing van een server in de woning."

Elektrozine.be: Hoe staan jullie tegenover het EIB-domoticasysteem?
Burt Eeckhout:
"Het voordeel van EIB is dat het om een standaard gaat. De verdere evolutie van het systeem is wel afhankelijk van bedrijven uit de installatie/industrie-sector zoals een Siemens of Somfy. Ik zie immers niet zo gauw Bose of Pioneer een interface maken voor EIB. Ik zie ook geen enkele pc-fabrikant zoals Acer of HP iets ontwikkelen voor EIB. Het wordt dus niet benaderd vanuit de hoek van de multimedia. Waarom? Het antwoord is eenvoudig: het systeem is veel te traag. In vergelijking met het Duotecno domoticasysteem is het zelfs tienmaal trager. Daarom kunnen zij ook niet visueel aanbieden wat wij kunnen. Qua prijs staan we overigens op hetzelfde niveau."


Meer nieuwigheden:
DUOTECNO
domoticasysteem
Gepubliceerd op : 10 mei 2006 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (2439)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (2439) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor