varia

Maak gebruik van zonne-energie

Gebruik maken van zonne-energie kan men op twee manieren. De actieve manier bestaat erin speciale apparatuur aan te wenden zoals een zonneboiler of warmtepomp. Maar ook passief, zonder speciale toestellen, kom je al een heel eind.

Warm in de winter en koel in de zomer
Een goed gebruik van passieve zonne-energie zorgt in de zomer voor een koel binnenklimaat en in de winter voor een lekker sfeertje binnenshuis. Het begint allemaal met de oriëntatie van de woonvertrekken: die moeten idealiter naar het zuiden gericht zijn. Voor de zuidelijke gevel is daarom speciaal glas aan te raden: hoogrendementsglas. In de winter blijft zo de warmte langer binnen terwijl 's zomers zonnewering of een goede ventilatie de kamers koel houden. Maar zonnewarmte in de winter opvangen is pas nuttig als u ze ook kunt vasthouden. Daar zorgt isolatie voor. Op deze manier worden de stookkosten in de winter gedrukt.

Ventilatie en koeling
Vochtproblemen zijn vaak het gevolg van gebrekkige isolatie en ventilatie. Ventileren kan u door middel van ventilatieroosters of kipramen. Naast deze natuurlijke systemen zijn er ook mechanische systemen voorhanden. Deze geven de warmte van de afgevoerde lucht terug af aan de verse lucht die binnenkomt. Hier wordt gebruik gemaakt van elektrische ventilators. Halfmechanische oplossingen werken enkel met een elektrische ventilator die de vervuilde lucht naar buiten blaast. Voor meer info verwijzen wij u graag naar de vakman/installateur.

Zonnepanelen vangen het zonlicht op

Warm water uit zonlicht

Actieve zonne-energie is productie van energie uit de zon met behulp van speciale apparaten zoals een zonneboiler of warmtepomp. Deze oplossingen blinken uit in milieuvriendelijkheid, onderhoud, kosten en betrouwbaarheid. Een klassieke zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De klassieke collector kan je gemakkelijk op elk dak plaatsen. Hij is opgebouwd uit een buizenstelsel dat vooraan is afgedekt met een laag glas. In de buizen stroomt een vloeistof die wordt opgewarmd door het zonlicht. In de zomer loopt de temperatuur soms op tot 90°C. In de winter bedraagt die 20-40°C. Dat is te weinig om bijvoorbeeld een warm bad te nemen. Daarom is er nog naverwarming nodig. Met de kosten van de naverwarming erbij gerekend levert de zonneboiler ongeveer de helft van al uw warm water gratis.

De warmtepompEnergie uit de grond
De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, of dit nu water, aarde of lucht is. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de woning. Dat gebeurt via een gesloten kring waarin een speciale vloeistof circuleert. Die gaat door het contact met de omgeving koken en verdampt. Een compressor verhoogt vervolgens de gastemperatuur. In een condensor geeft het gas zijn warmte af aan water of lucht. Dit water (of lucht) wordt dan door radiatoren, convectors of vloerverwarming gebruikt om de woning te verwarmen. Een ontspanner zorgt ervoor dat het gas nadien terug vloeibaar wordt. De kringloop kan daarna opnieuw beginnen.

In ons land zijn grondwarmtepompen een goede keuze omdat de temperatuur onder de grond altijd hoog genoeg is. Het buizenstelsel van de pomp moet wel in de tuin ingegraven worden. Een grotere tuin kan dan ook voor een grotere warmtecapaciteit zorgen.

Gepubliceerd op : 6 juni 2002 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (238)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=9 and a.id not in (238) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia
bouwzine.be
varia

laatste nieuws in installatie

meer nieuws in installatie
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor